three kinds of knäck

2012-12-08 @ 11:19:00
 
Åh jösses vad mysigt det är med jul. Och det ser ju dessutom ut att bli en vit sådan. Det snöar så vackert mest hela tiden.
På tal om snö så var det ju snökaos här i veckan. Vilket jag bara tyckte var lite skojigt, till skillnad från resten av Sveriges befolkning :)
 
Ni vet när man sitter i en buss eller ett tåg och bokstavligen inte säger ett pip under hela resan utan bara stirrar ner på sin älskade telefon. Nu när det var snökaos hände det något. Folk började snacka med varandra om hur de ska ta sig hem/hur länge de har behövt vänta, suckade tillsammans till "Vi har tyvärr ett signalfel.. " och skrattade åt eländet.
Snökaoset fick oss att börja prata! Det borde definitivt vara snökaos oftare!
 
Igår kväll kokade jag tre sorters knäck. Lakrits, polka och orginal.
Själv är jag lite av en sucker när det kommer till lakritskarameller och polkaknäck är trevligt med tanke på sin mintiga smak. Till de som inte vill ha någon speciell smaksättning kokade jag vanlig knäck också. Jag hade dock inte i några mandlar eftersom hälften av oss är allergiska, men det kan man ju självklart göra precis som man vill.
 
 
Älskar denna skål som är nyinköpt från ( ja det får ni ta och fråga min mamma om :-D )!
Att koka knäck är ju inte särskilt svårt, det tar bara lite tid. Tack vare kulprovet måste man inte använda sig av en termometer.
 
Knäck består som bekannt av vispgrädde, sirap och socker. När jag kokar knäck tar jag lika mycket av alla ingredienser. Till denna sats tog jag två deciliter av varje. Sedan hackade lite turkisk peber och polkagris som jag
strödde på hälften av mina knäckformar. Tillsammans blir ca 65 stk.
 
 
Har ni börjat julbaka än?
 
In english
 
It seems like we´re going to have a white Cristmas this year. It snows and snows and snows. And I love it. Yesterday evening I spent in the kitchen making "knäck" - a typical swedish toffee which we Swedes always do for Christmas. I made three different kinds of "knäck". Candy cane, licorice and normal ones without any flavouring.
 
If you want me to translate the recipe, please email me, comment or use the translatebox on the right top of my blog.
 
 
Recept - tre sorters knäck 
 
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
 
turkisk peber
polkagrisstång
ev. hackade mandlar
kncäkformar
 
Ta fram en tjockbottnad kastrull och häll i vispgrädde, socker och sirap. Rör runt med en visp så att ingredienserna blandas med varandra.
 
Låt koka upp en gång och låt sedan sjuda under omrörning då och då i ca 40 minuter. Var alltid vid käcken!
 
Hacka under tiden polkagrisstången, turkisk peber och mandlar.
 
Gör kulprovet för att se om knäcken är klar.
Kulprov: Ta ett kallt glas vatten och häll i lite av knäcksmeten. Om knäcken går att forma till en ganska hård kula är den klar.
 
Häll med hjälp av en sked upp knäcken i knäckformarna och toppa med de hackade mandlarna, polkagrisstången och turkiska pebern.
 
Låt kallna helt och förvara i skafferiet i ca tre månader max.
Jag är med och tävlar i månadens matbild hos Matgeek med dessa bilder!
 
 

Kommentera här!
Postat av: Kristin @ The Chocolate Box - Tävla och vinn boken Sweet av Roy Fares

Härligt med knäck! Kanske ska slå på stort och göra det i år ;) Det är ju så gott!

Väder och tågproblem, ja det är vi svenskar bra på att prata om, haha!

Svar: Visst är det! Kram
tastebyella.blogg.se

2012-12-08 @ 16:45:09
URL: http://www.thechocolatebox.se
Postat av: Monira [food around my world]

ÅH knäck är ju så gott, det var längesedan jag åt det! Jag ser att du hann med solljuset idag ;D Vackra bilder <3

Svar: You gotta do it, because it´s freakin good :) Haha ja det gjorde jag! Tack!
tastebyella.blogg.se

2012-12-08 @ 18:38:07
URL: http://foodaroundmyworld.blogg.se
Postat av: Christer Erngren (@nukokarjag)

Underbart. Mer jul än så här blir det inte :) Snyggt ljus i dina bilder.

2012-12-09 @ 16:49:54
URL: http://nukokarjag.se
Postat av: Maria - Min väg till fotograf

Hej! Kika in på min blogg, har en julkalender där. Fylld med massor av tips, tävlingar, recept, julklappstips och massa mer :D Tävlingarna som redan varit avslutas inte förräns på juldagen så du kan anmäla dig till dom med :)

2012-12-15 @ 11:47:50
URL: http://mariapalm.blogg.se

Thank you for taking your time to leave a comment. You make my day! BR>

Merci!


bloglovin


Namn:
Remember me? Du kikar väl in igen?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0