chocolate & dulche de leche cookies

2013-02-17 @ 19:23:26
 
Jag hade en skål med hackade mandlar. Den var fylld till bredden. Sedan slank den ur min hand, föll mot en byrå för att därefter studsa ner på golvet. Allt! Ja, allt for ut på golvet. Det var lagom kul att dammsuga upp de från bl.a under mattan, på byrån och i min sko...
 
Som tur var hade jag redan använt det jag behövde till dessa chocolate & dulche de leche cookies. Men ändå.
 
 
Idag var även första gången jag provade dulche de leche. För er som inte är lika insatta så gör man dulche de leche genom att koka en burk kondenserad mjölk mellan två och fyra timmar under lock. Under tiden sker ett litet underverk i burken. När du öppnar den har du nämligen plötsligt en perfekt, aningen trögflytande kolasås.
 
Och denna kolasås kallas då dulche de leche. Det finns otroligt mycket man kan göra på och med den ( glass. pannacotta. paj...)
 

Jag fyllde några enkla choklad cookies med kolan tillsammans med några hackade mandlar. Lite till choklad på det och mer hackade mandlar så var den saken klar. Dessa cookies blir inte för söta tack vare den mörka chokladen. För den som föredrar sötare varianter kan man alltid hälla i någon halv deciliter socker till i kaksmeten och ha i mer dulche de leche i kakorna. För dulche de lechen - den är söt som tusan!
 
 
recept - dulche de leche choklad cookies
ca 24 stk
 
2,7 dl vetemjöl
1,3 dl kakao
en nypa salt
225 gram smör
1½ dl socker
1 ägg
1 msk vispgrädde
 
50 gram choklad
1 burk dulche de leche
1 dl hackad sötmandel
 
Sätt ugnen på 230 grader.
 
Blanda kakao, vetemjöl och salt i en skål.
 
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och vispgrädden. Vispa till en slät smet.
 
Klä två plåtar med bakplåtspapper och rulla ca 24 runda bollar av smeten. Om smeten känns för stickig och fastnar på händerna använd dig av lite mer mjöl.
 
Tryck in ett djupt hål med din tumme alt. med ngt annat runt i varje boll.
 
Grädda kakorna i tio minuter och låt svalna.
 
Lägg lite hackad sötmandel i varje försjupning. Fyll på med dulche de leche. Avsluta med att ringla smält choklad ( du kan smälta i mikrovågsugen men var försiktig så att det inte bränns och rör om var 15 sekund ) och lägga på ytterligare lite hackad mandel. De håller sig upp till 3 dagar i en lufttät burk.
 
Ut och bjud dina nära och kära!
 
 
 

Kommentera här!
Postat av: Christer Erngren (@nukokarjag)

Det blir bara snyggare och snyggare bilder på Sött & Salt. Inte illa då det började snyggt. Nummer två uppifrån är min favorit :)

Svar: Hahaha tack Krille!
tastebyella.blogg.se

2013-02-17 @ 20:48:33
URL: http://nukokarjag.se
Postat av: Annika

Jamen hur goda ser dom där inte ut!?!? Superfina!!

2013-02-17 @ 21:17:03
Postat av: Nastasja

Du är helt fantastisk. Blir SÅ inspirerad av dig. Helt sinnes. Sluta aldrig med det här!

Svar: Åååhhh tack! Superkul att du blir inspirerad.
tastebyella.blogg.se

2013-02-19 @ 14:39:53
URL: http://thefoodtrain.blogg.se
Postat av: Stephanie { Mitt skafferi }

Vad goda kakorna ser ut och vilken fin blogg du har! Hittade hit via Foodgawker :)

Svar: Åh vad kul att du hittade hit och att du gillar det. Nu hittade jag ju till dig också! Super!
tastebyella.blogg.se

2013-03-07 @ 16:29:22
URL: http://mittskafferi.com/

Thank you for taking your time to leave a comment. You make my day! BR>

Merci!


bloglovin


Namn:
Remember me? Du kikar väl in igen?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0