No-Knead Bread

2012-07-05 @ 22:33:31
 

Okej - helt allvarligt!
På fotona här ovanför ser ni Världens.Bästa.Bröd.
Punkt.
 
Det här brödet är verkligen så otroligt gott och så super enkelt att göra på samma gång.
Dessutom går det att variiera i alla möjliga nya kombinationer. Mer om det sen.
 
Detta bröd kallas alltså "No-Knead Bread" = "Inte-Knåda Bröd"...
Receptet , som kommer Jim Laley som jobbar på Sullivan Street Bakeryspreds redan 2006 som en löpeld över världen, men det är först nu jag fått upp ögonen för det. Och jag älskar det.
 
Jag gjorde mitt bröd till Zucchini-soppan ni kommer få se i nästa inlägg och valde därför att göra mitt bröd på enbart vetemjöl. Det smakade så där härligt luftigt och gott som som färskt bröd man får innan maten när man går på en fin restaurang. Eller sånt bröd man kan köpa på en fint bageri.
 
Det speciella med detta bröd är tillverkningen av det. Det går snabbt ( om man bortser från jäsningstiden .... ) och är väldigt enkelt. Och nästan inte kladdigt alls. Och som namnet redan säger - man slipper knådandet av degen. Dessutom så använder man sig av en kastrull med lock när man bakar brödet - en viktig del i tillverkningen.
 
Tillverkningen av degen är dock så enkelt att jag till och med tror en femåring skulle få till det med lite hjälp av en förälder.
 
Och så går brödet som sagt att variiera. Ser man bara till att ha 400g mjöl i slutändan så kan man mixa lite som man själv vill i mjölsorternas spännade värld. Man kan även ha lite rivet äpple i degen så blir det saftigare. Eller torkad frukt. Eller nötter. Eller lite korn eller sesamfrön ovanpå brödet.
Som sagt det är bara att prova sig fram - i detta fall är det själva metoden som är intressant...
 
En video på hur man gör detta bröd hittar ni här - då förstår ni vad jag menar bättre.
Förstår ni att jag älskar detta bröd nu??
Ni kommer säkerligen få se lite mer sånt här bröd senare på min blogg.
Här får ni äntligen receptet.
 
Recept - No-Knead Bread
 
400 g (vete)mjöl
320 ml kallt vatten
1/4 tsk torrjäst
1½ tsk salt
 
1 degskrapa eller 1 slickepott
 

How to do it

  1. I en större bunke: Häll i allt mjöl och saltet samt torrjästen och blanda ihop med händerna eller en sked ca ½ minut.
  2. Tillsätt vattnet och rör med skeden eller händerna till allt mjöl är borta från bunken och en liten deg har uppstått.
  3. Täck bunken med plastfolie och ställ i rumstemperatur i 7- 14 timmar.
  4. Du ska nu ha fått en lite bubblig deg ( Se videon ).
  5. Nu kommer den lite svårare delen, med tanke på den ganska så lösa konsistensen av degen.
  6. Mjöla en liten yta ordentligt och skrapa ner all deg på den.
  7. Vik degen med mjölade händer ca 4-6 som i videon.
  8. Vänd upp och ner på brödet och lägg det sedan försiktigt på en ren men lite mjölad skärbräda och täck med en bakduk.
  9. Låt jäsa i en timma eller max två.
  10. Under tiden värmer du upp ugnen till 230 grader och ställer även in en treliters, värnetålig kastrull  med tillhörande lock i ugnen.
  11. När brödet jäst klart har det fått ca dubbel storlek.
  12. Du ska nu ta ut den superheta ( VAR FÖRSIKTIG! ) ur ugnen och föra över brödet från skäbrädan i kastrullen. Använd en degskrapa till hjälp.
  13. Strö över lite vetemjöl eller vetekli på brödet och sätt på locket igen ( Akta - det är också hett )
  14. Sedan in i ugnen och grädda brödet med lock på i 30 min.
  15. Spruta sedan in lite vatten i ugnen eller ta en plåt och lägg längst ner i ugnen som du fyller med ca ½ dl vatten. Detta gör du för att brödet ska få en bra "crust".
  16. Ta av locket och fortsätt grädaa brödet i ytterliggare 15-20 min. När brödet nått 98 grader inuti och fått fin färg är det klart.
Lycka till - ni kommer inte bli besvikna!
 
UPDATE: Jag har nu gjort brödet lite grövre och nyttigare. Det var också fantastiskt gott.
Använd dig av samma teknik som ovan men byt ut mjölet mot 300 g vetemjöl special och 100 g fullkornmjöl dinkel.
 
 
 
 
 
 

Kommentera här!
Postat av: Sabina mammas tårtor

Ser gott ut

2012-07-06 @ 09:20:46
URL: http://www.mammastartor.blogg.se
Postat av: Christer Erngren (@nukokarjag)

Måste prova, ser jättegott ut :)

2012-07-06 @ 20:16:47
URL: http://nukokarjag.se

Thank you for taking your time to leave a comment. You make my day! BR>

Merci!


bloglovin


Namn:
Remember me? Du kikar väl in igen?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0