Att göra macarons ( Hallon / Choklad )

2012-04-20 @ 16:30:01



Har nu gjort macarons igen , men först nu lyckades jag äntligen riktigt bra med de.

Macarons är alltså dessa små franska bakverk som du ser på bilderna här ovanför. Det var det franska bageriet Ladurée som gjorde macaronsen så stora och kända.
En macaron består utav två "skal", som ska vara lite krispiga på ovansidan , men mjuka och sega på insidan och någon slags fyllning (oftast smörkräm eller ganache). Det är små fantastiska bakverk  , som kan göras i massor av färger och smaker. De består av en mix mellan maräng (italiensk maräng eller fransk maräng) och mandelmjöl. Ett viktigt kännetecken för macaronsen är den lilla foten  (det där lite ihåliga på botten av varje " skal ").

Macarons är goda , tycker de flesta, men de faller absolut inte alla i smaken.
Vissa tycker de är för söta.
Vissa vill ha massa fyllning  och vissa är mer för "skalet" och föredrar mindre fyllning. Så man får höra efter vad den som ska äta gillar bäst ;)

2011 och början av 2012 var det macaron-hype över hela världen. Som bak/mat-intresserad kan man inte ha missat det.
Att göra macarons är inte det lättaste.Det kräver fingertoppskänsla och det sägs att det behövs flera år för att bli en "fullfjädrad" macaronbagare...Men man får helt enkelt inte ge upp. Även proffsen misslyckas ibland.

Själv har jag misslyckats kanske 4 gånger. Nu i efterhand förstår jag varför!
Det finns mycket man kan missa och göra fel. För att det ska gå så bra som möjligt när Du ska baka macarons, tänkte jag ge er lite tips:

1. Googla macaron/s . Kolla någon video på youtube som visar hur det går till när man bakar macarons.
T.ex den här.

2. Läs igenom flera olika recept. Det finns recept , där man gör macaronsen med italiensk maräng och andra  med fransk maräng. Italiensk maräng är lite svårare att få till, då det inkluderar fler moment och sockerlag. Fransk maräng är lättare - då är det bara att blanda ner mandel-florsocker blandningen i en vanlig marängsmet.

-> Mitt recept är gjort med italiensk maräng. Fördelen med det är att konsistensen blir bättre och skalet får en jämnare yta.

3. Läs igenom olika felsökingsguider - Här hittar du en som är superbra!

4. Innan du börjar, mät upp alla ingredienser och var noga med att alla ingredienser har rumstemperatur och inte kommer direkt från kylskåpet.

5. Läs igenom receptet två gånger minst! innan du börjar. Det innehåller flera moment , där allt måste hända vid precis rätt tillfälle.

6. Du kan inte använda en varmluftsugn , när du ska grädda dina macarons. De spricker nämligen.
Ställ in ugnen på över/undervärme istället.

7. Det gäller att känna sin ugn. Står det i receptet att man ska grädda macaronsen i 150 grader, men du vet att din ugn är lite varmare än den ska vara. Grädda på 145 grader itället. Gäller nartuligtvis tvärtom om din ugn är för kall.

8. Bli inte besviken om du misslyckas!Försök igen! Det är för tusen hööög konst du håller på med.
9. När macaronsen är i ugnen, får man liksom stå och göra någon slags tankeöverföring - Snälla bli bra. Få en fot,Sprick inte... Haha!

10. Om du färgar dina macarons med hushållsfärg: Ta inte för mycket! Smeten får inte bli för rinnig. Du ska tillsätta några droppar färg , i mandel-florsocker blandingen. Inte direkt i marängen!

11. Sååå, efter den här lektionen. Ta ett djupt andetag. Läs igenom receptet. Sov på saken. Glöm inte att ställa fram äggvitan! Och sen är det bara att baka, baka , baka!

Då till receptet:
Macarons: Hallon

75 gram florsocker
75 gram mandelmjöl

18 gram socker

75 gram strösocker
25 gram vatten

30-32 + 30-32 gram äggvita som stått framme i varsinn skål, i rumstemperatur i 1 DYGN. Skålarna ska vara täckta med plastfolie.

Hallonsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
2 msk florsocker
3 msk hallonsylt.
0,5 äggula
ev. lite röd hushållsfärg


Du behöver:
En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (det går bra med engångspåsar från Ica)


Gör såhär:

1. Mät upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål.

2. Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 75 gram socker och 25 gram vatten, blanda och ställ på spisen.

3. Tag fram din digitala kökstermometer, mät upp 18 gram socker i en skål och tag bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. Tag fram eventuella färgämnen du vill färga dina macarons med. I mitt fall använde jag röd karmellfärg .

4. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerlbandningen medan du häller den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, alternativt skålen till din hushållsmaskin.

5.Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på mellersta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 110-11 grader.

6. När sockerlagen blivit ca 40 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit fast "massa". Det tar bara någon minut eller tre.

7. När sockerlagen nått 111 grader, ta den från spisen och häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning. ( Viktigt! )

8. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills dess att marängen svalnat.

9. Blanda mandel- och florsockerblandningen med resterande äggvitorna från skål nummer två. Vill du addera färg gör du det här. Kom ihåg att inte vispa runt som en galning, du vänder lugnt och sansat ihop äggvitorna med mandeln och florsockret och ev. färgen med en slickepott.

10. Därefter blandar du ner mandel-, flosocker- och äggvitemassan i din marängsmet, även här är det viktigt att vända försiktigt med en slickepott tills smeten är helt jämn.

11. Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 macaronshalvor (de blir cirka 20 stycken hela macarons, de paras ju ihop två och två) på plåtar klädda med bakplåtspapper eller ugnsdukar.

12. Låt stå i rumstemperatur i ca 40 minuter, tänk på att macaronsen inte ska stå i en överdrivet fuktig miljö eller i drag. Under tiden värmer du ugnen till 145 grader ( Gäller att känna sin ugn )

13. Grädda macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

När macaronsen kallnat helt...

14. Blanda smörkrämen och bred eller spritsa ut smörkrämen på hälften av macaronsen, para därefter ihop dem med en "partner".


Kom ihåg att macaronsen är absolut godast när de gottat sig i kylskåpet i 1-2 dygn. Macarons går även utmärkt att frysa om man nu av någon anledning vill frysa dem. Glöm bara inte bort att de blir sköra när man fryser dem, så hantera dem försiktigt!

Lycka till nu!





Kommentera här!
Postat av: Ann-marie

Super, snyggt.

2012-04-20 @ 19:44:01
Postat av: Vanessa

Die Macarons sehen supergut aus und die Bilder werden ja immer professioneller! :) Finde die ausführliche Erklärung und die Tipps, damit man keine Fehler macht, super! :) Weiter so!

2012-04-20 @ 21:56:34
Postat av: Moana

Die waren soooooo lecker besonders die Hallon:)

2012-04-21 @ 13:02:22
Postat av: CJ

Ska testa i helgen! Vad mycket grymma recept du har i din blogg, och jag måste säga att det är på gränsen till självplågeri att gå in här när man är hungrig. :) Trevlig helg!

2012-04-27 @ 08:50:55
URL: http://cjs.blogg.se/
Postat av: Hanna-chan

Nja, det låter inte som om det är något jag ska prova, har en tendens att bli ganska arg när jag misslyckas heheheeee... ^_<

Men de är ju alltid fina att titta på!

2012-04-27 @ 22:12:27
URL: http://klockanhalvtre.blogg.se/
Postat av: Christina

oo vad fina! är inte såna där jättesvåra att göra?

kram!♥

2012-04-28 @ 10:47:33
URL: http://huffpuff.blogg.se/
Postat av: 23 minuter

Jätte bra tips! Macarons som e så himla goda :)

2012-04-28 @ 12:11:41
URL: http://tjugotremin.blogg.se/
Postat av: Sara

Har aldrig smakat macarons, men de ser himla goda ut :)

2012-04-28 @ 15:58:08
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Postat av: Lovisa

Hur lyckas du så himlans bra? Jag försökte, visst, det smakade bra men dom fall typ isär :( har du något bra tips? :) Jätte bra blogg! kram!

2012-04-29 @ 00:58:38
URL: http://rightaway.blogg.se/
Postat av: Jasmine

Mums! Det ser ut som att du har lyckats, roligt att se. :)

Kram

2012-04-29 @ 14:02:45
URL: http://rosanatt.blogg.se/
Postat av: Marie

Hej just nu har jag en frågestund och om man frågar 20 frågor får man en länkning! Här är länken för att vara med på min frågestund:

http://ariems.blogg.se/2012/may/fragestund.html#comment

Det betyder mycket för mig om du frågar!

Jag har också en tävling där det gäller att kommentera så mycket som möjligt! Tryck bara på denna länk >> http://ariems.blogg.se/2012/may/kommenterar-tavling.html#comment

Du behöver ju inte vara med men vinnaren får ta del av mina besökare varje dag! + Att det gör mig jätte glad!

Om du kommenterar mycket har du ju också chansen att hamna på blogg.se mest aktiva!



SKICKAR DETTA TILL ALLA BLOGGAR JAG FÖLJER SORRY OM DU FÅTT DENNA INFORMATION TIDIGARE!

2012-05-05 @ 11:38:16
URL: http://ariems.blogg.se/
Postat av: Mette

Älskar att göra macarons, har haft tur de 5 gånger jag prövat & de har blivit perfekta!



idag ska jag dock till nyöppnade Laduree här i Stockholm som säljer de berömda små bakverken!

+

2012-05-30 @ 09:49:18
URL: http://mirabellcupcake.blogg.se/

Thank you for taking your time to leave a comment. You make my day! BR>

Merci!


bloglovin


Namn:
Remember me? Du kikar väl in igen?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0