candy cane macarons

2012-11-23 @ 17:17:00
 
Det är en overklig känsla att trippa igenom Ica och se alla juldekorationer... redan. Eller att ta en promenad sent på kvällen och inse att halva stan har satt upp sina ljusslingor... redan. Eller att lägga sig i soffan och lyssna på julsångerna som spelas till reklamerna på tvn... redan.
 
Det är tydligen jul snart. Mysigt värre tänkte jag och bestämde mig för att överraska vänninan vi ska på grötmiddag hos i helgen med juliga macarons. Och vad är inte juligare än allas våra polkagrisstänger som vi hänger i granen?
 
            
 
Jag gjorde grundreceptet på macarons med fransk maräng utan smaksättning eller färg. Fyllningen består av en aningen vaniljsmakande smörkräm. Allt för att de smaskiga polkagris bitarna/smulorna som jag rullade macaronsen i, får komma till sin rätt ordentligt. Den som är helt galen i mintsmaken kan smaksätta smörkrämen med lite pepparmyntsolja.
 
In english
It seems like even I have to admit that Christmas is almost here. I love Christmas, but for me the athmosphere begins to feel "christmassy" the first of december and when there is some snow. Neither the food grocey or half the population of our town appears to have the same opinion as me :-)
 
Anyway, I decided to bake something really christmassy and went for these delicious candy cane macarons. I simply made the basic macaron recipe and a basic buttercream. Then I rolled the filled macaron in crushed candy cane. Merry Christmas! ... one month in advance!
 
Recept - juliga macarons med polkagrisstång
ca 25 stk macarons
 
Kakorna

110g siktad! malen mandel ( mandelmjöl )
170 g florsocker
90 g äggvita ( ca 3 stk )
2 msk strösocker
 
 
Smörkräm
 
1 äggula
175 g smör
1-2 dl florsocker ( hur sött du vill ha det )
2 tsk vaniljextrakt
 
polkagrisstänger
 
Kakorna
Mät upp mandeln och florsockret och blanda i en skål. Sikta blandningen och rör INTE om något mera.
Det är viktigt att det är 110g mandel öven efter att du har siktat den!
 
Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt lite strösocker i taget så att du får en lite glansig marängsmet.
 
Blanda nu i mandel/florsocker blandningen tillsammans med några droppar hushålls färg i äggvitan.
 
Vänd ihop till en jämn och fin "smet" som lämnar spår efter sig om man drar med en sked men som sedan sjunker ihop till en slät smet igen. Den ska alltså inte vara för fluffig. Rör i så fall lite till...
 
Spritsa ut kakorna stora som femkronor och ungefär 3-4 mmm höga på 2 plåtar ( gärna med ugnsduk men bakplåtspapper funkar också bra ) .
 
Har de "toppar" så slå plåten ett par gånger mot ett bord så jämnar de ut sig.
Stick även hål på ev. luftbubblor med hjälp av en tandpetare.
 
Låt stå och bilda en hud i minst 50 min.
Grädda sedan kakorna på 125 grader längst ner i ugnen ca 20 minuter.
Håll de under uppsikt så att de inte blir "bruna".
När de släpper från pappret - ta ut ur ugen och låt kallna några minuter.
 
Smörkräm

Vispa smör (rumstempererat) och ägggul fluffigt. Tillsätt vaniljextrakt och florsocker och vispa i ca 3 min till fluffig konsistens.
 
Montering

Spritsa ganska mycket smörkräm på hälften av alla skal och para ihop med en lika stor "partner" till små hamburgare. Krossa några polkastänger i olika stora bitar och till smulor. Rulla kanterna av macaronsen i polkagristängerna som du just krossat.
 
Ställ i kylskåp minst ett dygn. Servera med ett leende på läpparna eller ge bort i julklapp. Men se upp - de kan smula lite med tanke på polkasmulorna :-)
 
 
 

Kommentera här!
Postat av: Monira [food around my world]

ÅH vad festliga dessa såg ut! Och kan slå vad om det är gott, älskar allt med polkagris! :D Har faktiskt aldrig prövat att göra macrones... Maybe this will be my first!

2012-11-23 @ 22:06:27
URL: http://foodaroundmyworld.blogg.se
Postat av: Lin @ Lin's Little Treats

Wow, otroligt vackert, båda kakor o fotografier! Har gjort macaroons själv, bl a en lyckad lakrits-version, men det var nästan ett år sen nu. Tycker dom är rätt omständliga... nu blir jag dock himla sugen på att baka dom igen, o prova din snygga variant!

Svar: Åh tack! Det lät riktigt spännande! Måste testas vill säga :)Visst är de lite knepiga. De hör blev riktigt goda så det tycker jag absolut du skall göra! Kram
tastebyella.blogg.se

2012-11-30 @ 12:36:19
URL: http://linslittletreats.blogspot.co.uk/
Postat av: CJ

Men mums, ska testa!

2012-12-03 @ 16:51:46
URL: http://cjs.blogg.se

Thank you for taking your time to leave a comment. You make my day! BR>

Merci!


bloglovin


Namn:
Remember me? Du kikar väl in igen?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0