quick lunch with bresaola, quinoa & sauce

 
 Detta är ett otroligt viktigt inlägg som handlar om världshunger. Ett jobbigt tema. Ett svårt ämne. En fruktansvärd historia.
 
 
I oktober förra året beräknades enligt FN 870 miljoner människor lida av undernäring. Det är en enorm, oföreställbar summa. Varje dag när du går till jobbet/skolan måste de kämpa för sina liv. De måste kämpa för att få sitt dagliga levebröd och rent dricksvatten.
 
Jag tror bara att det är vädigt få på denna jord som vet att de många, många gånger per dag dricker, känner eller rör vid det dyrbaraste som finns: rent, klart dricksvatten.
 
Det är dags för oss att inse det, för DIG och mig att inse det.
 
Vi tar mat för givet. Vi tar vatten från kranen för givet. Vi åker på semester och klagar på att vattnet smakade annorlunda. Vi uppskattar inte det vi har. Vi slänger rester. Vi slänger mängder av mat. Vi är aldrig riktigt nöjda.
Vad är vi för några?
 
Skulle det finnas en knapp att trycka på som löste alla problem med detsamma hade jag med glädje tryckt på den nu. direkt. på sekunden.
Tänk om alla - alla fantastiska människor som inte hade turen att födas i ett land där man slipper oroa sig för tillräckligt mycket mat och dricka om dagen - kunde få möjlighet att känna känslan av mätt och belåtenhet. Känslan av att ha ätit något som verkligen var gott och som fick smaklökarna att dansa salsa. Tänk om.
 
Eftersom denna knapp inte finns, tyvärr tycker jag det minsta vi kan göra är att respektera de som kämpar, kämpar och kämpar och som ändå går hungriga och undernärda.
 
Det kan DU göra genom att uppskatta att du får äta frukost. Genom att uppskatta att DU får äta lunch, att DU får äta middag.
Genom att uppskatta att du hade turen att födas in i ett liv där DU får mat/vatten för dagen och mer därtill. Geno att sluta klaga på att maten var äcklig.
 
Ett annat sätt att vissa respekt är att använda sig av rester. Det DU slänger iväg för att det var mat från igår, hade tre personer i en annan världsdel ätit med tacksamhet.
 
Vad du än gör! Frys in maten och använd sedan. Eller ät som matlåda dagen efter.
Och om du tröttnade på maten, gör som jag och blanda tre dagars rester med varandra i en stor mix.
Det är respekt mina vänner. Att inte slänga mat.
Själv åt jag en sådan där mix av rester till lunch i helgen. Och inte ser det så mjäkigt ut heller. Quinoa, såsen som kvar efter portersteken samt lite bresaola. Och en minisallad.
Det var riktigt gott och jag visade respekt.
 
Gör det du med!
Visa respekt för varenda, underbara människa som vi delar våran jord med.
 

fish egg crispbread & a cold meeting

 
 
-27 grader, iskallt och sol.
Idag har jag trampat genom glittrande snö med en kaka i famnen. En sockerkaka med lime.
Kakan och jag var nämligen inbjudna på gymnastikmöte. Och det var ett några timmar långt, kallt möte vill jag lova.
 
Herregud vad jag frös. Trots strumpbyxor, jeans, t-shirt, kofta, fleece och vinterjacka blev jag 
tillsammans med resten av gänget nästan till en ispinne. Innomhus. Behöver jag nämna att även mössan och vantarna var på? Förstår ni hur kallt det var? Brr.
 
Efter drygt tre timmar hittade vi som tur var ett rum med två element, varav ett var ljummet och det andra avstängt. Där trängde vi in oss allihopa i hopp om att känna lite värme åter komma till kroppen och lunchade....
 
Det bjöds på kall potatissallad med skinka samt sallad och en brödbit. Kall mat!
Som kan vara så gott så. Men som där och då var helt fel.
Man kan inte annat än att skratta åt saken. Och be de fixa värmen tills nästa möte!
 
 
Ikväll serveras det porterstek med ugsgrönsaker hos oss
( LÄS: Ella kommer äta sig vääldigt mätt och vara go o glad o rund hela kvällen )
 
Då kände jag att jag ville bidra med lite förrätt. Det blev munsbitar i form av knäckebröd, fiskrom samt gräddfil.
Att servera munsbitar till förrätt är helt klart att ta en risk. För eftersom de är så goda och små så kan man ju alltid ta en till... bara en till... okej en till då. Och vips så är de slut - antingen så är alla supermätta eller så gjorde du för få och du måste fylla på. :-)
 
 
Att munsbitar försvinner snabbt bortser jag från och gör de ändå.
Jag tror inte att jag behöver säga särskilt mycket om denna munsbit version.
 
Klassiska smaker i en underbar kombo. Lagom salt tack vare gräddfilen som bryter av och en härlig blandning av texturer på maten.
 
 
 
Sa jag att det var svårt att låta bli och ta en till?
 
In English
After four hours sitting in an ice cold room participating in a meeting about gymnastics, I was very happy coming home discovering my father preparing delicous dinner for toningt. As a complement to that dinner I thought I´d like to contribute with a starter. So I broke some crisp bread into smaller pieces and added a dollop of sour cream and fish eggs. They were gone in a minute. Try it yourself!
 
Recept  - knäckebröd med fiskrom och gräddfil
4 pers
 
2 knäckebröd
gräddfil
fiskrom
dill eller basilika ( något otippat kanske men gott! )
 
Bryt knäckebröden i bitar. Dutta på lite gräddfil på de. Ha även på en klick fiskrom och garnera med dill eller basilikablad. Servera!
 

lime sponge cake and a good night


 
Härmed gör jag ett tappert försök att uppdatera bloggen på en kväll mitt i veckan.
Vi får se hur länge inlägget ligger uppe, med tanke på bildkvaliteten mitt i mörkaste natten. I matfotografi är ju nämligen ljuset A och O. När du fotograferar så gör du för övrigt inget annat än att leka med ljus. 
 
Ljuset kan göra en halvgrå rätt riktigt snygg och apptitlig, men även förstöra den finaste färglada sallad.
Och eftersom jag, precis som varenda liten ungdom befinner mig i en hög byggnad med massa klassrum från tidigt på morgonen till sen eftermiddag, varje dag är ljuset inte alltid ( ALDRIG! ) bra. För gissa om det är kolmörkt när jag kliver innanför dörren och skall påbörja något slags bak eller matlagningsprojekt.
 
Nej hörni, nu är det på tiden att vi går mot ljusare tider i en rasande fart, vilket för mig betyder att jag kan ta bilderna jag vill ta, med de förutsättningar jag kan få.
 
Min lime sockerkaka var det tiden räckte till idag. Den är smått beroendeframkallande och härligt syrligt söt tack vare glaysren. Ju mer glasyr desto bättre smak skulle jag vilja påstå. Den är dessutom fikats bästa vän och passar utmärkt till kaffet.
Bjud hem gammelfarfar, mormor, bästa kompisen eller varför inte grannen på lite kaffe och kaka.Bättre än såhär blir det inte.
 
Grundreceptet kommer från "Vår Kokbok" men är ganska så modifierat. :-)
Kakan är också mittbidrag till Månadens sötsak på bloggen www.sotasaker.se
 
Recept - en sockerkaka med lime
 
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
150 gram smör
1/2 dl lime saft
 2 msk vatten
2 dl socker
 
lime saft
vatten
florsocker
 
1. Vispa socker och rumsvarmt smör pösigt. Tillsätt äggen en i taget.
Tilsätt lime saft och vatten.
 
2. Blanda vaniljsockret och bakpulvret med mjölet. Vispa ner de torra ingredienserna i smeten.
Smöra och bröa en 1½ liters form och fyll med smeten.
 
3. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 40-45 minuter. Stickan skall vara torr när du sticker ner den.
 
4. Låt kakan kallna lite och ta ut den ur formen.
Gör sedan glasyren. Jag höftar alltid. Tänk såhär: Ju mer vätska du har i desto mer flytande blir glasyren. Man behöver oftast mindre vätska än man behöver.
 
5. När kakan kallnat helt, häll över glasyren och låt stelna.
 
Servera, njut och le.

The simplest salad


 
Lite honung, lite balsamico, en skvätt vatten. Jag blandar allt i en skål och rör och rör, ser hur honungen löses upp. Kollar upp och känner solen värma min rygg. Tvättar salladen, skär tomaterna i perfekta, röda klyftor, steker zucchinin och morötterna. Det fräser och det doftar. Min mage kurrar. Hämtar en tallrik och bestick. Magen kurrar igen. Paprikan strimlas och allt blandas i den vita tallrik med guldig kant.
Häller över dressingen.
Tar min första tugga. Det är krispigt och det är härligt sött. Jag vill ha mer. Tar en större tugga, mumsar på. Hämtar ett stort glas vatten. Kallt och bubblande. Äter, hör hur det sprakar när jag sätter gaffeln i paprikan. Ser hur det sprutar ur tomaten. Jag kan till och med höra hur salladsbladet bryts av i munnen.
 
Att äta sallad är en upplevelse. En nyttig, god och billig sådan.
Varsågoda, så här gör ni.
 
Recept - Färggrann sallad
1 portion
 
2 nävar sallad, valfri sort
1 mellanstor tomat
1/4 gul paprika
1/4 röd paprika
10 tunna zucchini skivor
1 liten morot
1 champinjon
 
1/3 dl balsamico
1 tsk honung
vatten
 
Tvätta alla grönsaker. Strimla paprikorna, klyfta tomaten, skiva champinjon.
Skiva moroten och zucchinin tunnt. Stek skivorna på hög värme kort i lite olivolja.
 
Blanda allt i stor skål. Gör dressingen genom att blanda balsamico och honung. När honungen har löst upp sig, smaka av med lite vatten. Häll över dressingen. Blanda.
 
Njut!
 
 
 
 
 

homemade sweet potato chips in five minutes

 
Jag är långt ifrån en chips människa. Av alla chipssorter tycker jag bara om majschips - ni vet sådana här som man äter till tacos. De är outstanding men resten skippar jag mer än gärna.
 
 
Ja.. det var såhär jag tyckte tills igår morse, då jag provade att göra hemmagjorda chips.
Först provade jag med vanlig potatis av den fasta sorten. Det var gott, men inte mer än det.
 
Sen kom sötpotatisen och mina smaklökar blev helt blown away. Det här mina damer och herrar är de godaste chipsen som görs på denna jord. De görs på bara några minuter och är perfekta om vill veta vad det är du stoppar i dig eller om du plötsligt får ett sug efter chips och inte orkar pallra dig iväg till affären.
 
 
Dock finns det ett minus med denna chipsmakerimetod - man kan inte göra så många åt gången!
Men herrgud vad gör det egentligen - det är ju chips i allafall...
 
In english
Before I tried to make my own chips I didn´t like chips at all except .. ähm.. corn chips... which I really like!
Anyway these sweet potato chips are ready within 5 minutes and taste like heaven. Do I have to say more?
 
recept - sötpotatis chips på 5 minuter
 
1 sötpotatis
salt
olivolja
 
Tvätta potatisen och torka av den. Skär den i supertunna skivor med hjäp av en osthyvel, kniv, skalare, maskin - tunna, extremt tunna skivor helt enkelt.
 
Lägg bakplåtspapper på en tallrik och fördela potatisskivorna på hela tallriken. De får inte ligga på varandra om du nu inte vill ha ihopväxta chips...
 
Droppa liiite olivolja över potatisskivorna och salta med förnuft.
 
Låt bli krispiga i mikrovågsugnen på full effekt ca 2-3 minuter. Håll de under uppikt så de inte bränns!
 
Njut! Jag tycker de är gudomliga som de är men gör en dipp till om ni vill ...
 
 
R

A sunny New Years Eve

 
Gott Nytt År på er alla söta gottegrisar och hemmakockar!
Förhoppningsvis har ni haft en välförtjänad, avslappnande ledighet med en mysig julafton och en härlig nyårsafton.
 
Nyårsafton är på något underligt sätt en ganska märkvärdig och speciell dag. Det serveras lite flådigare maträtter runtom i världen, folk klär upp sig, hela jordens befolkning festar tillsammans, det skjuts raketer, man umgås med nära och kära, det skrattas och det stojjas... och man tänker tillbaka och funderar över det gångna året.
 
Vad var det som var roligast under hela året? Vilket är ditt starkaste minne från 2012? Vad var det som gick fel när jag misslyckades just där just då? Hur ska göra nästa år? Varför blev den grejen en sådan succé?
 
Det är en givande stund att reflektera över året och roligt att få "återuppleva" alla minnen och samla alla intryck.
 

För mig var 2012 ett häftigt år, där det har hänt så otroligt mycket. På alla plan.
Det har varit många, många positiva stunder och så några kalldopp då och då. Men det är ju så det ska vara, ellerhur!?
 
Nu ser jag fram emot en sprakande, grymt och underbart 2013 med allt vad det innebär.
Jag hoppas ni vill fortsätta följa mina kulinariska expriment och gastronomiska fotosessioner här på bloggen...
Det är en glädje att stå i köket när man har er med på tråden!
 
Nu ska jag fortsätta sortera mitt nyinhandlade porslin och bestick m.m så att det blir lite ordning på matfotografierna sedan. Och göra lite hemmagjorda chips... Mums!
 
Ha det så gött sålänge!
 
 
 

RSS 2.0