Sweet rhuburb macarons
2012-06-05 @ 18:18:19Detta var i princip det sista som bakades till Nationaldagen imorgon, då jag och en vän ska sälja kanelbullar och macarons och ha vårat egna stånd.
ÅÅhh det ska bli så himla kul! Vi får se om ni kan få titta på lite fotografier ( känns lite vintage att säga fotografier och jag gillar vintage ) lite senare...
De gröna macaronsen är fyllda med en rabarbercurd... och det passar ju årstiden så det är bra...
Här har ni receptet på dessa godingar!
Recept - Rabarbermacarons med rabarbercurd
ca 20 stk
75 gram florsocker
75 gram mandelmjöl
30-32 + 30-32 gram äggvita
75 gram strösocker
25 gram vatten
18 gram socker
Rabarbercurd:
ca ½dl socker
1 äggula
30 g smör
3-4 tsk maizena
Köksredskap du behöver:
En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (Ica´s engångs spritspåsar funkar utmärkt)
How to do it
1. Du börjar med att mäta upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker i en bunke. Därefter siktar du florsockret och mandeln genom en finmaskig sil och blandar ihop allt till ett homogent mjöl.
2. Sedan tar du fram en tjockbottnad kastrull. I den mäter du upp 25 g vatten och 75 g socker.
3. Vidare mäter du upp 18 gram socker i en skål och tar fram dina rumstempererade äggvitor.
4. Därefter häller du den ena äggvitan i en skål du kan vispa i ( gärna en i rostfritt stål ) . Den andra äggvitan låter du stå vid florsocker-mandelmjöl bunken.
5. Nu ska du värma sockerlagen ( sockret, vattnet i kastrullen ) på mellersta värmen tills att den blir ca 116-118 grader varm. Använd din kökstermometer för det här momentet och var noga med att låta kökstermometern ligga kvar i kastrullen hela tiden för att få så exakt temperatur som möjligt.
6. Medan sockerlagen blir varm börjar du vispa äggvitan som ligger i den rostfria skålen. När äggvitan blivit ett fast vitt skum vispar du i de 18 gram socker som du mätt upp tidigare. Vispa i lite i taget , tills att du får en glansig vit massa.
7. När sockerlagen´s temperatur börjar närma sig 116- 118 grader börjar du vispa din marängsmet igen.
När sockerlagen helt nått rätt temeperatur, tar du den från spisen och häller den i din glansiga, vita marängsmet i en jämn och fin stråle, medan du fortsätter att vispa. Det är viktigt att du inte slutar vispa, då äggvitan annars kan skära sig med sockerlagen.
8. Du fortsätter att vispa äggvitorna, tills att marängen svalnat.
9. Nu tar du fram florsocker/mandelmjöl bunken och häller i din andra äggvita i den.
Vill du tillsätta färg , gör du det nu. Jag använde mig av Dr. Oetker´s hushållsfärg. I vilket fall som helst vänder ( ! ) du sedan försiktigt ihop äggvitan med florsocker/mandelmjöl blandningen till kladdig mandelmassaliknande konsistens.
10. Därnäst vänder du ner mandel/florsocker/äggvita massan i marängsmeten. Du tänker på att bara vända ihop och inte vispa ihop ingredienserna till en jämn och ganska slät massa. Massan ska vara så pass trögflytande att slickepotten lämnar spår i den, men att den flyter tillbaka i sig efter ett tag.
11. Efter att du hällt ner smeten i en spritspåse ( engångs - spritspåsar funkar bäst enligt mig ) klipper du en nästan hel cm ´s öppning. Sedan spritsar du ut ca 40 små rundlar på två ugnduks/bakplåts-klädda plåtar
12. Macaronsen måste nu stå i rumstemperatur ungefär 15-20 minuter tills att de bildat en liten "hud". Du kan se om de fått sin "hud" om du fuktar ditt pekfinger lätt och sedan duttar lite försiktigt på macaronsen: Om det inte fastnar någon smet på fingret är de redo att åka in i ugnen. Om inte - låt stå i ytterligare 5 minuter och kolla igen. Under tiden sätter du ugnen på 150 grader.
13. Du gräddar macaronsen i mitten av ugnen ( en plåt i taget! ) ca. 9 - 15 min på 150 grader.
Macaronsen är klara att tas ut ur ugnen när de ganska så lätt släpper från bakplåtspappret. Du kallnar macaronsen på ett galler eller på en tallrik, där macaronsen får ligga en bit ifrån varandra.
14. Medan dina macarons har kallnar helt, är det dags att göra Rabarbercurden.
15. .......
Därefter spritsar eller klickar du ut lite rabarbercurd på hälften ( ca 20 stk ) av macaronsen och parar sedan ihop de med en annan macaron utan curd på. ( Som små hamburgare )
När du ska servera dina macarons...
Macaronsen kan såklart ätas direkt, men bäst smakar de om de fått stå i kylskåp i en till två dygn.
Det går även bra att frysa macarons. Lägg de i så fall i en förslutbar plastburk och knyt sedan en plastpåse runt burken. Tinar gör de bäst på ett fat ( De ska ligga brevid varandra och inte på varandra ). Macarons blir dock extra sköra om man fryser de , så ta det försiktigt...
Lycka till nu!
Du verkar grymt bra på att göra macaroons, har aldrig gjort några själv, men jag har fått för mig att de är lite knepiga att göra ^^
gud va fina macarons!! wwow!!!!
jisses va dessa såg smarrigt gröna härilga smmriga ut! kurrar i magen! o sen scrolla jag vidare o skulle kunna tänka mig äta upp hela din blogg höhö smarrigt värre o sjukt fina foton!
gud så fina de blev! Riktigt somrig färg. Använder du geléfärg när du färgsätter?
Vilka vackra bilder! Har inte haft chansen att prova macarons än, men det får jag nog ta och göra snart. Fina :)