Homemade puff pastry tarte with rucola and tomatoes

2012-11-17 @ 14:10:00
            
 
Äntligen helg och dags för mysiga stunder... i höstrugget.
Gummistövlarna får åka på och jacka såklart. Sedan kan man gå ut och känna den lite kyliga, men friska luften vid sin kind. Långsamt blir kinden lite rödblommig och kylan tränger sig genom jackan. Ruggigt och mysigt på samma gång är det.
 
Och när man får andas in den friska luften då är väl ändå lyckan total!
Det är nästan som en befrielse med tanke på hur mycket man är inne på dagarna såhär års. 
Visst är det gött när man riktigt känner hur den friska luften och syret når lungorna. Det är egentligen otroligt vilken energi man får av det.
            
 
 
Medan mamma, pappa och lillebror min sadlar hästar och rider ut på de fortfarande gröna ängarna, står jag i köket och kavlar smördeg. Smördeg som ska få resa sig i ugnen och bli sådär lagom frasig.
 
Det tar ett tag innan jag bestämmer mig vad jag vill fylla den med. Rödbetor, chevre och honung är det som ploppar upp i huvudet på mig, först. Jag inser dock aningen förtvivlat att varken honung eller rödbetor finns i skafferiet.
 
Men så hittar jag en påse färsk rucola och tomaterna ligger där i sin skål och bara väntar på att ätas upp.
Det hela slutade därför med en underbart, frasig smördeg fylld med färska tomater, rucola och chevre.
Och mumsfillibaba så gott det var. Borta i ett nafs var bitarna, när jag skar upp de.
 
            
 
Smördeg är vanligast att köpa färdigt i affären, eftersom det är ganska så tidskrävande.
Men som allt annat är det godast att göra själv.
 
Smördeg är lätt att lyckas och att misslyckas med.
För bästa resultat är det viktigt att låter degen vila i kylskåpet hela den angivna tiden och att vikningarna genomförs lika många gånger som det står i receptet. Tänk även på att enbart kavla lodrätt och vågrätt. Kavla alltså aldrig hullerombuller! 
 
Sedan kan du fylla din smördeg men nästan vad som helst!
 
            
 
In english
I kind of like this time of the year, even if it´s pretty cold and dark all the time. I especially like to be outside with my rubber boots on and wearing my cosy jacket. The air is so fresh and the feeling, when you breathe in deeply is incredible. You get so much energy!
Today I made an very delicous puff pastry tarte, which I filled with tomatoes, rocket and goat cheese. Puff pastry is time consuming, but in the end it´s definitely worth it. I love how the crispness meets the lovely filling.
 
If you want me to translate the recipe, please email me, comment or use the translator on the left top of my blog.
 
Tack till Food around my world för inspiration till smördegen.
 
Recept - Tomat och rucola fylld smördeg
1 plåt
 
50 g osaltat smör
150 g saltat smör
4 dl vetemjöl
1,25 dl kallt vatten
 
7-8 mellanstora tomater, skivade
1½ msk turkisk yogurt / crème fraice
3 nävar färsk rucola
100 -150 g getost t.ex chevre

salt och peppar
 
Smördegen
 
Knåda in 50 g smör i mjölet för hand.
Tillsätt vattnet och fortsätt knåda tills du har en slät deg.
 
Forma en rund boll av degen och kavla ut den ca 25x25 cm stor på ett mjölat bakbord.
 
Skiva 150 g smör tunnt och lägg skivorna jämnt fördelade på ena halvan av degen. Vik den smörfria degen över den smörfyllda och vik ihop kanterna.
 
Kavla ut till en 30x30cm stor degplatta.
 
Dela i härnan din upp dgeplattan i tre delar och vik in en tredjedel av degen och sedan en tredjedel till.
 
Ställ och vila i kylskåp i 15 minuter.
 
Kavla ut till en 30x30cm stor degplatta igen.
 
Dela i härnan din upp degplattan i tre delar och vik in en tredjedel av degen och sedan en tredjedel till.
 
Ställ och vila i kylskåp i 15 minuter.
 
Upprepa de sista tre anvisningarna igen och förbered medan du väntar fyllningen.
 
Fyllningen

Kavla ut den färdiga smördegen så stor som din plåt är och lägg den på den bakplåtspapperklädda plåten.
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Nagga degen med en gaffel och bre tunt ut yogurten / créme fraichen över hela plattan.
 
Ta en näve rucola och fördela jämnt på yogurten. På med tomaterna och strö över osten.
 
Sätt in ugnen i 10-14 minuter. Ta ut och strö över resterande rucola samt salta och pappra efter smak.
 
Muuuumma!
 
 
 
 

Kommentera här!
Postat av: Monira [food around my world]

Men gud vad roligt att du blev inspirerad! Det där såg riktigt riktigt gott ut och fräscht - något jag kommer pröva på nästa gång tror jag!

Svar: Tackar för inspirationen! Härligt - det var riktigt gott, så der tycker jag absolut du skall göra! Kram
tastebyella.blogg.se

2012-11-17 @ 15:52:25
URL: http://foodaroundmyworld.blogg.se
Postat av: Christer Erngren (@nukokarjag)

Så fina bilder. Snyggt med grönt och brunt rakt i genom både mat och miljö. Jag är mycket imponerad :))

Svar: Haha! Tack!
tastebyella.blogg.se

2012-11-17 @ 17:45:57
URL: http://nukokarjag.se
Postat av: Hanna Karlsson

Vad gott det ser ut!

Svar: Härligt! Kul att höra!
tastebyella.blogg.se

2012-11-19 @ 07:22:59
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Postat av: Anonym

Sååå fina bilder!! Och egen smördeg - det är inte illa.

2012-11-20 @ 21:02:19
Postat av: rebecca

Vilka vackra bilder du tar, allt ser så gott ut! Keep up the good work ;)

Svar: Hej Rebecca! Tack så jättemycket! Man blir så glad av att höra sånt!
tastebyella.blogg.se

2012-12-05 @ 04:29:55
URL: http://fashionbyriva.blogspot.com

Thank you for taking your time to leave a comment. You make my day! BR>

Merci!


bloglovin


Namn:
Remember me? Du kikar väl in igen?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0