beetroot soup & cress

2013-03-10 @ 19:45:00
 
Röbetor. Jag älskar rödbetor.
Av hela mitt hjärta. För mig är det en fantastisk råvåra som grävs fram ur jorden.
 
 
Jag kokar dem mjuka till lyxig rödbetspurée. Jag steker dem i citron & honung. Jag äter dem rykande heta från ugnen med en skiva chevre & en droppe honung på. Och jag kokar soppa på de.
 
Om älgen är skogens konung så är rödbetan körsbäret på glassen. Grädden på moset. Pricken över i:et.
Med sin lätt söta smak som går att tillaga på många olika sätt är det en oslagbar råvara. Punkt.
 
 
God mat lagas på bra råvaror. Och bra råvaror är för det mesta närodlade. Bra, närodlade råvaror i sin tur går alltså bara att få tag i när råvaran är i säsong. Knepigt?
 
Kontentan är att man borde laga mat med säsongsanpassade råvaror för att skydda naturen mot avgaser ( och dyl. ) och för att på bästa sätt få fram de smaker som kännetecknar en råvara.

Jag gör så gott jag kan för att ta vara på vad jorden ger oss under de respektive årstiderna, men rödbetan har jag svårt att hålla fingrarna ifrån. Även mitt i vintern.
Som sagt. Jag älskar rödbetor.
 
 
Faktum är att rödbetan egentligen är en sensommarprimör som stimulerar immunsystemet. Röbetan är som mest näringsrik om den äts rå, men innehåller även efter tillagning flera nyttiga mineraler som hjälper till att minska infektionsrisken i kroppen.
 
Har ni lärt er nog så hoppa vidare till receptet på en av de godaste rödbetssopporna som finns. Den är grym! Servera med lite nybakat bröd och du är mer än hemma. Tack vare den knalliga färgen blir den himla fin på påskbuffén också.
 
...Om inte såkan man läsa om hälsoaspekten här.
 
 
recept - rödbetssoppa med smörgåskrasse
4 portioner
 
1 morot
240 gram färska rödbetor
70 gram vitkål
2 gula lökar
2 tsk flytande margarin
1 tsk timjan
1 lagerblad
2 msk mild rödvinsvinäger
1 tsk socker
1½ liter grönsaksbuljong
eldigt örtsalt av Renée Voltaire ( eller likn. )
 
 crème fraiche
smörgåskrasse
 
Börja med att skala grönsakerna och att ansa vitkålen.
Ta fram ett rivjärn och riv alla grönsaker grovt.
 
I en kastrull: Hetta upp margarinet och låt grönsakerna fräsa en liten stund tills de mjuknar något.
 
Häll i kryddor, vinägern och grönsaksbuljongen och låt koka under lock ca 20-25 min.
 
Använd en mixerstav för att få soppan helt slät och smaka av med salt och peppar.
 
Servera med en klick crème fraiche och smörgåskrasse. Och ev. nybakt bröd.
 
 
 

Kommentera här!
Postat av: LORISSA LOVEBOMB

Det ser sååååå gott ut :) Hur vet man vilka råvaror som är bäst vid vilken säsong? Kantareller är typ det enda jag har koll på... vad kan man äta på vintern som är så bra som möjligt?

Svar: Åh tack! Superkul att höra. Det är ju samma råvaror som återkommer år efter år så man måste bara komma ihåg, vilket iof kan vara lite knepigt. På http://säsongsmat.nu/ kan du alltid se vad som är säsong för tillfället!Kram
tastebyella.blogg.se

2013-03-10 @ 21:16:13
URL: http://lorissalovebomb.se
Postat av: MartinaOlsson

hej! allt bra? :)

Svar: Tack! Bara bra! Men sådana här kommentarer känns bara onödiga.
tastebyella.blogg.se

2013-03-10 @ 21:49:49
URL: http://martinaolsson.myshowroom.se
Postat av: Erika Cao

Åh vilken fin blogg du har, och underbara bilder tar du!

Svar: Tack, grymt kul att höra!
tastebyella.blogg.se

2013-03-11 @ 10:30:30
URL: http://erikacao.blogspot.se
Postat av: Christer

Både nyttigt och snyggt :)

Svar: Och gott! <3
tastebyella.blogg.se

2013-03-12 @ 06:10:08
URL: http://nukokarjag.se
Postat av: Catarina

Rödbetan är en lite underskattad rotsak.. Den är ju så god. Jag erkänner att jag borde äta mer säsongsbetonat, men det är så gott med vissa saker året om. Får tygla mig själv lite grann i alla fall hehe.

Svar: Det kan verkligen vara svårt det där med säsongsbetonat men man får göra sitt bästa helt enkelt. Rödbetan...ååh rödbeta... :-D
tastebyella.blogg.se

2013-03-12 @ 15:55:05
URL: http://breakfastplease.blogg.se
Postat av: Sonja {Dagmars Kitchen}

Ja, visst är rödbetor underbara! Och det bästa är ju att de går att lagra så länge att de är "i säsong" från sensommar och fram till nu egentligen!

Superfina bilder också!

Roligt, för jag lagade också rödbetssoppa - igår - och blev så överraskad när jag kikade in här för att se att du gjorde det häromdagen. Också kul att vi gjorde två till utseendet ganska lika soppor, men helt olika recept :-)

Svar: Det är verkligen grymt bra. Tack, vad glad jag blir! Kikade in hos dig och upptäckte precis som du att du ocks gjort rödbetssoppa. Det är det so är det roliga matlagning!

Kram

tastebyella.blogg.se

2013-03-14 @ 13:30:08
URL: http://www.dagmarskitchen.se
Postat av: LORISSA LOVEBOMB

Tack för svaret!

Och tack för den fina komplimangen på min blogg :D

2013-03-14 @ 20:41:38
URL: http://lorissalovebomb.se
Postat av: Linn

Vi äter också massvis med rödbetor. Gör juice på dem. Soppor. Sallader. De är fantastiskt goda och inte minst vackra.

Härliga bilder du bjuder på här på bloggen!

Svar: Åh tack Linn! Det gör ni så rätt i. Juice har jag faktiskt aldrig gjort. Står på to-do listan nu alltså :-) Kram
tastebyella.blogg.se

2013-03-19 @ 20:21:02
URL: http://lyckoland.blogg.se/
Postat av: Linn

En favoritjuice är äpple, ingefära, morot och rödbeta. Sen blandar vi i färsk gurkmeja också. Känns som en hälsobomb :-)

Svar: Låter verkligen som en hälsobomb. En god sådan!!
tastebyella.blogg.se

2013-03-19 @ 21:17:55
URL: http://lyckoland.blogg.se/

Thank you for taking your time to leave a comment. You make my day! BR>

Merci!


bloglovin


Namn:
Remember me? Du kikar väl in igen?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0