Sommaren är kort! Men nu är den här - så ta för dig ... Lalala...



Copyright © Ella Gutzen

Nu kan man väl ändå säga att sommaren har kommit! Denna ljuvliga årstid som ingen uppskattar mer än vi svenskar efter vinterhalvåret och dess mörker...

Åh vad jag ser fram emot lata dagar vid stranden, att bli lite brun, mysiga grillkvällar utan mygg ( finns de? ), att ta några kvällsdopp,  jordgubbar från den egna trädgården, sommarregn, gå på picknick, att segla med mormor och morfar, åka ring efter motorbåt, glädjas tillsammas med alla turister i Stockholm vid vattnet, resa bort, cykla, fotografera i det fina ljuset, alla skratt, äta gräddtårta på midsommar , att doppa tårna i Mälaren och snacka strunt... Underbara sommar - du är såå välkommen!

Det är det braa med Sverige - man uppskattar alla årstider - utan vintern hade sommaren aldrig varit så efterlängtad o.s.v...

"Swedish summer - do I need to say more?" / okänd

Själv befinner jag mig för tillfället på Gotland på klassresa...

Sommar på olika språk...

Estländska- Suvi , Finska- Kesä, Franska- Été, Isländska- Sumar, Italienska- Estate, Polska- Lato,

Portugisiska- Verão, Tyska - Sommer, Engelska - summer, Spanska - Verano

Glad sommar!

Ni kan se fram emot en mat och bak späckad sommar såklart!

I´m back on friday - see you then!

 


Lovely Mothersday



Dessa fotografier får sammanfatta världens bästa mamma´s morsdagkväll!

Pappa bjöd på förrätt och huvudrätt och så stod jag för efterätten.

Meny - Morsdag

Ljuvliga pilgrimsmusslor inlindade i bacon

Blackened torskfilé med en färgglad sallad

Klassisk Tiramisu

Mamma fick en liten present, blommor och lite kort och en himlans lyxig middag!
Hon var nöjd och det är huvudsaken...
Min favorit var helt klart pilgrimsmusslorna i bacon - makalöst goda.
Fisken var riktigt saftig och jag blev mer än glad när mina föräldrar som är riktiga tiramisu kritiker , insisterade på att min tiramisu var en av de godaste de ätit genom åren! ;P

Ni hittar receptet på tiramisun här!

Nu får jag ta och önska alla en riktigt härlig vecka!


Klassisk Tiramisu



Till morsdag imorgon har jag gjort i ordning en tiramisu!
Det gick snabbt som attan , men jag vet att det blir uppskattat! 20 minuter senare ,om ens det stod denna italienska klassiker i kylskåpet!

Önskar alla mammor, farmödrar och marmödrar ... och er andra också en trevlig kväll och en underbar dag imorgon!
All kärlek till alla mammor där ute , som stått ut med allt från födsel, tånårsbråk till hysteriskt roliga fikastunder för att skapa oss till de vi är idag.
En mors kärlek är kärlek vi aldrig glömmer. / Victor Hugo

Ni lever bara en gång, så njut av livet här och nu! Gör det du mår bra av och lev ditt liv och inte någon annans. Stanna upp ibland och tänk, glädj dig och minns fina stunder - se till att skapa liknande stunder igen och ät sedan en riktig god tiramisu ♥
Slut på pedagogiken och hit med recept , säger ni? Ja varsågoda...

Recept - Tiramisu
ca 4-5 portioner

12 savoyardikex
200 g färskost ( mascarpone elr philadelphia )
1½ dl strakt kallt kaffe
4 msk socker
2 ägg ( separerade )
kakao

How to do it

  1. Vispa socker och äggulorna pösigt. Tillsätt färskosten.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitan i ägg och ost smeten.
  3. Doppa hälften av kexen i kaffet och lägg i botten av en form.
  4. Bre på hälften av ägg och ost smeten.
  5. Doppa resterande kex i kaffe och lägg på sista lagret.
  6. Toppa med resterande smet.
  7. Låt stå kall minst 4 timmar.
  8. Strö då över rikligt med kakao och dekorera med hallon och mynta.

Smaklig morsdag!

 


Sweet Little Cakemonster Cupcakes



Halloj i stugan!
Har haft en slapp men skön dag med en cykeltur på 24 km inblandat idag... och ser fram emot en rafflande Eurovision final ikväll...
Imorgon är det inte bara morsdag ( recept på tiramisu kommer... ) utan även min fina vän´s födelsedag...
Födelsedag betyder kalas, vilket de här kakmonstermuffinsarna verkligen är... För mig är detta riktiga födelsedagskalas bakelser.

Barn älskar ju för övrigt figurliknande saker och ting och de här är då en riktig höjdare att servera på barnkalaset!

Det finns lite olika recept på dessa godingar på internet, men eftersom det fattades en ingrediens hemma i det ena receptet och en annan i det andra, bestämde jag mig för att sk*ta i recept och köra improvisation och det blev ju verkligen bra tycker jag.

Lite tidskrävande men värt mödan , då både vuxna och barn tycker om lite småroliga söta ting - här har ni receptet.

Recept - Söta Kakmonster Cupcakes
ca 10 stk

Muffin

100 g smör
2½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1½ dl naturell yogurt ( alt. mjölk )

Frosting

50 g smör (rumstempererat )
1-1½ dl florsocker
1 stor äggula
grön karamellfärg

Kokos

80 g kokos
1-2 msk grön karamellfärg
förslutbar plastpåse

Ögon

5 marshmallows
mörk choklad

ngn slags kakor ( chocolate chip cookies, speculatius... )

How to do it

Muffin

  1. Smält smöret.
  2. Vispa socker och ägg pösigt.Tillsätt yogurten och smöret.
  3. Rör i bakpulver, mjöl och vaniljsocker.
  4. Rör till en jämn smet.
  5. Fyll i smeten i normala muffinsformar ( de ska vara nästan helt fulla ).
  6. Grädda på 180 g i ca 20 min... de är klara när ingen smet fastnar på t.ex en tandpetare om du sticker i en sådan.

Frosting

  1. Rör ihop alla ingredienser till en fin frosting.

Kokos

  1. Lägg kokos i en förslutbar platpåse och droppa ner karamellfärgen.
  2. Förslut plastpåsen och fördela färgen med händerna ( typ sätt dina händer på varsin sida av plastpåsen och dra upp och ner tills kokosen är grön.

Ögon

  1. Gör runda bollar utav marshmallowsarna med t.ex en utkärnare (som man egentligen använder till äpplen).
  2. Tryck till varje "boll" så att den blir någonlunda platt.
  3. Smält chokladen i microvågsugnen och dutta på lite choklad på varje öga, så att det föreställer en pupill.

Sätta ihop cupcaken

När muffinsen kallnat helt, bre på ett lagom tjockt lager smörkräm på den.

Dopppa i kokos.

Sätt sedan fast ögonen med hjälp av lite smörkräm.

Skär tillsist en skåra i muffinsen och fäst en halv kaka med hjälp av lite smörkräm i den.

 

Klart! Förvara i kylskåp och ta fram några minuter tidigare än de ska serveras!

Trevligt kalas! Och grattis till födelsedagsbarnet... ;)

 

 


Chocolato macarons





ÅÅh dessa godingar går knappt att motstå...  De funkar i alla lägen - på finfesten, som efterrätt, på pickniken, på båturen, som mellanmål ( kanske inte jättenyttigt men ändå... ).

Det är alltså dessa vi också ska sälja på Nationaldagsfirandet... tillsammans med hallon och citron macaronsen och kanelbullarna.

När det är dags kan ni säkert få se lite fina bilder. Visste ni förresten att jag och min vän är i sluttampen på vår hemmasnickrade disk , som bakelserna ska ligga i! Vi måste i princip bara måla den vit...  Duktigt ellerhur !? ;P

Jaja nu får väl jag ta och gå och frysa in dessa choklad macarons medan det vattnas i munnen på mig...

Här har ni förresten receptet på Chokladmacaronsen. Och ni ska bara veta... Fyllningen ( Chokladsmörkrämen ) blev perfekt!

Receptet kommer här....

Recept - Chokladmacarons med chokladsmörkräm

ca 20 stk

50 gram florsocker blandat med 25g kakao
75 gram mandelmjöl

30-32 + 30-32 gram äggvita

75 gram strösocker
25 gram vatten

18 gram socker

Chokladsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
ca 1 dl florsocker
0,5-1 äggula
ca ½ -  dl kakao



Du behöver:
En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (det går bra med engångspåsar från Ica)


How to do it

1. Du börjar med att mäta upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker i en bunke. Därefter siktar du  florsockret och mandeln genom en finmaskig sil och blandar ihop allt till ett homogent mjöl.

2. Sedan tar du fram en tjockbottnad kastrull. I den mäter du  upp 25 g vatten och 75 g socker.

3. Vidare mäter du upp 18 gram socker i en skål och tar fram dina rumstempererade äggvitor.

4. Därefter häller du den ena äggvitan i en skål du kan vispa i ( gärna en i rostfritt stål ) . Den andra äggvitan låter du stå vid florsocker-mandelmjöl bunken.

5. Nu ska du värma sockerlagen ( sockret, vattnet i kastrullen ) på mellersta värmen tills att den blir ca 116-118 grader varm. Använd din kökstermometer för det här momentet och var noga med att låta kökstermometern ligga kvar i kastrullen hela tiden för att få så exakt temperatur som möjligt.

6. Medan sockerlagen blir varm börjar du vispa äggvitan som ligger i den rostfria skålen. När äggvitan blivit ett fast vitt skum vispar du i de 18 gram socker som du mätt upp tidigare. Vispa i lite i taget , tills att du får en  glansig vit massa.

7. När sockerlagen´s temperatur börjar närma sig 116- 118 grader börjar du vispa din marängsmet igen.
När sockerlagen helt nått rätt temeperatur, tar du den från spisen och häller den i din glansiga, vita marängsmet i en jämn och fin stråle, medan du fortsätter att vispa. Det är viktigt att du inte slutar vispa, då äggvitan annars kan skära sig med sockerlagen.

8. Du fortsätter att vispa äggvitorna, tills att marängen svalnat.


9. Nu tar du fram florsocker/mandelmjöl bunken och häller i din andra äggvita i den.
Vill du tillsätta färg , gör du det nu. I vilket fall som helst vänder ( ! ) du sedan försiktigt ihop äggvitan med florsocker/mandelmjöl blandningen till kladdig mandelmassaliknande konsistens.

10. Därnäst vänder du ner mandel/florsocker/äggvita massan i marängsmeten. Du tänker på att bara vända ihop och inte vispa ihop ingredienserna till en jämn och ganska slät massa. Massan ska vara så pass trögflytande att slickepotten lämnar spår i den, men att den flyter tillbaka i sig efter ett tag.

11. Efter att du hällt ner smeten i en spritspåse ( engångs - spritspåsar funkar bäst enligt mig ) klipper du en nästan hel cm ´s öppning. Sedan spritsar du ut ca 40 små rundlar på två ugnduks/bakplåts-klädda plåtar

12. Macaronsen måste nu stå i rumstemperatur ungefär 15-20 minuter tills att de bildat en liten "hud". Du kan se om de fått sin "hud" om du fuktar ditt pekfinger lätt och sedan duttar lite försiktigt på macaronsen: Om det inte fastnar någon smet på fingret är de redo att åka in i ugnen. Om inte - låt stå i ytterligare 5 minuter och kolla igen. Under tiden sätter du ugnen på 150 grader.

13. Du gräddar macaronsen i mitten av ugnen ( en plåt i taget! ) ca. 9 - 15 min på 150 grader.
Macaronsen är klara att tas ut ur ugnen när de ganska så lätt släpper från bakplåtspappret. Du kallnar macaronsen på ett galler eller på en tallrik, där macaronsen får ligga en bit ifrån varandra.


14. När dina macarons har kallnat helt, blandar du ihop ingredienserna till smörkrämen. Därefter spritsar eller klickar du ut lite smörkräm på hälften ( ca 20 stk ) av macaronsen och parar sedan ihop de med en annan macaron utan smörkräm på. ( Som små hamburgare )

När du ska servera dina macarons...


Macaronsen kan såklart ätas direkt, men bäst smakar de om de fått stå i kylskåp i en till två dygn.
Det går även bra att frysa macarons. Lägg de i så fall i en förslutbar plastburk och knyt sedan en plastpåse runt burken. Tinar gör de bäst på ett fat ( De ska ligga brevid varandra och inte på varandra ). Macarons blir dock extra sköra om man fryser de , så ta det försiktigt...

Lycka till nu!



Lemon and Raspberry macarons



Min fina vän och jag ska som sagt ha ett stånd och sälja kanelbullar och även macarons på nationaldagsfirandet i vår kommun ( den 6. juni alltså.... ). Ser verkligen fram emot det!

I alla fall kommer det finnas tre smaker att välja mellan : citron-hallon-choklad
Chokladmacaronsen kommer i ett annat inlägg...!

Om du också vill baka dessa underbara, franska, otroligt söta små kakorna, som kan vara lite pilliga att få till...
kan du läsa min

 

 

 

Recept - Citron macarons med lemon curd

Inte tillgängligt för tillfället.


Lax med quinoa på feta och rödbets bädd



Visserligen är detta något min mamma brukar göra , men det är ju så enkelt och gott och nyttigt för den delen att jag bara måste dela med mig av det...

En perfekt varmrätt att slänga ihop efter jobbet/skolan och samtidigt känna att man äter något bra och inte någon snabbmat... att det är himla gott är ju inte heller en nackdel.

Rödbetorna är min favorit tillsammans med laxen. De tillför sötma och är den sista lilla finslipningen i den här rätten.
Om man vill kan man även steka rödbetorna i lite sötad citron och sedan lägga i salladen. Det blir X-tra gott!
:P

Som ni ser får ni receptet på den matiga salladen jag pratade om i förra inlägg nu - men nästa inlägg kommer alltså först på nästa lördag! ( se förra inlägg )
Vi hörs väl då...

Här kommer iaf receptet!

Recept - Lax med quinoa på feta och rödbets bädd
4 personer

4 laxfilébitar

5 stk rödbetor
1 påse babtspenat
1 stk rödlök ( finhackad )
1 vitlöksklyta ( finhackad )
2 dl quinoa
4 dl grönsaksbuljong
2 msk citronssaft
100 g fetaost
salt och peppar

How to do it

1.Koka rödbetorna, skala och skär i bitar. Koka quinoan i buljongen cirka 25 minuter. Låt svalna lite.

2. Lägg spenat i botten på ett salladsfat, lägg rödbetor och quinoan ovanpå. Pressa över citron och strö över lök och vitlök. Smula sedan över fetaosten.

3. Stek laxen i olivolja och krydda med salt och peppar. Pressa lite citron över och servera med salladen.

Bon Appetit!




When something is stopping you...

Från och med i morgon till på lördag kommer jag inte ha tillgång till dator. Vi reser inte bort, men jag har av andra anledningar ingen dator...
D.v.s att nästa inlägg kommer först på lördag!

Jag hoppas ni fortsätter titta in då och då. Kanske hittar och tittar efter "gamla" recept och slänger iväg en kommentar eller två. Kan genom mobilen , svara på mail - så det är bara att skriva...

Idag har jag och samma tjej , jag bakade bullar med bakat macarons. Hallon och citron.
De blev jättefina och även de kommer säljas på nationaldagsfirandet den 6. juli ...

Så räkna med ett inägg om de och en matig sallad om en vecka...

Puss och kram
Ella

Bullbak inför försäljning på Sveriges Nationaldag



Idag var det dags för bullbak...
På Natinadagen ska jag och min kära vän , nämligen säja kanelbullar för hela slanten. Vi kommer ha vårt eget stånd och dessutom sälja kaffe och saft.
Det blir skoj ! Vad tycker ni om bullarna?
Det är vanliga, hederliga, saftiga kanelbullar i form av knutar. Förra året körde vi på den helt vanliga runda varianten , men nu ville vi testa något nytt. Själv föredrar jag denna.

Jaja, nu ligger de i alla fall i frysen och gottar sig. Ska bli så kul att sälja!!!
Har ni förslag på mer hembakat man kan sälja bra, hojta till! Imorgon är ju en dag också ...

Jag ska såklart inte dra mig från att ge er receptet som kommer från boken " Vår kokbok " för de här var riktigt goda!
Bon Fika!

Recept - Kanelbullar
ca 40 stk

150 gram smör eller margarin (1,5 dl flytande margarin), rumsvarmt smör
50 gram färsk jäst eller ett pkt torkad jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl socker eller baksirap
15 dl vetemjöl eller vetemjölspecial
1 tsk stött kardemumma (valfritt)
PENSLING
1 uppvispat ägg eller lite mjölk

GARNERING
0,5 dl hackade nötter som flagad mandel, hasselnötter, pistage
0,5 dl pärlsocker

FYLLNING TILL BULLAR
100 gram rumsvarmt smör eller margarin
ca 0,7 dl socker
1 msk kanel (KANELBULLAR)


How to do it

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.
  2. Ta fram en bunke och häll i smör-mjöl smeten.
  3. Smula ner jästen  och rör tills den löst upp sig.
  4. Tillsätt salt, socker ( ev. kardemumma ). Rör om.
  5. Rör i mjölet. Degen ska lossna från bunkens sidor.
  6. Låt jäsa under bakhandduk i 30 min.
  7. Dela degen i två delar.
  8. Kavla ut till ca 25x50 cm stor rektangel på mjölat bord.
  9. Smält smöret till fyllningen Ta hälften och bred ut på hela degrektangeln.
  10. Blanda sockret med kanelen och strö ut jämnt över halva ( ca 50x12,5 cm ) degrektangeln.
  11. Vik över sidan utan fyllning på sidan  med fyllning.
  12. Skär i ca 2cm långa remsor, som du tvinnar och sedan lägger ihop som en knut.
  13. Pensla ägg på bullarna och garnera med pärlsocker,mandelflarn...
  14. Låt jäsa lite.
  15. Grädda i ugn 5-8 min på 230 grader.
Lätt som en plätt.
Gott med saft och mjölk. Perfekt till fikat. Kul att baka med barn!




Björnbärssorbé i dinkelkorg




Detta tillsammans med Chokladmoussepralinerna får bli dagens efterrätt.
Björnbärssorbé i dinkelkorg...

Återkommer med recept! ;)

Raspberry and Chocolate mousse



Mousse Pralins with A Taste of Raspberry and Chocolate





Idag ska vi få gäster och det är ju ett prima tillfälle att ställa sig i köket och trixa lite.
Jag provade att göra choklad och hallon mousse praliner och det blev väldigt lyckat...

Dessa praliner är dock  lite pilliga att göra , men imponerar garanterat på gästerna. Bäst är att förbereda de dagen innan de ska ätas.

De ena är rena chokladmoussepraliner och de andra har ett "skal" av choklad och är fyllda med hallonmousse.

Man kan även toppa dessa med lite nötter - dock är jag och min bror allergiska , så vi skippar den biten.

Okay , vem blev sugen och vill ha receptet ??
Här har ni det!

Recept - Choklad och Hallon Mousse praliner
ca 30-40 st

Chokladformar:
30-40 stk knäckformar
150 gram mörk choklad


Chokladmousse:
50 gram choklad, ( jag valde en mörkare variant från odense )
1 äggula
1 dl vispgrädde + 1 msk vispgrädde

Hallonmousse:
50 g frysta ( tinade ) hallon
2-3 msk florsocker
1 dl grädde

How to do it

1. Placera knäckformarna, en och en, på en bricka.

2. Smält chokladen i ett vattenbad eller i en microvågsugn. Kom ihåg att inte låta chokladen bli för varm!

3. Pensla ett tunt lager choklad inuti knäckformarna ( t.ex med en tunn brödpensel ), ställ in i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter. Om in smälta choklad stelnar under tiden att formarna är i kylskåpet - Bara värm på chokladen lite innan du penslar, se till att den inte blir för varm bara!

4. Ta ut formarna och pensla på ytterligare ett lager där det behövs. Låt sätta sig ordentligt i kylskåp i en timma/ över natten.

Chokladmoussen:


5. Vispa upp 1 dl vispgrädde .

6. Vispa/rör ihop äggulan med 1 msk vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Hacka ca 50 gram choklad och blanda med ägg- och gräddblandningen. Värm på MYCKET LÅG värme på plattan, rör hela tiden, eller i ett vattenbad, tills all choklad smält. Det är mycket viktigt att du inte värmer för hårt eftersom äggen kan koagulera och chokladen kan bli för varm.

7. Så fort chokladen är helt smält och du har en jämn glansig chokladsmet vänder du försiktigt ner den i den uppvispade grädden. Vänd tills du har en jämn och slät mousse.

8. Häll upp i spritspåse och stäng öppningen med en sådan platsclips man stänger platspåsar med. Låt vila i kylskåp i ca 4 timmar.

Spritsa utan tyll in lagom mängd chokladmousse i hälften av alla chokladformar.

Hallonmousse

  1. Vispa grädden.
  2. Mosa ihop hallonen med florsockret till en lite mer flytande massa.
  3. Vänd ner hallonsmeten i grädden.
  4. Häll i spritspåse och låt stå i kylskåpet ca 30 min.
  5. Spritsa i lagom med hallonmousse i hälften av alla chokladformar.

Ställ pralinerna kalla tills de ska serveras!

Mums! och Lycka till!

 

Orginalreceptet kommer från Made by Mary och det är äve hon som skrivit anvisningarna för chokladformarna samt chokladmoussen.



Bruschetta à la Ella



Bruscetta är en av de godaste förrätterna jag vet. Den kommer ursprungligen från Italien , men finns nu att äta på restauranger över hela världen.
Det här är hur jag gör bruschetta .Detta är en fräsch variant utan massa såser, oliver , lök ... som vissa andra har i. Denna variant går snabbt att göra och smakar himmelskt.

För att en bruschetta ska vara riktigt , riktigt god gäller det att ha bra råvaror. Kanske ett lite dyrare surdegsbröd, kanske ekologiska tomater och inte den allra billigaste olivoljan. Sådana saker gör faktiskt skillnad. Framför allt här, då det är så få smaker och alla framträder tydligt.

Om ni undrar varför jag börjat skriva recepten även på engelska , är det för att jag har lite tyska läsare också och då känns det roligare att skriva på engelska direkt , om nu någon annan nationalitet också kikar in... ;P

Back to the bruschetta. Here is the swedish recipe. ( Gud , så töntigt ... )


Recept - Bruschetta à la Ella
4 bruchettas

4 skivor surdegsbröd
Extra virgin olive oil
salt och peppar
färsk basilka
12 minitomater ( 4 vanliga )
2 vitlöksklyftor


How to do it

  1. Rosta bröden.
  2. "Skala" vitlöken. Dela vitlökarna på mitten.
  3. Gnugga lite vitlök med halv vitlök var på ena sidan av alla bröden.
  4. Ringla över lite olivolja.
  5. Skär tomaterna i önskad storlek/form och fördela jämnt över bröden.
  6. Salta och peppra och dekorera med basilka.

Klart!





Candied Apples In Orange Mascarpone




Med inspiration från den här killen och en burk mascarpone i kylskåpet, så kom det sig att jag gjorde den här underbart goda efterätten   - till lunch . Haha , ja så kan det bli när man är sjuk...

Det som är så bra , är att den är väldigt enkel att göra , men ser så vacker ut. Och att den är himlans god såklart. Med andra ord något du borde testa...

Denna dessert är en perfekt avslutning på en "grill - middag " eller lite tyngre rätter. Lagom sötma och inte så maffig och mättande.

Nu till receptet på svenska.

Recept - Kanderade Äpplen I Apelsin Mascarpone
2 portioner

2 äpplen
1 liten apelsin ( zest och saft )
1½ dl mascarpone
½-1 msk florsocker
½ msk farinsocker

hyvlad choklad
ngn slags grön färsk krydda

How to do it
  1. Mixa ihop apelsinjuicen , mascarponen , florsockret och farinsockret till en fin jämn smet.
  2. Skala och kärna ur äpplena .
  3. Skär äpplena i 1½ cm tjocka skivor och doppa de i mascarpone smeten.
  4. Stek äpplena på medelvärme tills de inte längre är råa.
  5. Lägg upp några äppelskivor på varandra på en ( vit ) tallrik och garnera med hyvlad choklad, apelsin zesten och små bitar av den färska kryddan.
Servera direkt och njut.





Tips för alla bakfantaster

Nuär det så att jag har hittat en helt underbar bakblogg, med fantastiska recept och ljuvligt vackra fotografier.
Jag kan med andra ord inte låta bli att dela med mig....

Tjejen har dessutom skrivit en kokbok ( bakning ) , som jag blivit oerhört sugen på! Hörde ni det det? Någon som vill sponsra det inköpet??


Nog snackat - här har ni bloggen : Call me cupcake ...        

Visst är den underbar??

Ohh neej - jag är inte sponsrad!

Pannkakor med DROTTNINGSYLT



Dagens lunch bestod utav ett par smarriga pannkakor och en enkel  hemgjord drottningsylt , som jag fick dela med en bra vän. Det var såklart mums fillibaba... vem gillar inte pannkisar ??

De första pannakorna fyllde jag ( eller vi... ) med ost,skinka och tomat ( som en crépe ) och så gjorde jag ( eller vi... ) lite vanliga pannkakor som vi kunde äta tillsammans med sylten.

Nu på kvällen har jag varit servitris på 9:ornas bal, där dett var sitnning och dans. Det var allt från upplägg till serverande och avdukande av maten... och efterätten. Så vi får hoppas de blev nöjda.

Nu till receptet av denna snabba drottningsylt. Pannkakaor tar jag för en självklarhet att alla svenskar har något recept på ( hallåå - har ni inte läst/sett/hört o Pippi Långstrump ;P ).

Recept - Snabb Drottningsylt
ca 1½ -2 dl

1½ dl hallon ( frysta går bra )
½-1 dl blåbär ( frysta går bra )
ca 1 msk maizena
½ dl strösocker ( eller mindre om du inte vill ha så sött )
1 msk vatten

How to do it
  1. Blanda hallon, blåbär och vatten i en kastrull.
  2. Låt bären (och vattnet) tina upp på lägsta värmen .
  3. När inget is mer syns på bären häll i sockret. Rör om ordentligt.
  4. Låt sjuda 2 min .
  5. Höj värmen en aning och tillsätt maizenan. Rör om.
  6. Fortsätt röra om då och då.
  7. När sylten börjat tjockna och nått önskad tjocklek, stäng av värmen.
  8. Häll sylten i en burk och ställ att kallna i kylskåp.

Servera med en par smaskiga pannkakor!


Saftig Bärbakelse



Min bror ville baka.
... Eftersom en sockerkaka är bland det lättaste man kan göra, gjorde han en sådan. Men jag tycker att det blir lite torrt och tråkigt med enbart sockerkaka, så jag gjorde en bakelse av den.

Det är lätt som en plätt.
Somrigt och perfekt att bjuda gästerna på som efterätt om man inte vill tillbringa timmar i köket .
Även den ovanaste kan lyckas riktigt bra och visst ser det ändå rätt fint ut... ?

Grädden och bären tillför saftighet och är perfekta att dekorera med. Det går naturligtvis också att göra en stor tårta/kaka av den. Följ då bara receptet och gör istället en stor bakelse istället för "massa" små .
Nu kör vi!

Recept-Saftig bärbakelse
ca 8 bakelser

4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g smör
några droppar citronsaft
½ dl vatten/mjölk

3 dl bär av olika slag  ( blåbär , hallon ) rumstempererade
ca 5 dl grädde
kakao för dekoration

How to do it

1. Smörj och bröa en avlång fyrkantig form.
Ställ ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Vispa äggen och sockret ljust och luftigt. Tips ! Använd ekologiska ägg för en gulare färg på kakan.

4. Blanda vetemjölet och bakpulvret, sikta ner i smeten.

5. Häll i smöret och vispa. Alternativt varva mjölblaningen med det smälta smöret, om det blir trögt att vispa.

6. Vispa ner någon msk citron.

7. Tillsätt 0,5 dl vatten och vispa samman.

8. Fyll formen ( min bror använde en fyrkantig ) med smeten och placera mitt i ugnen, ca 45- 50  min (OBS! Tiden varierar från ugn till ugn). Kakan är färdig när inget fastnar på stickan och den släpper ifrån kanterna.

9. Låt kakan kallna och stjälp upp den på en skärbräda.

Bakelsen

10. Skär kakan på bredden i 16 skivor ( ca.½-1 cm tjocka ).

11. Lägg upp 8 skivor på åtta olika tallrikar.

12. Fördela nästan alla bären jämnt över dessa. ( för ännu saftigare resultat ta dessutom en ½ msk jordgubbssaft på varje bakelse )

13. Lägg på den andra hälften av sockerkakan som en hamburgare.

14. Spritsa på grädde som på bilden med en stjärntyll i lämplig storlek.

15. Strö över lite kakao och dekorera med resterande bär.

Klart! Färdig att servera!
Mums!

 

Summer is ...



Copyright © by Ella
Foto/Film : Ella Gutzen


Vad är sommar för dig? Jordgubbar? Långa stränder? Blöta festnätter? Berätta!

Matiga muffins á la tomato och fetaost



Medan det bostavligt talat öst ner regn ( vilket det fortfarande gör ) utanför fönstret så har jag stått i köket och bakat matiga muffins. Ojoj nu slutar det nästan regna ;)
Fast jag älskar regn så för min del kan det gärna regna vidare...

Tillbaka till dessa gudomliga muffins som passar bra till frukost, till soppan eller som mellis. Mums säger jag bara! Ett must try!

Eftersom jag älskar soltorkade tomater tog jag i lite extra många av de. Ni kan tänka er hur goda och saftiga dessa muffins var med både massa tomat och ost i form av feta.
Here comes the recipe!

Recept - Tomat och fetaost muffins

ca 6 st vanliga muffins


100 gram god Fetaost
10- 15 klippta soltorkade tomater i olja
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50  gram smör
1 dl mjölk / filmjölk
Lite färsk klipppt timjan ( torkad funkar också )


Toppa med pumpakärnor ( valfritt)

How to do it
  1. Ställ ugnen på 220 grader.
2.  Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.
3.  Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner den smulade fetaosten och de klippta soltorkade tomaterna.

 

4. Sedan lägger du upp degen ( som är ganska kletig )  i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Toppa med pumpakärnor om du vill.
Grädda i 13-15 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.

Låt kallna en aning på galler och servera som de är eller med ost och smör. Alt. till soppan!

Trevlig bakning!



Chocolato - Raspberry dream cupcake


Copyright ©  Taste by Ella

Något jag sällan gör är cupcakes - även fast de är så otroligt fina , är jag inte sådär jätteförtjust i de... Den där frostingen blir lite för mycket för mig ... medan  mina vänner inte har något problem alls med den.
Men så är det ju - smaken är som baken...

De här cupcaksen består av en chokladig muffin och en len hallon maräng smör frosting på toppen. Hur låter det?
Chokladmuffin Med HallonMarängSmörkräm... Mums, förhoppningsvis!

Medan jag får gotta i mig dessa och mormor´s underbara pannkakor ( Seriöst - ingen slår de ), får ni sukta lite till och kanske läsa igenom receptet, för här kommer det:

RECEPT - Chocolato-Raspberry dream cupcake
ca 12 stk vanliga; ca 24 stk små

Cupcake:
100 gram smör
1 dl grädde eller mjölk

1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Hallon marängsmörkräm
1,25 dl strösocker
2,5 msk vatten
0,5 tsk vaniljsocker
2 äggvitor
0,5 msk citronjuice
225 gram rumstempererat osaltat smör
100 gram hallon - går bra med frysta men MÅSTE vara rumstempererade
0,25 dl florsocker

OBS! Det går enkelt att dubblera mängden frosting om man av ngn anledning vill baka fler cupcakes alternativt spara i kylen för framtida bak, smörkrämen håller sig väldigt länge!

How to do it


1. Smält smöret och dra kastrullen från plattan.

2. Blanda mjöl, kakao, salt pch bakpulver i en skål. Sikta gärna ingredienserna så att de blandar sig väl.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt.

4. Vänd ner mjölblandningen och varva med det smälta smöret och grädde. Blanda till en jämn smet.

5. Fördela i cupcakesformar och grädda i mitten av ugnen 175 grader.

Låt svalna och gör din Hallon Marängsmörkräm dvs din "Raspberry Soft Serve")

6. Koka upp socker och vatten och låt koka tills att det blir 115 grader.

8. Mät upp äggvita och citronjuice i en rosfri bunke. När sockerlagen nått en temperatur av 107-110 grader kan du börja vispa din äggvita till ett fast skum.

9. Så fort sockerlagen nått 115 grader häller du det, med en tunn fin stråle, ner i den uppvispade äggvitan. DU SKA FORTSÄTTA VISPA PÅ HÖG HASTIGHET HELA TIDEN.

10. Vispa tills temperaturen är ca 25-grader, det tar ca 20 minuter med en Kitchen Aid eller annan hushållsmaskin, så var tålmodig.

11. Under tiden blandar du hallonen med florsockret till en jämn massa och mosar bären.

11. När marängen nått en temperatur av 25 grader lägger du ner lite av det rumstempererade smöret i taget, låt det vispa in några sekunder. Därefter häller du ner din rumstempererade hallon"sås" i marängsmörkrämen och vispar någon minut tills det blandat sig ordentligt och du har en fluffig marängsmörkräm med hallonsmak.

Marängsmörkrämen håller sig ca 2 dagar i rumstemperatur men upp till 2 veckor i kylskåp!

Orginalreceptet på dessa cupcakes kommer från Made by Mary och det är även hon som skrivit anvisningarna.




Cupcakes

Ska ställa mig och göra cupcakes nu... så kom tillbaka om ett tag , så hittar du recept och bilder här!
Kram Ella

Världens godaste söta kvarg och persiko gratäng




Ni ska veta hur suktad jag blir av att bara titta på bilderna av den här gratängen...aaahh !
I LOVE IT !
Det må kanske inte se ut som någon supergrej och det är inte heller ett stort konstverk , men det är banne mig en himla god efterrätt ( eller huvudrätt... jaaa den är så god att jag brukar äta den som huvudrätt!! )
Det är enkelt att göra! Den smakar gott  - både kallt och varmt! Går att förbereda en dag innan , men smakar lika bra färsk från ugnen... Ni måste helt enkelt prova!

Innan ni får receptet... : Receptet är till för 4 hungriga personer som äter detta som middag. Vill ni äta som efterätt ( som det är tänkt ;P ) , halvera receptet!
Let´s go!

Recept- Kvarg och persiko gratäng

1000 g kvarg ( finns att köpa på t.ex lidl )
150 g mannagryn
skalet av 1 citron
6 ägg
10 msk mjölk
150 g smör
150 g strösocker

1 burk inlagda persikor
ca 15 g smör
ca ½ dl strösocker

smör till smörjning av form

How to do it


  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Separera äggen.
  3. Vispa äggvitan till ett fast skum.
  4. Ta fram en ny bunke och mixa ihop 150 g smör, 150 g socker, 6 äggulor till en ganska jämn smet.
  5. Tillstt kvargen,mjölken och mannagrynen. Rör om ordentligt! Du ska ha en lite gulaktig ( av smöret och ägggulorna) färg på smeten.
  6. Vänd försiktigt ner äggvitan i smeten. Det ska vara lite fluffigt ( Det gör inget om det enbart är lite äggvita på något ställe )
  7. Låt persikorna droppa av och skär sedan persikorna i tärningar.
  8. Ta fram en stor gratängform och smörj med smör.
  9. Häll en tredjedel av smeten i formen. Fördela hälften av persikorna på smeten.
  10. Häll hälften av resterande smeten över persikorna och bred ut med en slickepott så att alla persikor täcks av smet.
  11. Fördela resten av persikorna på smeten.
  12. Häll den sista smeten över persikorna och fördela jämnt en gång till.
  13. Skär ca 15 g  ( en liten skiva ) i små bitar. Fördela över gratängen.
  14. Strö över ca ½ dl strösocker jämnt över gratängen.
  15. Grädda i ugnen ca 40 min. Den ska ha växt lite och fått en gyllegul färg.

Låt kallna lite och njuuut!

 

Okej , det här kanske verkar svårt! Men det är bara för att jag lagt till massa småtips och försökt göra allt övertydligt ;P

Men har ni frågor är det bara att höra av er - om det är någon som kan detta , så är det jag ;)

Try it!! Såååå gott!


Somrig Hallon-Blåbär-Kiwi-Banan Smoooothie



Här kommer dagens svåraste uppgift: Vilka frukter är det i den här smoothien?
JAPP, du hade rätt... KIWI, BLÅBÄR, HALLON och BANAN! Bra jobbat!Visst var det svårt? Svaret står ju inte i överskriften alls -  nejnej... ;)

Vad härligt det är när solen tittar fram och människorna kommer ut på stan. Gud vad mycket folk det var i t.ex  Humlegården igår! Man märker att sommaren kommer allt närmare och det bara måste firas med en saftig bär och frukt smootie, ellerhur?

Så nu sitter jag och har precis sörplat i mig nästan hela det här glaset smoothie till lunch. Lyxigt värre skulle jag vilja säga. Hoppas ni njuter lika mycket av alla fina blommor och glada människor som våren för med sig och gör er en och annan smoothie , då och då !

Nu ska jag gå och göra kvällens efterätt : En saftig kvarg gratäng med persikor. Så himla gott är det. på

Recept på den här smoothien kommer här. Det smakar rätt mycket Kiwi , så man kan dra ner på mängden Kiwi och ersätta med fler bär eller banan om man vill.

Recept - Somrig Hallon-Blåbär-Kiwi-Banan Smooootie
1 stort glas eller 4 vanliga dricksglas

1 ½ banan
1 näve frysta/färska hallon
½ - 1 näve blåbär
4 kiwisar
3 msk mjölk ( vanlig eller havremjölk )

How to do it
  1. Skala,skär och mixa ihop alla ingredienser med en mixer.
  2. Häll upp i glas och dekorera. T.ex med frukt, mynta ,sugrör m.m


Scrambled eggs på äggen från våra höns



Imorse gjorde jag lite scrambled eggs. Det går ju faktiskt nästan snabbare än att koka ägg ...
Vad ni kanske inte visste är , att vi har egna höns. Små Spitehöns som trippar omkring och kacklar i trädgården. De lägger såklart ägg och vi är då alltså så lyckligt lottade , att vi får äta de.
Egna, ekologiska ägg från helt frigående höns.
Äggens storlek skiljer sig något ( som ni ser på bilden ) , men för det är de dubbelt så goda , som de man köper i affären. Med det sagt, ska ni nu få receptet på en väldigt enkel "scrambled eggs".

Recept - Scrambled eggs
ca.4 per

6-7 ägg
3-4 msk mjölk
salt peppar
oliv eller rapsolja

ev. grönsaker,skinka,ost m.m

How to do it
  1. Värm stekpannan på mellanvärme.
  2. Häll i några droppar olja. ( ev. Lägg i grönsaker,skinka m.m här )
  3. Kläck ner äggen i stekpannan.
  4. Rör runt ganska ofta med en stekspade.
  5. Salta och peppra.
  6. När ägget blivit vitt , häll i mjölken.
  7. Fortsätt röra om.
  8. Det är klart när det nästan inte är massa klibb och kladd kvar.

 

Happy Breakfast!


Hallon Lime Macarons




Okej, jag lovar - det här var sista macaron inlägget på ett tag... börjar kanske bli lite tjatigt ;P

I alla fall passar macaronsen bra till fikat och lyser upp tillvaron lite med sina härliga färger...
Undra om ni vill ha recept? Isåfall hittar ni det här!
Ta bara i grön karamellfärg istället för röd i florsocker-mandel blandningen. Du kan även tillsätta liten skvätt lime - men se till så att smeten inte blir för lös!


Trevlig 1 maj och tisdag!
Hade ni en mysig valborg?

RSS 2.0