Chocolato macarons

2012-05-26 @ 08:13:54
ÅÅh dessa godingar går knappt att motstå...  De funkar i alla lägen - på finfesten, som efterrätt, på pickniken, på båturen, som mellanmål ( kanske inte jättenyttigt men ändå... ).

Det är alltså dessa vi också ska sälja på Nationaldagsfirandet... tillsammans med hallon och citron macaronsen och kanelbullarna.

När det är dags kan ni säkert få se lite fina bilder. Visste ni förresten att jag och min vän är i sluttampen på vår hemmasnickrade disk , som bakelserna ska ligga i! Vi måste i princip bara måla den vit...  Duktigt ellerhur !? ;P

Jaja nu får väl jag ta och gå och frysa in dessa choklad macarons medan det vattnas i munnen på mig...

Här har ni förresten receptet på Chokladmacaronsen. Och ni ska bara veta... Fyllningen ( Chokladsmörkrämen ) blev perfekt!

Receptet kommer här....

Recept - Chokladmacarons med chokladsmörkräm

ca 20 stk

50 gram florsocker blandat med 25g kakao
75 gram mandelmjöl

30-32 + 30-32 gram äggvita

75 gram strösocker
25 gram vatten

18 gram socker

Chokladsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
ca 1 dl florsocker
0,5-1 äggula
ca ½ -  dl kakaoDu behöver:
En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (det går bra med engångspåsar från Ica)


How to do it

1. Du börjar med att mäta upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker i en bunke. Därefter siktar du  florsockret och mandeln genom en finmaskig sil och blandar ihop allt till ett homogent mjöl.

2. Sedan tar du fram en tjockbottnad kastrull. I den mäter du  upp 25 g vatten och 75 g socker.

3. Vidare mäter du upp 18 gram socker i en skål och tar fram dina rumstempererade äggvitor.

4. Därefter häller du den ena äggvitan i en skål du kan vispa i ( gärna en i rostfritt stål ) . Den andra äggvitan låter du stå vid florsocker-mandelmjöl bunken.

5. Nu ska du värma sockerlagen ( sockret, vattnet i kastrullen ) på mellersta värmen tills att den blir ca 116-118 grader varm. Använd din kökstermometer för det här momentet och var noga med att låta kökstermometern ligga kvar i kastrullen hela tiden för att få så exakt temperatur som möjligt.

6. Medan sockerlagen blir varm börjar du vispa äggvitan som ligger i den rostfria skålen. När äggvitan blivit ett fast vitt skum vispar du i de 18 gram socker som du mätt upp tidigare. Vispa i lite i taget , tills att du får en  glansig vit massa.

7. När sockerlagen´s temperatur börjar närma sig 116- 118 grader börjar du vispa din marängsmet igen.
När sockerlagen helt nått rätt temeperatur, tar du den från spisen och häller den i din glansiga, vita marängsmet i en jämn och fin stråle, medan du fortsätter att vispa. Det är viktigt att du inte slutar vispa, då äggvitan annars kan skära sig med sockerlagen.

8. Du fortsätter att vispa äggvitorna, tills att marängen svalnat.


9. Nu tar du fram florsocker/mandelmjöl bunken och häller i din andra äggvita i den.
Vill du tillsätta färg , gör du det nu. I vilket fall som helst vänder ( ! ) du sedan försiktigt ihop äggvitan med florsocker/mandelmjöl blandningen till kladdig mandelmassaliknande konsistens.

10. Därnäst vänder du ner mandel/florsocker/äggvita massan i marängsmeten. Du tänker på att bara vända ihop och inte vispa ihop ingredienserna till en jämn och ganska slät massa. Massan ska vara så pass trögflytande att slickepotten lämnar spår i den, men att den flyter tillbaka i sig efter ett tag.

11. Efter att du hällt ner smeten i en spritspåse ( engångs - spritspåsar funkar bäst enligt mig ) klipper du en nästan hel cm ´s öppning. Sedan spritsar du ut ca 40 små rundlar på två ugnduks/bakplåts-klädda plåtar

12. Macaronsen måste nu stå i rumstemperatur ungefär 15-20 minuter tills att de bildat en liten "hud". Du kan se om de fått sin "hud" om du fuktar ditt pekfinger lätt och sedan duttar lite försiktigt på macaronsen: Om det inte fastnar någon smet på fingret är de redo att åka in i ugnen. Om inte - låt stå i ytterligare 5 minuter och kolla igen. Under tiden sätter du ugnen på 150 grader.

13. Du gräddar macaronsen i mitten av ugnen ( en plåt i taget! ) ca. 9 - 15 min på 150 grader.
Macaronsen är klara att tas ut ur ugnen när de ganska så lätt släpper från bakplåtspappret. Du kallnar macaronsen på ett galler eller på en tallrik, där macaronsen får ligga en bit ifrån varandra.


14. När dina macarons har kallnat helt, blandar du ihop ingredienserna till smörkrämen. Därefter spritsar eller klickar du ut lite smörkräm på hälften ( ca 20 stk ) av macaronsen och parar sedan ihop de med en annan macaron utan smörkräm på. ( Som små hamburgare )

När du ska servera dina macarons...


Macaronsen kan såklart ätas direkt, men bäst smakar de om de fått stå i kylskåp i en till två dygn.
Det går även bra att frysa macarons. Lägg de i så fall i en förslutbar plastburk och knyt sedan en plastpåse runt burken. Tinar gör de bäst på ett fat ( De ska ligga brevid varandra och inte på varandra ). Macarons blir dock extra sköra om man fryser de , så ta det försiktigt...

Lycka till nu!Kommentera här!
Postat av: Marie

Så fina!<3

2012-05-26 @ 15:49:19
URL: http://ariems.blogg.se/
Postat av: Johanna

Åh vilka fina macarons du har gjort! Älskar chokladmacarons så gott! :)

2012-06-02 @ 16:03:42
URL: http://alovelycake.blogspot.com

Thank you for taking your time to leave a comment. You make my day! BR>

Merci!


bloglovin


Namn:
Remember me? Du kikar väl in igen?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0