Lemon curd macarons ( meringue française )

2012-07-24 @ 18:11:33
 
Jaaa! Hurra hurra!
Mina macarons fick hög fot! Tjohoo.... ja så kan det låta när man bakar macarons ska ni veta. För det är inte alltid dessa godingar gör som man vill.
 
Denna gången gjorde jag macarons på fransk maräng. Det innebär att man slipper allt strul med sockerlag o.s.v... Och visst fick de fin höjd? Inspirationen kommer från Mia Öhrn. Men jag valde att fylla mina med lemon curd.
Gott gott vill jag lova!
 
 
Ja och då vill ni säkerligen ha recept på dessa macarons också.
Eftersom de är gjorda på fransk maräng måste man tänka på lite andra saker än med italiensk maräng.
 
Nedan följer en checklista för macaron bakning med fransk maräng:
 
  • Använd rumstempererade ingredienser
  • Grädda själva kakan längst ner i ugnen så att de blir igenom underifrån men är rättt bleka på toppen.
  • Använd helst inte varmluftsugn då kakorna kan spricka lätt då. Använd över/under värme istället och grädda på 125 grader.
  • De måste stå och bilda en hud i minst 50 minuter men gärna längre.
  • Du är inte ute efter en fluffig marängsmet utan en trögflytande smet.
  • Vill du att fyllningen ska synas, tänk på att använda lite "fastare" fyllningar som är lite salva liknande.
Ja och så receptet då.
 
Recept - Lemon curd macarons
ca 25 stk macarons
 
Kakorna

110g siktad! malen mandel ( mandelmjöl )
170 g florsocker
90 g äggvita ( ca 3 stk )
2 msk strösocker
grön husshållsfärg
 
Lemon curd
 
3 ägg
75 g socker
saft av ca 1 citron
zest av en halv citron
80 g smör
maizena
 
Kakorna
Mät upp mandeln och florsockret och blanda i en skål. Sikta blandningen och rör INTE om något mera.
Det är viktigt att det är 110g mandel öven efter att du har siktat den!
 
Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt lite strösocker i taget så att du får en lite glansig marängsmet.
 
Blanda nu i mandel/florsocker blandningen tillsammans med några droppar hushålls färg i äggvitan.
 
Vänd ihop till en jämn och fin "smet" som lämnar spår efter sig om man drar med en sked men som sedan sjunker ihop till en slät smet igen. Den ska alltså inte vara för fluffig. Rör i så fall lite till...
 
Spritsa ut kakorna stora som femkronor och ungefär 3-4 mmm höga på 2 plåtar ( gärna med ugnsduk men bakplåtspapper funkar också bra ) .
 
Har de "toppar" så slå plåten ett par gånger mot ett bord så jämnar de ut sig.
Stick även hål på ev. luftbubblor med hjälp av en tandpetare.
 
Låt stå och bilda en hud i minst 50 min.
Grädda sedan kakorna på 125 grader längst ner i ugnen ca 20 minuter.
Håll de under uppsikt så att de inte blir "bruna".
När de släpper från pappret - ta ut ur ugen och låt kallna några minuter.
 
Lemon curd
Skär smöret i tärningar.
 
Rör ihop ägg och socker till en gul blandning i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt zesten och saften av citronen och blanda väl.
 
Låt blandningen sjuda på mellan värme i 3-5 minuter under ständig omrörning.
 
När den börjat tjocka till sig lite - dra från plattan och rör ner smöret.
 
Sätt på plattan igen och rör ner maizena efterhand beroende på hur tjock du vill ha curden.
När du ska fylla macarons är tjocka fyllningar att föredra framför rinninga och lösa.
 
Sätt ihop kakorna två och två med lite curd emellan.
Låt stå i kylskåp minst 12 timmar innan du äter de. Så att de kan gotta till sig...
I kylskåp håller de sig ungefär en vecka. Men de går också bra att frysa in.
 
 

Kommentera här!

Thank you for taking your time to leave a comment. You make my day! BR>

Merci!


bloglovin


Namn:
Remember me? Du kikar väl in igen?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0