Citrontarte



Favoriten som återkommer i denna blogg...
Här kommer receptet! Värd att prova och en given  succee på middagen som efterrätt. Själv så är detta den kakan/ tårtan ( fast en tårta är det ju egentligen inte ) som det bjuds på när mamma har födelsedag ;) Så grattis till henne idag och kram på er ;)

Pajdeg:
100 g smör
1 ägg
1 msk mjölk
1 tsk strösocker
3 ½ dl vetemjöl

Mixa smör, ägg, mjölk och socker i en matberedare. Tillsätt mjälet lite i sänder tills du får en fast deg. Låt den vila i rumstemperatur i 30 minuter. Kavla ut en platta stor nog att täcka en stor pajform, ca 28 cm. Lägg degen i formen och ta bort överflödig pajdeg.


Själva fyllningen:
4 citroner, ekologiska (!), väl tvättade
8 ägg
150 g strösocker
120 g rumsvarmt smör
(Florsocker9

Sätt ugnen på 175 grader, undervärme. Riv skalet av citronerna och pressa ut saften så att du får 2 ½ dl. Vispa ihop ägg och socker med smöret och hetta upp på låg värme tills det tjocknar lite. Blanda i citronsaft och skal. Häll blandningen i den degklädda formen i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter tills citronkrämen har stannat. När pajen har kallnat kan du sikta över lite flosocker.

Lycka till!



Kaiserschmarren



Gillar du pannkaka och vill testa att äta något liknande?
Prova detta! Supergott och enkelt!

Du behöver
8 ägg
200 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4dl mjölk
1 nypa salt
Garnering
Marmelad
florsocker

Gör såhär

1. Dela äggen. Vispa äggulor, socker och salt pösigt. Rör ner mjölk, vaniljsocker och vetemjöl. Rör smeten slät.  Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner smeten i två omgångar. Rör inte mer än att allt precis blir blandat.

2. Häll i hälften av smeten. Grädda ca 4 minuter. Vänd när undersidan fått lite färg. Lägg i 1 msk smör i pannan och stek den andra sidan ca 4 minuter. Dela i små bitar och flytta över dem till ett fat.

3. Gör samma sak med resten av smeten.

Servera med någon marmelad ( äppelmos ) och pudra över florsocker!


Chocolate chip cookies



De absolut bästa cookisarna som finns!

Ingredienser

250 g mjukt smör
0.5 tsk salt
1 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg
4.5 dl siktat vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
150 g choklad ( bakchoklad )

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, salt, strösocker, farinsocker, vaniljsocker krämigt. Tillsätt ägg och vispa lite till.

3. Rör ner vetemjöl med bikarbonat och forma till en deg, tillsätt grovhackad choklad.

4. Forma degen till en rulle, plasta in och låt den vila i kylen någon timme.

5. Forma 12 bollar av degen och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

6. Grädda kakorna gyllene 12-15 minuter.

 

Lycka till!




White berry dream cookie



Ingredienser

250 g mjukt smör
0.5 tsk salt
1 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg
4.5 dl siktat vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat

½ handfull frysta blåbär
100 g vit bakchoklad

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, salt, strösocker, farinsocker, vaniljsocker krämigt. Tillsätt ägg och vispa lite till.

3. Rör ner vetemjöl med bikarbonat och forma till en deg, tillsätt grovhackad choklad + bär.

4. Forma degen till en rulle, plasta in och låt den vila i kylen någon timme.

5. Forma 12 bollar av degen och tryck ut de lätt, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

6. Grädda kakorna gyllene 12-15 minuter.

 

Lycka till!

 

Kommentar om dessa kakor:

-Bäst!

- Gudomlig!

-Bra konsistens!



Kladdkaka ' Hallon '

Gårdagens kladdkakebak med grädde och hallonkräm var uppskattat. Bild från IPhone.


Mysig dukning " Grönt är skönt"


Baktips

Hej!
Nu är det så att det står lite stilla i skallen på mig. Har lite bakidetorka!
Så nu måste ni hjälpa mig att komma på något lite kul... något nytt , gott och spännande!

Skriv en liten kommentar med ett litet tips, så blir jag glad.

Kram Ella

Citronfudge


Ca.35 små bitar
Du behöver

3 dl strösocker
50 g vit choklad
3 msk ljus sirap
1,5 dl vispgrädde ( ej vispad ! )
40 g smör
2 msk citronsaft evt. mer efter önskad citronsmak

Gör såhär

1. Lägg alla ingredienser förutom smöret i en  tjockbottnad kastrull och koka upp i ca.10 min under ständig omrörning.
2. Vid ca. 120 grader eller gör kultestet är fudgen klar.
3.Lägg i smöret och rör om tills det blir en jämn smet. Bränn dig inte!
4.Häll massan i bakplåtssmord form. Ju mindre form ju tjockare bitar.

Lycka till!


Chokladfudge




25 st ( beroende på hur stora bitar man skär )
Ingredienser

3 dl socker
100 gram ljus blockchoklad
3 msk ljus sirap
1,5 dl grädde
30 gram smör
1 msk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR
  1. Mät upp socker, blockchoklad, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning.
  2. Låt koka kraftigt 10 - 15 min och rör om då och då. Gör kulprovet för att se när smeten har lagom konsistens. (droppa lite smet i kallt vatten, när det går att forma smeten till en kula med fingrarna är den lagom).
  3. Lyft av grytan från värmen och tillsätt rumstempererat smör och vaniljsocker.
  4. Vispa med elvisp ca 5 min medan smeten svalnar. Smeten ska bli tjock och det ska bli spår efter visparna. Börja vispa försiktigt och öka farten efter hand.
  5. Häll ut smeten på bakplåtspapper på en bricka och ställ svalt. Eftersom smeten är ganska tjock så brukar den rinna ut till lagom tjocklek.
  6. När det stelnat, skär i fyrkantiga bitar. Förvaras svalt.

Lycka till!

 


Vit cho­klad­tryf­fel med va­nilj och ci­tron



25 tryfflar

Ingredienser

skalet av 1 citron
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
½ vaniljstång
200 g vit bakchoklad

Till Garnering

200 g vit bakchoklad

Gör såhär:
1. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp dem tillsammans med citronskal, grädde och honung. Låt dra ca 15 min.
2. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden igen. Sila den över chokladen. Rör tryffelsmeten slät. Låt stelna i kylen ca 1 timme.
3. Rulla kulor av tryffeln och ställ kallt.
4. Grovhacka chokladen till garnering. Smält den försiktigt i vattenbad, låt svalna något. Doppa tryfflarna  i chokladen och lägg dem på galler med bakplåtspapper under. Låt chokladen stelna.


RSS 2.0