review - " Lomelinos tårtor " by Linda Lomelino

 
Foto: google.se ( bokus.com )
 
Ikväll tänkte jag ta åt mig äran att få recensera denna fina bakbok, fotograferad och skriven av Linda Lomelino. För att förtydliga mig, är detta min åsikt om boken och jag är inte på något sätt sponsrad.
 
Boken är härligt rosa med en väldigt vacker tårta på framsidan. Den gavs ut 2012, har 143 sidor fulla med tårtig inspiration och är skriven på svenska. I och med att man köper Lindas bok får man förutom en hel del recept på söta tårtor med frosting och sugarpaste en riktig inspirationsboost.
Jag fick lust att köpa på mig alla tårtverktyg denna ständigt konsumerade värld har att erbjuda och sätta igång direkt. Klassiska smakkombinationer blandas med nya men tårtorna har ändå alltid Lindas signum. Antingen dekorationen med flaggor, de små tårtfaten eller de lantliga fotomiljöerna - en röd tråd märks tydligt genom alla recept. Fotografierna är väldigt vackra och det är svårt att inte beundra dem.
 
Har man dock läst boken, så betyder det inte att man faktsikt ställer sig i köket och gör en av tårtorna. Tårtorna är väldigt vackra och fina att titta på, men smakmässigt är de ibland lite torra av sig och gräddtårta är nog ändå godast i längden.
Summa sumarum är denna bok perfekt för att drömma sig bort till tårtornas underbara värld
 
Du kan köpa boken här.
.
 
 

candy cane macarons

 
Det är en overklig känsla att trippa igenom Ica och se alla juldekorationer... redan. Eller att ta en promenad sent på kvällen och inse att halva stan har satt upp sina ljusslingor... redan. Eller att lägga sig i soffan och lyssna på julsångerna som spelas till reklamerna på tvn... redan.
 
Det är tydligen jul snart. Mysigt värre tänkte jag och bestämde mig för att överraska vänninan vi ska på grötmiddag hos i helgen med juliga macarons. Och vad är inte juligare än allas våra polkagrisstänger som vi hänger i granen?
 
            
 
Jag gjorde grundreceptet på macarons med fransk maräng utan smaksättning eller färg. Fyllningen består av en aningen vaniljsmakande smörkräm. Allt för att de smaskiga polkagris bitarna/smulorna som jag rullade macaronsen i, får komma till sin rätt ordentligt. Den som är helt galen i mintsmaken kan smaksätta smörkrämen med lite pepparmyntsolja.
 
In english
It seems like even I have to admit that Christmas is almost here. I love Christmas, but for me the athmosphere begins to feel "christmassy" the first of december and when there is some snow. Neither the food grocey or half the population of our town appears to have the same opinion as me :-)
 
Anyway, I decided to bake something really christmassy and went for these delicious candy cane macarons. I simply made the basic macaron recipe and a basic buttercream. Then I rolled the filled macaron in crushed candy cane. Merry Christmas! ... one month in advance!
 
Recept - juliga macarons med polkagrisstång
ca 25 stk macarons
 
Kakorna

110g siktad! malen mandel ( mandelmjöl )
170 g florsocker
90 g äggvita ( ca 3 stk )
2 msk strösocker
 
 
Smörkräm
 
1 äggula
175 g smör
1-2 dl florsocker ( hur sött du vill ha det )
2 tsk vaniljextrakt
 
polkagrisstänger
 
Kakorna
Mät upp mandeln och florsockret och blanda i en skål. Sikta blandningen och rör INTE om något mera.
Det är viktigt att det är 110g mandel öven efter att du har siktat den!
 
Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt lite strösocker i taget så att du får en lite glansig marängsmet.
 
Blanda nu i mandel/florsocker blandningen tillsammans med några droppar hushålls färg i äggvitan.
 
Vänd ihop till en jämn och fin "smet" som lämnar spår efter sig om man drar med en sked men som sedan sjunker ihop till en slät smet igen. Den ska alltså inte vara för fluffig. Rör i så fall lite till...
 
Spritsa ut kakorna stora som femkronor och ungefär 3-4 mmm höga på 2 plåtar ( gärna med ugnsduk men bakplåtspapper funkar också bra ) .
 
Har de "toppar" så slå plåten ett par gånger mot ett bord så jämnar de ut sig.
Stick även hål på ev. luftbubblor med hjälp av en tandpetare.
 
Låt stå och bilda en hud i minst 50 min.
Grädda sedan kakorna på 125 grader längst ner i ugnen ca 20 minuter.
Håll de under uppsikt så att de inte blir "bruna".
När de släpper från pappret - ta ut ur ugen och låt kallna några minuter.
 
Smörkräm

Vispa smör (rumstempererat) och ägggul fluffigt. Tillsätt vaniljextrakt och florsocker och vispa i ca 3 min till fluffig konsistens.
 
Montering

Spritsa ganska mycket smörkräm på hälften av alla skal och para ihop med en lika stor "partner" till små hamburgare. Krossa några polkastänger i olika stora bitar och till smulor. Rulla kanterna av macaronsen i polkagristängerna som du just krossat.
 
Ställ i kylskåp minst ett dygn. Servera med ett leende på läpparna eller ge bort i julklapp. Men se upp - de kan smula lite med tanke på polkasmulorna :-)
 
 
 

Wishing I would not be sick

            
 
Detta blir bara ett kort inlägg om att jag inte har uppdaterat för att jag är sjuk. Vinterkräksjukan har alltså slagit till även här. Fotot ovanför är allmänt fult och trist precis som jag just nu. Tanken på mat får mig inte direkt att må bättre direkt, om ni förstår och jag kommer därför inte beskriva fotot närmare. Frukost helt enkelt.
 
Hoppas att ni slipper ligga sängbäddade, iskalla, supervarma, illamående och kräkandes. Verkligen. För detta önskar jag inte ens min värsta fiende. I alla fall - detta är en matblogg och ingen sjukdomsblogg, så tack för mig!
 
Återkommer snart när jag är frisk!
Tvätta händerna ofta med tvål och vatten för att minska risken att bli smittade. Ciao!
 
In english:
Well.. the reason why I haven´t been updating is because I´m sick. It seems like I´ve been infected by the "Norovirus" and it´s terrible. The picture above looks as dizzy and grey as I feel right now. The picture is showing a normal breakfast. As I´m throwing up and have high fever I´m not very interested in talking more about food at the moment...
 
So.. I´ll be back as soon as I´m well again. Ciao!
 

Homemade puff pastry tarte with rucola and tomatoes

            
 
Äntligen helg och dags för mysiga stunder... i höstrugget.
Gummistövlarna får åka på och jacka såklart. Sedan kan man gå ut och känna den lite kyliga, men friska luften vid sin kind. Långsamt blir kinden lite rödblommig och kylan tränger sig genom jackan. Ruggigt och mysigt på samma gång är det.
 
Och när man får andas in den friska luften då är väl ändå lyckan total!
Det är nästan som en befrielse med tanke på hur mycket man är inne på dagarna såhär års. 
Visst är det gött när man riktigt känner hur den friska luften och syret når lungorna. Det är egentligen otroligt vilken energi man får av det.
            
 
 
Medan mamma, pappa och lillebror min sadlar hästar och rider ut på de fortfarande gröna ängarna, står jag i köket och kavlar smördeg. Smördeg som ska få resa sig i ugnen och bli sådär lagom frasig.
 
Det tar ett tag innan jag bestämmer mig vad jag vill fylla den med. Rödbetor, chevre och honung är det som ploppar upp i huvudet på mig, först. Jag inser dock aningen förtvivlat att varken honung eller rödbetor finns i skafferiet.
 
Men så hittar jag en påse färsk rucola och tomaterna ligger där i sin skål och bara väntar på att ätas upp.
Det hela slutade därför med en underbart, frasig smördeg fylld med färska tomater, rucola och chevre.
Och mumsfillibaba så gott det var. Borta i ett nafs var bitarna, när jag skar upp de.
 
            
 
Smördeg är vanligast att köpa färdigt i affären, eftersom det är ganska så tidskrävande.
Men som allt annat är det godast att göra själv.
 
Smördeg är lätt att lyckas och att misslyckas med.
För bästa resultat är det viktigt att låter degen vila i kylskåpet hela den angivna tiden och att vikningarna genomförs lika många gånger som det står i receptet. Tänk även på att enbart kavla lodrätt och vågrätt. Kavla alltså aldrig hullerombuller! 
 
Sedan kan du fylla din smördeg men nästan vad som helst!
 
            
 
In english
I kind of like this time of the year, even if it´s pretty cold and dark all the time. I especially like to be outside with my rubber boots on and wearing my cosy jacket. The air is so fresh and the feeling, when you breathe in deeply is incredible. You get so much energy!
Today I made an very delicous puff pastry tarte, which I filled with tomatoes, rocket and goat cheese. Puff pastry is time consuming, but in the end it´s definitely worth it. I love how the crispness meets the lovely filling.
 
If you want me to translate the recipe, please email me, comment or use the translator on the left top of my blog.
 
Tack till Food around my world för inspiration till smördegen.
 
Recept - Tomat och rucola fylld smördeg
1 plåt
 
50 g osaltat smör
150 g saltat smör
4 dl vetemjöl
1,25 dl kallt vatten
 
7-8 mellanstora tomater, skivade
1½ msk turkisk yogurt / crème fraice
3 nävar färsk rucola
100 -150 g getost t.ex chevre

salt och peppar
 
Smördegen
 
Knåda in 50 g smör i mjölet för hand.
Tillsätt vattnet och fortsätt knåda tills du har en slät deg.
 
Forma en rund boll av degen och kavla ut den ca 25x25 cm stor på ett mjölat bakbord.
 
Skiva 150 g smör tunnt och lägg skivorna jämnt fördelade på ena halvan av degen. Vik den smörfria degen över den smörfyllda och vik ihop kanterna.
 
Kavla ut till en 30x30cm stor degplatta.
 
Dela i härnan din upp dgeplattan i tre delar och vik in en tredjedel av degen och sedan en tredjedel till.
 
Ställ och vila i kylskåp i 15 minuter.
 
Kavla ut till en 30x30cm stor degplatta igen.
 
Dela i härnan din upp degplattan i tre delar och vik in en tredjedel av degen och sedan en tredjedel till.
 
Ställ och vila i kylskåp i 15 minuter.
 
Upprepa de sista tre anvisningarna igen och förbered medan du väntar fyllningen.
 
Fyllningen

Kavla ut den färdiga smördegen så stor som din plåt är och lägg den på den bakplåtspapperklädda plåten.
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Nagga degen med en gaffel och bre tunt ut yogurten / créme fraichen över hela plattan.
 
Ta en näve rucola och fördela jämnt på yogurten. På med tomaterna och strö över osten.
 
Sätt in ugnen i 10-14 minuter. Ta ut och strö över resterande rucola samt salta och pappra efter smak.
 
Muuuumma!
 
 
 
 

Mitt kök och hälso mässan

 
I helgen var jag på mässa igen. Det var ju faktiskt matmässa och då är det svårt för mig att inte gå dit. Tillsammans med mamma och hade jag en riktigt mysig dag.
Tyvärr orkade jag inte släpa med mig kameran ( den är ju trots allt ganska tung ).
Kankse var det också tur att jag inte tog med den. Efter halva dagen hade vi nämligen så tunga kassar att vi fick gå och lämna de i bilen.
 
Det var både välkända märken och nystartade företag som ställde ut sina produkter. Pasta, vinäger olivoljor, vin och färsk fisk och kött fanns det massor av. Stekpannor och knivar såldes också här och var. "Zeta" hade byggt upp en liten butik och "Pralinhuset sålde praliner för 5 kr/stk som bara den". Även mattidningar såsom "gourmet", "Mitt kök" och "Allt om mat" hade sina montrar och där köpte vi en prenumeration av de två sistnämda och fick bl.a en våg, olivolja, tonfisk på burk och smöret "Milda" i en tillhörande goodibag.
 
 
Till frukost hade jag enbart ätit en liten smörgås den dagen. Tack vare alla provsmakningar var jag mätt trots sex timmars mässbesök. Olivoljor och såser provade vi i massor. Kockar lagade pasta och serverade i små portionsformar medan man tittade på matlagare/bagare som bakade/lagade mat på en stor scen.
 
Vi var där på söndagen och det var proppfullt... tyckte vi. En försäljare berättade för oss att söndagen var den lugnaste dagen och att det på lördagen varit runt 17 000 besökare. Det är helt otroligt!
Men det är som jag allttid sagt. Mat förenar männsikor.
 
Vi tittade även in på Hälsomässan som pågick samtidigt och njöt av lite massage, otroligt gott hälsovatten och annat skönhetsrelaterat.
 
Nästa år går jag dit igen. Basta.

Probably the best "Kaiserschmarren" in the world

            
 
Det är faktiskt ganska så uppmuntrande att kolla på fotografier från folk som bor i Norrland.
För de har i alla fall snö.
Hos oss är det kallt och träden är kala. Hos dem finns det snö som lyser upp vintermörkret. Den vckra, vita snön som gör känslan mysig istället för ruggig.
 
            
 
Ett mattips att förgylla de mörka vinterluncherna med är " Kaiserschmarren " - en österriskisk maträtt man ofta får serverad mitt i skidbacken uppe i de österrikiska alperna. Ni vet när man är sådär trött och hungrig efter en tidig morgon i skidbacken och när man tar sista liften upp innan lunchen..
Och man sedan nästan slänger av sig skidorna, för att så snabbt som möjligt försöka ta sig in i den varma restaurangen med den makalösa utsikten över de mest makalösa bergstopparna. Så känner man doften av nylagad Kaiserschmarren. Det är lycka det!
 
            
 
Kaiserschmarren är lite likt pannkaka, fast att det är en fluffig variant av den!
Man serverar den för det mesta med äpplekompott och florsocker. Vissa har även i russin i sin smet, vilket jag också har då och då för att variera mig lite.
 
Florsockret är obligatoriskt att äta till men sen är det upp till en själv om man vill ha någon marmelad/kompott till överhuvudtaget och om, vilken man tycker blir godast till...
Jag älskar att ha en hemmagjord aprikosmarmelad, som vi alltid köper med oss hem när vi är i Österrike till men har provat mig igenom de flesta marmelader och inget blir ju direkt äckligt :-) !
 
Till de vuxna blir det gott med en glas öl till. Själv sippar jag på ett glas limevatten mellan tuggorna.
 
            
 
Så bjud PAPPA på österriskisk skidlunch nu till helgen när det är farsdag! Det blir uppskattat och något nytt. Vill man går det även bra att äta detta som efterrätt eftersom det faktiskt är sött!

Receptet får ni här.
 
Recept - Kaiserschmarren för fyra
4 portioner
 
8 ägg
200 g vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk
1 nypa salt

marmelad/kompott/äppelmos
florsocker


1. Dela äggen. Vispa äggulor, socker och salt pösigt. Rör ner mjölk, vaniljsocker och vetemjöl. Rör smeten slät.  Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner smeten i två omgångar. Rör inte mer än att allt precis blir blandat.

2. Häll i hälften av smeten. Grädda ca 4 minuter. Vänd när undersidan fått lite färg. Lägg i 1 msk smör i pannan och stek den andra sidan ca 4 minuter. Dela i små bitar och flytta över dem till ett fat.

3. Gör samma sak med resten av smeten.

 Servera med marmelad/äppelmos/fruktkompott och pudra över florsocker!

 
 

Idag är ingen vanlig dag för idag är det kladdkakans dag

Har ni firat en av de godaste kakorna på denna jord idag eller känner ni att ni ligger efter lite? Kanske till och med missat att det är kladdisens dag är idag?

Gråt inga tåror för det! Imorgon är en ny dag och en möjlighet av fira kladdkakans dag i efterskott :-)

Här ska ni få mitt eget favoritrecept på kladdkaka! Ju längre tid i ugnen - ju torrare kaka och tvärtom förstås!

Recept - Chokladig kladdkaka à la Ella

Smält 200 g smör i en kastrull. Rör i 5-6 dl socker ( det är värt det, jag lovar! ).
Tillsätt ca 6 msk kakao ( mer eller mindre efter önskad chokladig smak ! ) och kläck sedan ner 4 ägg en efter en och rör i de mellan kläckningarna. Rör sist i ca 11/2 dl vetemjöl. Fyll en bakplåtsklädd 24 cm i diameters springform och grädda i ugnen minst 25 min...

Servera med färska hallon och vispad grädde eller vaniljglass! Och akta dig - den är mäktig men fantastiskt god!

Glad chokladdig dag! Nu blir jag så himla sugen på denna kladdkaka - åååhhh!


Homemade müsli and a cup of milk

 
Något som är enkelt, gott och nyttigt att mumsa i sig till fukost är müsli. Särskilt när den är hemgjord!
Müsli kan man äta med mjölk, yogurt eller fil. Eller strössla över lite på efterätten. Frukter är för det mesta en återkommande ingrediens att ha i müslin eller att äta den med.
 
                                                                       

 
Man gör müslin enkelt genom att blanda korn, nötter, havre, dinkelkorn, quinoa - av den sort man önskar. Sen lägger man blandningen på en plåt och ringlar över en skvätt olja och honung. Du bestämmer helt själv vad du vill ha i müslin och hur söt du vill att den skall vara. Därefter rostar du müslin på 200 grader i ca 30 minuter. Rör om lite då och då. Häll upp i en ren burk och blanda ev. i lite torkad frukt också. Tranbär är lagom sött och passar till de flesta müsliblandningarna.
 
 

Handpicked pomegranates from southern Italy

 
Höstlovet har jag tillbringat i södra Italien. Vädret pendlade från allt mellan 23 grader sol till ösregn.
Med bilen susade vi igenom fantasktiskt vackra landskap.
Gröna åkrar, olivodlingar, spikraka vägar, havet...
Flera städer och byar fick också ett besök av oss. Vissa städer låg inbyggda i bergen, vissa betod av "trullos" - hus byggda av sten som ser ut som tomtenissehus och vissa hade världens mysigaste trånga gator och låg direkt vid havet.
 
 
På kvällarna fick vi leta efter mysiga agriturismus att tillbringa natten hos. Agriturismus är familjeägda gästrum belägna på familjens gård.
Sedan så lagar "mamman i huset" äkta, supergod mat som serveras i restaurangen. De är olika lyxiga och alla ser olika ut.
Rummen är alltid rena och fräscha.
Vissa agriturismen ligger helt ute på vischan och vissa ligger närmare en stad. Eftersom mina föräldrar pratar flytande italienska blev det en del snack med ägarna och maten har varit gudomlig. Man är verkligen konstant mätt :-)
 
 
Tredje natten tillbringade vi på en urmysig gård ute på landet. De hade en olivodling med 3000 olivträd, en massa apelsinträd, plommonträd och GRANATÄPPLETRÄD. Vi smaskade i oss en hel del av både apelsinerna och granatäpplena. Snacka om att våra händer var klibbiga efter det!
 
Dessa granatäpplen på fotografierna fick vi ta med oss hem och nu har vi ätit ett par till frukost. Så himla gott det är alltså!! Och eftersom det är säsong nu tycker jag att ni också ska ta och köpa hem några granatäpplen. Ät som de är eller strö över en sallad.
 
Trevlig fredagskväll!

Recension - " Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk " av Mia Öhrn

Foto: Google ( cdon.com )
 
Jag tänkte jag skulle starta en ny kategori här på bloggen om recensioner av olika matiga/bakiga slag.
Denna gång skall jag recensera en bakbok. Jag blir inte sponsrad på något sätt och detta är min åsikt om boken. Varsågoda...
 
Mia Öhrn´s bok "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk" är populär i bakvärlden. Näst intill alla bakintresserade lär ha hållt i den minst en gång och beundrat det färglada omslaget.
Omslaget är väldigt fint och layouten passar perfekt. Boken är inbunden och består utav 96 sidor fulla av inspirerande recept.
Som namnet på boken redan avslöjar handlar recepten om macarons, cupcakes och cakepops.
Förutom det får Mia plats med whoopies, chokladpraliner och lite annat smått och gott.
 
Jag tycker om boken och recepten. Förklaringarna ( med bilder! ) till de lite mer avancerade bakverken är pedagogiska och tydliga, så att även den okunnige ska kunna prova på recepten. Fotografierna är vackra och man vill helt klart hugga in direkt.
 
Den enda riktiga kritik jag har mot boken, är att har man läst den - så har man läst den ... om ni förstår vad jag menar... 
Man vet vad den innehåller efter en ganska snabb titt och sen kommer man inte kolla i den på ett längre tag förrän man blir sugen på att prova ngt av recepten. Då lär man snabbt bläddra fram till rätt recept och sedan ställa undan boken igen...
 
Men helt klart en härlig bakbok med massa inspiration.
Vill ni köpa den kan ni göra det här.
Annars kan man alltid låna den på biblioteket för att kika igenom den.
 
 

RSS 2.0