Blue and green spider web cookies - Halloween edition
2012-10-22 @ 18:53:00
Så har även jag gjort kakor med glasyr på. Pilligt men kul var det.
Det ska föreställa spindelväv, fast grön och blå sådan. Jag tänkte att det skulle kunna passa till Halloween.
I alla fall motivet... färgerna är ju kanske lite tveksamma, men jag tycker så mycket om grönt att jag inte kunde låta bli...
Jag gjorde enkla smörkakor som jag stansade ut med hjälp av ett litet glas. Sedan gräddade jag dem snabbt i ugnen. Några lite längre, några lite kortare - alla tycker om olika mycket gräddade kakor så då får man vara lite snäll och servera lite av varje. Det är viktigt att hålla de under uppsikt. De ska vara i ugnen ca 4-6 minuter och de går väääldigt snabbt från ljusa till bruna, så se till att kolla extra noga när du vill ha ljusa kakor...
Därefter gjorde jag en tjockare vit glasyr av äggvita ( som blev över av kakorna! ), florsocker samt citronjuice.
Man spritsar sedan en vit kant av denna glasyr runt själva kakan, som får den lite mer flytande glasyren man har på sedan , att hålla formen.
Ser ni den "vita kanten"? I alla fall så delade jag upp resterande glasyr i tre bunkar och färgade en blå, en grön och en lät jag vara vit. Jag tunnade ut glasyren med vatten.
Sist men inte minst så spritsade jag runda cirklar inom den där "vita kanten" i olika färger. För att få till spindelvävsmönstret använde jag mig av tandpetare som jag drog från mitten och utåt.
Det gäller att jobba snabbt, eftersom glasyren stelnar snabbt.
Använder du inte glasyren direkt efter att du gjort den är det risk att den får ett hårt täcke ovanpå. För att förhindra detta, kan du täcka bunken med en bakhanduk.
Recept - Spindelvävs kakor à la Ella
ca 50 stk
Kakorna
230 g rumstempererat smör
210 g strösocker
2 ägg
2 äggulor
5 tsk kallt vatten
510 g vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Glasyren
ca 7 dl ( 3 cups ) florsocker
3 tsk citronjuice
2 äggvitor ( ca 60 gram )
Kakorna
- Vispa smör och socker lite luftigt. ( ca 2 min )
- Tillsätt äggen en i taget. Vispa även ner äggulorna. ( ca 2 min )
- Blanda mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
- Vispa snabbt ner det i smörsmeten. Eller knåda i det ( att föredra ). Knåda/vispa så lite som möjligt. Låt degen bli genomkall i frysen ca en halvtimma.
- Kavla ut degen ca 3 cm tjock och stansa ut önskad form.
Grädda i ugnen ca 4-6 minuter på 200 grader.
- Låt kakorna svalna het innan du börjar dekorera dem.
Glasyren
Den vita kanten
- Vispa äggvita och citronjuice till ett vitt skum.
- Tillsätt florsockret och vispa dryga tio minuter.
Färgade glasyren som fyller kakan
För att göra den lösare varianten så behöver du ha i lite vatten. När man tar lite av glasyren med en sked och låter den "rinna" ner ska det ta 10 sekunder för glayren att bi helt slät igen, så att inga spår syns längre. Tänk på att om du färgar med karamellfärg är den redan i flytande konsitens. Det betyder att du behöver mindre vatten!
Lycka till!!
Själva tekniken, om det är någon som vill kan jag beskriva i ett annat inlägg!
Kommentera här!
Svar:
Tack! Vad kul att du gillar det! :)
tastebyella.blogg.se
Svar:
Mums var det!
tastebyella.blogg.se
Svar:
Taaaack! Ja, det var kul att pyssla lite med :)
tastebyella.blogg.se
Svar:
Åh tack så mycket!
tastebyella.blogg.se
Svar:
Åh vad härligt det tycker jag du ska göra. Så kan du lämna en kommentar när du bakat så jag får se, om du vill! :) Kram
tastebyella.blogg.se
Svar:
Åh så kul att höra! Då blir jag jätteglad! Vilket fint namn du har på din blogg! Min pappa är tysk så jag pratar flytande tyska och tycker det är superskoj att du bor där! Jag kikar in hos dig igen!
tastebyella.blogg.se
Svar:
:-) Jajemensan! Vart i Tyskland bor du?
tastebyella.blogg.se
Trackback