lemon curd meringue kisses

2013-02-16 @ 22:26:00
 
 
Citron! Åh kära lilla citron. Tack för dagens lemon curd. Den smälte på tungan som smör i solsken. Grymt!
 
Det finns faktiskt få kombos som är så fulländade tillsammans som socker & citron. Allt blir gott! Fast godast blir nog en hemkokad lemon curd med sin syrlighet som möter en len sötma. Sug på det ni.
 
 
Har ni redan klarat av nivå ett "scones" är det dags att ni kliver ännu högre. Förlåt suckar njutningsfullt ännu högre. Jag babblar förstås om "lemon curd maräng paj". Hörde jag ett "ååhh" ?
 
Mina små lemon curd maräng kyssar är minivarianten av de där goda pajerna. Spröda maränger med lemon curd. Japp! ÅÅÅhhh!
 
 
 
Med risk för att de tar slut alldeles för fort tycker jag att du skall stoppa undan några till dig att smaska på till senare. Det är ju du som bakat de!
 
Smakerna är verkligen en sådan perfektion till den milda grad att jag vill hoppa upp och ner av glädje sisådär hela tiden. Citron var det jag. Och socker!
 
Nedan följer receptet. Det går snabbt som vinden att göra allt. Bara stunden marängerna måste vara i ugnen är lång. Och jobbig för den som är sugen... Att hälla upp curden i ett glas och inse att inte allt fick plats är också extremt tungt. Man måste äta en hel eller kanske två skedar bara sådär. Visst är det synd om oss som får baka...
 
recept - citron curd maräng kyssar
ca 2 plåtar maränger
 
spröda maränger
 
3 äggvitor
1½ dl socker
en droppe citronsaft
 
citron curd
 
3 äggulor
1 ägg
4 msk smör
2 dl socker
1 dl färskpressad citronsaft, 1-2 citroner
maizena
 
Vispa äggvitan till ett fast skum i en rostfri, ren bunke. Börja med låg hastighet för att inte förstöra äggvitans proteiner och öka sedan succesivt.
 
Vispa ner lite socker i taget och fortsätt vispa tills marängen är glansig och sockret löst upp sig. Marängesmeten ska fara lite fast i konsistensen och bilda fina toppar.
 
Spritsa ut maränger stora som tio eller en kronor på två bakplåtsklädda plåtar.
Grädda marängerna i ugnen på 80-100 grader i två timmar.
Är de inte het klara än kan du låta de stå i eftervärmen upp till en timma till.
 
Medan marängerna blir fina i ugnen skall du nu koka curden på din spis. Smält först smöret i en kastrull.
 
Blanda ner sockret och rör om.
 
Häll i citronsaft, ägget och äggulorna under konstant rörning.
 
Låt sjuda i 5-10 minuter medan du fortsätter att röra och röra och röra...
Curden skall börja tjockna och vispen skall lämn spår efter sig.
 
Är konsistensen för lös kan du tillsätta litte maizena. Sila i så fall ned två matskedar efter varandra i curden och rör ordentligt så det inte klumpar sig. Låt curden koka upp och sedan sjuda lite till.
 
Häll upp den i ett rent glas/burk och ställ att kallna helt i frysejn ( om man är riktigt sugen och vill att det ska gå snabbt ) eller kylskåpet.
 
Max 1 timma före servering sätter du ihop kyssarna med lite curd mellan två likastora maränger.
Sätter du ihop de inna är risken att marängerna blir sega.
 
Och sedan kan du vara riktigt nöjd med dig själv och äta en hel drös kyssar!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här!
Postat av: Malin Olofsson

Så söta! :D Vilken underbar blogg du har! Intresserad av bloglovinbyte?

Svar: Åh tack vad snällt av dig! Jag gör tyvärr inga bloglovinbyten eftersom jag anser att själva poängen med bloglovin förstörs då. Kram
tastebyella.blogg.se

2013-02-16 @ 22:54:43
URL: http://darksess.com/
Postat av: Christer Erngren (@nukokarjag)

Underbart fint ljus i bilderna och lemon curd kan man leva på :)

Svar: Tack & det har du helt rätt i!
tastebyella.blogg.se

2013-02-17 @ 04:58:37
URL: http://nukokarjag.se
Postat av: meghan

these look delicious. you take beautiful photos!

Svar: Thank u! They are lovely!
tastebyella.blogg.se

2013-02-17 @ 15:53:04
URL: http://luckybakes.wordpress.com
Postat av: Annika

Wow perfekt storlek på godsakerna - dom passar precis i en munsbit.
Jättefräscha!!

2013-02-17 @ 21:15:46

Thank you for taking your time to leave a comment. You make my day! BR>

Merci!


bloglovin


Namn:
Remember me? Du kikar väl in igen?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0