Vertical layer rose cake - A tutorial

2012-06-18 @ 19:36:57


Du behöver två bottnar lika höga kakor. Choklad och vanilj (jag färgade den rosa för finare kontrast på slutet ) Recept hittar ni efter step by step  ...
Är de inte lika höga måste du skära till de.
Dessutom behöver du en schablon som föreställer en rund ring som är lika stor som kakorna själva och som är indelad i fyra lika stora ringar ( se foto ). En vass kniv är också himla bra att ha samt en sax.



Börja med att klippa bort den yttersta ringen på din schablon. Placera sedan schablonen i mitten på den ena kakan och skär därefter med 90 graders vinkel längs med ringens kant. Gör likadant på den andra kakan.


Fortsätt på samma sätt tills du skurit ut tre ringar samt den lilla bollen i mitten på båda kakorna. Ta sedan en vass kniv och skär igenom alla bottnar på ett ställe i varje kaka ( Skär inte i den lilla bollen i mitten! Se foto )


Nu ska du ta isär kakorna och bilda två nya kakor ( se foto ). Det gör du genom att ta t.ex den nästa minsta vaniljremsan och lägga den runt mittenbollen av chokladkakan. Sedan lägger du om en chokladremsa osv...
När du är klar binder du ihop de "nya" kakorna med något slags band. Dra åt hårt, men gör inte sönder kakorna.



Koka sedan ihop en vaniljsirap ( recept nedanför ). Droppa den i skarvarna på de båda kakorna. Detta gör så att kakorna håller ihop bättre sedan. Droppa även lite sirap den kakan du vill ha underst, när du sen ska lägga ihop de båda tårtorna. det ska du nämligen göra direkt efter... Rätta till kakorna så de ligger precis över varandra. Plasta in kakorna på något bra sätt ( typ plastfolie ) och ställ i frysen minst en timme.



Låt kakan tina upp i kylskåp innan du dekorerar den med smörkräm. Du dekorerar genom att spackla ett så tunt lager smörkräm som mögligt på kakan, men så att underlaget ändå inte syns...



Sedan tar du en M1 tyll ( en ganska stor stjärntyll ) och spritsar ut rosor. Börja i mitten och spritsa som en spiral i 90 graders vinkel till tårtan. Klart!



Recept - ljusrosa vaniljkaka
20 cm springform

200 g rumstempererat smör
2 1/2 dl socker
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
några droppar röd karamellfärg

How to do it
  1. Rör det rumstemepererade socker tillsammans med sockret pösigt.
  2. Kläck i ett ägg i taget och forsätt röra.
  3. Sikta ner mjöl,bakpulver och vaniljsocker. Rör om. Tillsätt några droppar karamellfärg till önskad färg.
  4. Smörj och bröa en form på 20 cm och fyll med smeten.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter på 160 grader. Den är klar när den är torr inuti.

Recept - Chokladkaka

20 cm springform

 

1 dl kakao

1 dl brunt socker

2,5 dl hett vatten

5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 tsk salt

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

3 ägg

How to do it

  1. Koka upp vattnet. Blanda med kakao och det bruna sockret tills det löst upp sig . Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna lite.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
  3. Vispa smör och socker lite krämigt i en annan skål . Tillsätt därefter ett ägg i taget och vispa.
  4. Nu ska du varva en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning och tillsätta i smörskålen. Fortsätt så tills allt är blandat i skålen.
5. Häll i en form på 20 cm och grädda på 175 grader i ca 45 minuter. Den är klar när den är helt torr inuti.

Recept - Vaniljsirap

Koka upp 2 dl vatten tillsammans med 2 dl socker tills sockret löst upp sig. Dra från plattan och rör i 2 tsk vaniljsocker. Häll i skarvarna på din kaka.

Recept- Bästa vaniljsmörkrämen

450 gram osaltat smör, rumstempererat
600 gram florsocker
1/2 tsk salt
1 msk klart oäkta vaniljextrakt eller äkta vaniljsocker ( lite svarta prickar )
180 gram vispgrädde


  1. Har du en Kitchen Aid elr liknande använd den. Rör smöret fluffigt.
  2. Tillsätt 1/4 av florsockret och lite av grädden. Vispa riktigt fluffigt.
  3. Vispa ner resten av florsockret. Låt vispen gå flera minuter.
  4. Tillsätt resten av grädden och vispa på högvarv till du har en härligt luftig och god smörkräm.

Good luck!


Kommentera här!
Postat av: Sofia

Var gärna med i veckans blogg, kommentera bara att du är med :D

http://byfia.com/2012/june/veckans-blogg-2.html#comment

2012-06-18 @ 20:05:33
URL: http://byfia.com
Postat av: Sabina mammas tårtor

Jätte fin!!

2012-06-18 @ 20:19:07
URL: http://mammastartor.blogg.se/
Postat av: Christer Erngren (@nukokarjag)

Världsklass! :)

Svar: Haha nejdå men tackar!
tastebyella.blogg.se

2012-06-18 @ 21:19:37
URL: http://nukokarjag.se
Postat av: Lina- mamma till Gustav

Ska vispgrädden vara ovispad eller vispad i smörkrämen? Och vispar du med ballongvisp eller "blad" i maskinen? :)

2012-06-18 @ 21:54:50
URL: http://vardagslivochbarn.blogspot.com
Postat av: Lina- mamma till Gustav

Sv: oh tack! Då ska jag nog reda ut att göra den ;)

2012-06-18 @ 23:25:24
URL: http://vardagslivochbarn.blogspot.com

Thank you for taking your time to leave a comment. You make my day! BR>

Merci!


bloglovin


Namn:
Remember me? Du kikar väl in igen?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0