meringues - maränger

recipes
 

lemon curd meringue kisses - lemon curd maräng kyssar

Inspiration pure and kladdiga chokladmuffins

 
Mörkret har just fallit över staden ( oerhört poetiskt formulerat btw.. ) men i mitt huvud är det ljust som på självaste dagen. Huvudet är nämligen fullt av inspiration.
 
Har spenderat senaste dagarna med inlärning av min nya kamera, kolla igenom i princip alla bakböcker i en stor bokhandel och inspektera dess bilder, ( Väldigt rolig aktivitet för er som är lika nördiga som jag :-P ) , börjat läsa boken "Plate to Pixel" av Helene DuJardin som handlar om food photography och tänkt lite sådär för mig själv - ja och så har jag ju gått i skolan också. Ni vet - sånt man måste göra ... :) 
 
Önskar för tillfället att jag hade några tusen att spendera på kameraprylar, props ( porslin, underlag, bestick, dukar... ) och byggande av en proffesionell hemsida. Har ni något tips på loppisar, fyndiga affärer ( antik.. ) billiga plankor så jag kan snickra ihop lite underlag och en billig men pålitlig hemsidabyggarhjälp -  lååångt ord! - så hojta till.
Jag behöver verkligen styra upp alla ideer så att de kan bli verklighet ...
 
Sen så var det där med de kladdiga kladdkakemuffinsarna på bilden där uppe...
Om ska ska vara helt ärlig så kom de till för bara så lite som en timma sedan. Jag kollade en snabb grej på datorn och vips kände jag ett otroligt obeskrivligt sug efter något sött - och det efter en aldelles för stor portion thaimat!. Det tog fem minuter och sedan så var de i ugnen.
 
Och gissa vad!? Just nu så mumsar jag på en!
Blir ni sugna på att också göra kladdmuffins så hittar ni mitt recept på de här. Som sagt - går att svänga ihop på fem minuter och sen så är saken biff. Servera gärna ljumna med vaniljglass eller grädde.
 
Nu skall jag mumsa vidare och önskar en goood natt!
 
 
 

When it´s getting darker ...



 
Två saker ...
1. Förlåt, förlåt för att jag är världens sämsta på att uppdatera. Varför får ni veta lite längre ner i detta fantastiska ( eller inte :-D ) inlägg.
2. Anledningen till att ni ser ett foto här ovan, som föreställer en blomma som blommar och en föredetta blomma som skulle klassas som död, är för att demonstrera att hösten kommer...
Eller så var det så att detta skulle vara ett bildlöst inlägg annars, vilket är allmänt tråkigt! Jaja...
 
Men för att återgå till punkt nummer 1. då...
Jag har inte bloggat särskilt regelbundet, jag vet! Åh det är inge vidare klass på det, men det finns några anledningar varför ...
 
Dels så tar skolan upp tid. Jag har 1½ timmes dit respektive hemresa varje dag och sen så ska det göras läxor, pluggas för prov, kollas Tv-serier ( ja, en väldigt viktig aktivitet :-D), umgås med familj, lagas mat... en massa småsaker och så måste jag ju röra på kroppen också ...
  Kontentan är att det är ytterst lite tid som blir över till att blogga. Vilket är väldig synd, då jag tycer det är otroligt skoj.
 
Anledning nummer två är att det är alldeles för mörkt att fota maten/bakverken i "natural light" på eftermiddagen/kvällen när jag kommer hem och har lagat/bakat något. Och jag vägrar lägga upp foton som är mörka och dassiga här på bloggen. Usch nej...
 
Därför så jobbar jag nu på en lösning så att jag skall kunna ta foton vintertid också! Bra, ellehur !?
Så jaa tills dess får ni väl hålla till godo antar jag. Det kommer ju inte dröja länge så...
 
Vet att detta kanske är det tråkigaste inlägget någonsin, men kände att jag åtminstonde måste ge ett ljud ifrån mig, så att ni vet att jag lever :-D
 
Vill också passa på att säga att jag blir sååå glad när jag loggar in och får läsa era fina kommentarer! Så tack, tack och tack igen!
 
En stor godnattkram från mig
/ Ella
 
 
 

A table setting and a delicous sweet gratin

 
Ja och så kom söndagen. Dagen då man inser att helgen är slut. Låter sjukt deprimerande, men det är ju lite så det är...
Har tro det eller ej gjort i princip ingenting idagoch vet ni vad jag tycker om det !? Jag tycker inte om det alls! Jag blir snabbt rastlös och framförallt känner jag mig obekväm i mig själv när jag bara suttit och gjort ingenting en dag... Är jag ensam om det tro eller är det någon som känner likadant?
Men en dusch och jag kände mig mycket bättre. Bättre känsla finns ju knappt. Att vara nyduschad...
 
I alla fall så tänkte jag att jag ju faktiskt har en mat/bak blogg och visst är det smaken som räknas, men ögat äter ju med, som man så fint säger.
Därför tänkte jag helt enkelt med några foton på hur jag interpreterade hösten i dagens dukning, inspirera er till att duka lite extra fint någon dag framöver!
Och att trolla fram en lite mer genomtänkt dukning är ju faktiskt inte speciellt svårt. Så kör på bara.

Om ni bloggar om det får ni gärna länka, så jag får se :-)
 
 
Själva maten idag var en gudomlig sallad med akvokado i, som min mormor gjorde och som huvudrätt åt vi denna söta gratäng. Receptet kommer från min farmor och jag fullkomligt älskar denna gratäng. Fruktig, fluffig och lagom söt! Allvarligt helt klart värt att prövas. Om inte kan ni äta den som efterätt!
 
 
Då får jag ta och önska er en dundermysig eller partyfylld kväll. Själv är jag proppmätt och ska krypa upp och mysa med mormor min.
Kram Ella
 
In English:
Today was a real " I can chill all day long and whatever I want! - day ". It was like I did nothing. Such days are not my favourites... I get bored extremly fast and I don´t feel comfortable sitting around doing nothing.
 
Anyway... since this is a baking/food blog I thought I´ll show how I made todays table setting. I had in mind that you would get inspired then and make a wonderful table setting for yourself. If this will happen, the future will tell, but if you do blog about it - please comment with the link so I can have a look.
 
What we ate was a delicous salad made by my grandma and for the main course we had the yummiest sweet gratin on this earth. You can find the recipe here.
 
I wish you a great sunday evening!
Good niiight!
 

American Pancakes with Apples from the garden

 
Tidigt tidigt imorse steg jag upp och gick ut i trädgården. Där plockade jag äpplen från ett av våra äppelträd. Saftiga, söta och perfekt mogna äpplen. Sedan började jag med pannkakssmeten...
 


I smeten till mina amerikanska pannkakor rev jag ner några äpplen. Sedan serverade jag de med socker, kanel och varma äppelbitar. Det var verkligen en höst frukost och löven som börjat skifta färg, var som pricken över i:et för att skapa mysstämning.
 
 
Det var verkligen supermysigt att stiga upp tidigt och tassa ut genom det blöta gräset för att plocka äpplen. Nu när hösten är på intågande var det lite kallt men känslan att gå ut morgonen, tidigt på morgonen, är svårslagen.
Doften, ljuset och känslan att ha hela dagen framför sig är magiskt, tycker jag.
Ibland önskar jag att jag hade haft närmare till skolan , så att jag skulle kunna cykla dit och får känna detta varje morgon.
 
I alla fall så ska ni få receptet nu. Vad har ni för planer för denna ( faktiskt! ) soliga lördag?
 
In english
This morning I woke up early and went out picking some apples from the appletree in our garden. The smell, the light and the feeling to have a hole day to look forward to, is amazing I think.
Anyway, I made american pancakes for breakfast and I actually filled them with the apples from the garden. Then I served them with sugar, cinnamon and hot apples. It was delicious and the atmosphere could not have been cozier.
 
If you want me to translate the recipe please leave a comment or email me.
 
Recept - Amerikanska Pannkakor med äpple
ca 11 stk
 
250 gram ( 1½ dl ) vetemjöl
330 gram mjölk
3 ägg
en nypa salt
3 msk socker
2 stora äpplen
 
socker
kanel
stekta äpplen
 
Separera äggen och vispa äggvitan riktigt  styv tillsammans med saltet.
 
Vispa ihop ägggula, socker och mjölk.

Vispa ner lite mjöl i taget.
 
Skala äpplena och riv ner de i smeten. Blanda väl.
 
VÄND försiktigt ner äggvitan. Konsistensen är rätt när du kan lägga smte i pannan utan att den flyter ut.
 
Stek pannkisarna på mellanvärme i lite olja i en stekpanna och servera med socker, kanel och gärna varma/karamelliserade äpplen till.
 
Lite tända ljus, höstlöv utspridda på bordet och lugn musik och då får en riktigt mysstund.
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0