Merry Christmas

 
Efter denna tuffa höst hoppas jag verkligen av hela mitt hjärta att ni tar vara på er ledighet för det är ni värda.
( Tack alla ni som faktiskt jobbar på julafton också - ni gör ett grymt jobb! )
 
Jag önskar er alla en härlig jul med massor av skratt, mysiga människor och god mat!
Njut av denna vita jul, öppna alla era paket och gå ut och hör fåglarna kvittra och julsångerna spelas.
 
Var rädda om er och ha det underbart nu i mellandagarna också...
 
Det blir lite julpaus här någon vecka men sedan kör vi igång igen som vanligt <3
GOD JUL på er!

chocolate scented caramel

 
Märker ni att jag har en förkärlek till kola? Hihi...
 
Denna sort har ingen stickande chokladsmak utan en rund och len kolasmak. Bara om man vet att det är choklad ( eller aah kakao då.. ) i, så kan man känna ett hum av det.
 
 
Detta är nog min favorit av kolasorterna. Färgen är vacker och smaken galet god.
Lätt beroendeframkallande skall tilläggas... :-D
 
 
Förra helgen var jag på julmarknad igen. Tredje och sista för i år.
Det var Skansen som fick sig ett besök av mig och mormor. Det snöade så fint och det var riktigt mysigt att titta in bland de gamla Stockholmshusen från förr.
 
I "järnhandeln" hittade jag detta band. Jag älskar det! Så härligt lantligt och fint.
 
 
recept - chokladdoftande kola
 
½ msk kakao
6 msk ljus sirap
2 dl socker
190 g smör, saltat
 
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
 
Låt blandningen koka upp ca ½ minut och rör konstant med en visp ( som på fotot ).
 
Avgör med hjälp av "kulprovet" om kolan är klar. Det går väldigt fort från mjukt till stenhårt, så se upp och var snabb!
 
Häll upp kolan i en smörpappersklädd form ( jag använde en avslång brödform) och ställ svalt.
 
Låt kolan kallna nästan helt, innan du klipper den i bitar.
 
Klart!

a spruce twig with gingerbread hearts

 
Jag tycker väldigt mycket om julen. Stämningen med de tända ljusen, snön som faller och dämpar allt ljud, den ständiga mysfaktorn, gemenskapen, rödkålen, glädjen i julsångerna, lucia... lite klyschigt kanske men jag älskar det.
 
Så nu när det äntligen är jullov efter en stressig termin så tänker jag fortsätta njuta av allt det goda och gör allt ännu mera juligt!
 

Till julen hör självklart också presenter. Att ge och att få. Det är en härlig gest, även om det teoretiskt handlar om att byta pengar. Många upplever själva presentdelen som jobbig, stressig och kanske t.o.m onödig.
 
Det är synd, för egentligen handlar det varken om pengar eller mycket jobb.
Det handlar om en tanke som ligger bakom presenten.
 
Ett barn t.ex ritar en teckning - det bästa sättet för barnet att visa tacksamhet. En kille ger sin tjej en inramad bild på sig själv i dykutrustning... och berättar för tjejen att hon inte ska behöva sakna honom nu när hon har dnna galna bild..
 
Den tanken visar mer att du bryr dig om personen, än om du köper en dyr klocka.
 
 

En av de bästa presenterna är de hemmagjorda. Då har du lagt ner både tid och eftertanke på paketet´s mottagare.
 
En hemmagjord present som passar perfekt till jobbkamraterna/klassen eller hela släkten för den delen är den här granrispepparkakskonstruktionen ni kan beskåda på fotografierna.
 
 
Alla får uppskattning och det blir en julig dekoration.
 
Vill man vara extra snäll kan man göra pepparkakorna själv. Recept på pepparkaksdeg kryllar det av på google...
Glöm bara inte att stansa ut ett hål till tråden!
 
Sen är det bara att göra/köpa lite kristyr och gå loss med spritsen. Spritsa ut namnet på dina släktingar/arbetskamrater/klasskamrater och möjligtvis en liten krussidull eller stjärna också.
 
Därefter skall du klippa av en granriskvist, klippa ut och skriva " God Jul - hjärtan " och sätta fast tråden i pepparkakorna.
 
Häng upp granriset med två röda band ( vi snackar julstämning ) och trä på pepparkakshjärtarna!
 
God Jul!
 
 

lovely caramels

 
Jag bakar vidare på temat julgodis och ger er här ännu ett recept på kola. En helt vanlig, enkel men ack så god kola.
 
Denna gång gjorde jag kolorna lite hårdare, så att man måste suga lite på dem för att sedan kunna tugga kolan och känna segheten. Dessutom så är detta också en snabbvariant utan grädde, precis som chokladkolan med havssalt.
 
 
Mitt uppe såhär i julstämningen med bara några dagar kvar till jul, vill jag passa på att tipsa om att sätta upp en ljusslinga inne i ert/era sovrum. Mysfaktorn är så hög att jag knappt vill gå ifrån mitt rum. Det känns som om jag är på julmarknad alla timmar på dygnet ... ni måste verkligen köpa er en extra julslinga för denna känsla får ni bara inte missa!
 
 

In english
 
Once again I give you a recipe for a great caramel. This time its a natural caramel with and without nothing. Yummy!
 
recept - snabb kola
 
6 msk ljus sirap
2 dl socker
190 g smör, saltat
 
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
 
Låt blandningen koka upp ca ½ ( längre om du vill ha hård kola! ) minut och rör konstant med en visp ( som på fotot ).
 
Avgör med hjälp av "kulprovet" om kolan är klar. Det går väldigt fort från mjukt till stenhårt, så se upp och var snabb!
 
Häll upp kolan i en smörpappersklädd form ( jag använde en avlång brödform) och ställ svalt.
 
Låt kolan nästan kallna helt, innan du klipper den i bitar.
 
Klart!
 
 

sea salt chocolate caramels

 
Det finns otroligt mycket julgodis. Vi köper det på julmarknader och gör själva.
Det finns julgodistraditioner och recept som går i arv.
 Visst julgodis får bara inte fattas på julbordet´s dessertbord... julgodis är ett hett tema kring varje jul.
 
Förutom att julgodis är ljuvligt gott, så är det också otroligt sött.
 
Jag är ingen gottegris direkt och håller mig mer än gärna länge vid matdelen på julbordet. När det är dags för dessert smaskar jag nöjt på två kanske tre små munsbitar julgodis... sedan återgår jag till matdelen och äter "min" efterrätt.
 
Just av anledningen att jag inte är en gottegris, håller jag mig gärna till basic godiset såhär till jul.
Igår kväll gjorde jag t.ex "chokladkola toppat med havssalt" .
 
 
Jag älskar att stå i köket, men att röra kola i en och en halvtimma tycker inte ens jag är skoj.
Därför har jag provat mig fram till ett recept, som går både snabbt och är superenkelt.
 
 
Havsalt och choklad är en underbar kombination och syns ganska flitigt i recept nuförtiden. Den som känner sig lite extra uppspelt och gillar lakrits, kan ha i lite lakritspulver i kolan också.
Lakritspulver finns äntligen att köpa på Ica också, så det är inget som kan stoppa oss nu.... ( Visst är det en låt som går så!? )
 
In english
 
I love to bake, but I´m not really a sweet tooth... that´s why I eat food for dessert and why I stick to the basic christmas candy. Caramel is a favourite and todays recipe truely is a fast one for chocolat caramel with sea salt. a lovely combination made in heaven.
 
If you want me to translate the recipe, please email me, comment or use the translate box on the right top of my blog.
 
 

recept - chokladkola toppat med havssalt
 
2½ msk kakao
6 msk ljus sirap
2 dl socker
190 g smör, saltat
 
havssalt ( saltflakes )
 
Blanda alla ingredienser förutom saltet i en tjockbottnad kastrull.
 
Låt blandningen koka upp ca ½ minut och rör konstant med en visp ( som på fotot ).
 
Avgör med hjälp av "kulprovet" om kolan är klar. Det går väldigt fort från mjukt till stenhårt, så se upp och var snabb!
 
Häll upp kolan i en smörpappersklädd form ( jag använde en avslång brödform) och ställ svalt.
 
När kolan svalnat något efter ca ½ - 1 minut, strö på lite havssalt.
Låt kolan nästan kallna helt, innan du klipper den i bitar.
 
Klart!
 
 
 

lovely reader recipes of december - avocado

 
 
Jag älskar avocado.
"Guacamole" kan jag inte få nog av och det har blivit en avocado till fukost flera dagar i rad nu. När jag äter den till frukost piffar jag till den med lite limejuice och salt. Möjligtvis att lite intalienska kryddor strös över den om andan faller på...
 
Till förrät kan man använda avocado genom av ta en avocadohalva och fylla med skagenröra. Avocado passar även utmärkt i matiga sallader eller på en smörgås.
 
Nu ska vi ta och börja med en liten kul grej här på bloggen tänkte jag.
Jag kommer varje månad efterlysa era bästa och godaste recept på ett särskilt tema.
Då gäller det alltså för er att leta i receptsamlingen, komma ihåg hur man lagade mormors gamla rätt eller hitta på något nytt...
Sedan skall alla som vill skicka in en bild ( gärna ca 700 bred ) och receptet till
 
elllllaaaaa [at] gmail.com
 
eller länka till en bild samt receptet i en kommentar till detta inlägg om ni har en blogg/facebooksida eller liknande.
 
När månaden är slut sammanställer jag bilder och recept i ett enda stort, härligt inlägg fyllt av inspiration och fantastiska recept.
Låter det bra?
 
Vi provar och ser helt enkelt. Förhoppningsvis vill några vara med!
 
Eftersom jag nu är en riktig avocadoholic och det kan vara skönt med lite avväxling från all julmat efterlyser jag i december månad era favoritrecept med avocado!
Efterrätt, mellanmål, lunch eller middag - alla bidrag är välkomna!
 
Hoppas ni har lust att vara med!
 
 

three kinds of knäck

 
Åh jösses vad mysigt det är med jul. Och det ser ju dessutom ut att bli en vit sådan. Det snöar så vackert mest hela tiden.
På tal om snö så var det ju snökaos här i veckan. Vilket jag bara tyckte var lite skojigt, till skillnad från resten av Sveriges befolkning :)
 
Ni vet när man sitter i en buss eller ett tåg och bokstavligen inte säger ett pip under hela resan utan bara stirrar ner på sin älskade telefon. Nu när det var snökaos hände det något. Folk började snacka med varandra om hur de ska ta sig hem/hur länge de har behövt vänta, suckade tillsammans till "Vi har tyvärr ett signalfel.. " och skrattade åt eländet.
Snökaoset fick oss att börja prata! Det borde definitivt vara snökaos oftare!
 
Igår kväll kokade jag tre sorters knäck. Lakrits, polka och orginal.
Själv är jag lite av en sucker när det kommer till lakritskarameller och polkaknäck är trevligt med tanke på sin mintiga smak. Till de som inte vill ha någon speciell smaksättning kokade jag vanlig knäck också. Jag hade dock inte i några mandlar eftersom hälften av oss är allergiska, men det kan man ju självklart göra precis som man vill.
 
 
Älskar denna skål som är nyinköpt från ( ja det får ni ta och fråga min mamma om :-D )!
Att koka knäck är ju inte särskilt svårt, det tar bara lite tid. Tack vare kulprovet måste man inte använda sig av en termometer.
 
Knäck består som bekannt av vispgrädde, sirap och socker. När jag kokar knäck tar jag lika mycket av alla ingredienser. Till denna sats tog jag två deciliter av varje. Sedan hackade lite turkisk peber och polkagris som jag
strödde på hälften av mina knäckformar. Tillsammans blir ca 65 stk.
 
 
Har ni börjat julbaka än?
 
In english
 
It seems like we´re going to have a white Cristmas this year. It snows and snows and snows. And I love it. Yesterday evening I spent in the kitchen making "knäck" - a typical swedish toffee which we Swedes always do for Christmas. I made three different kinds of "knäck". Candy cane, licorice and normal ones without any flavouring.
 
If you want me to translate the recipe, please email me, comment or use the translatebox on the right top of my blog.
 
 
Recept - tre sorters knäck 
 
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
 
turkisk peber
polkagrisstång
ev. hackade mandlar
kncäkformar
 
Ta fram en tjockbottnad kastrull och häll i vispgrädde, socker och sirap. Rör runt med en visp så att ingredienserna blandas med varandra.
 
Låt koka upp en gång och låt sedan sjuda under omrörning då och då i ca 40 minuter. Var alltid vid käcken!
 
Hacka under tiden polkagrisstången, turkisk peber och mandlar.
 
Gör kulprovet för att se om knäcken är klar.
Kulprov: Ta ett kallt glas vatten och häll i lite av knäcksmeten. Om knäcken går att forma till en ganska hård kula är den klar.
 
Häll med hjälp av en sked upp knäcken i knäckformarna och toppa med de hackade mandlarna, polkagrisstången och turkiska pebern.
 
Låt kallna helt och förvara i skafferiet i ca tre månader max.
Jag är med och tävlar i månadens matbild hos Matgeek med dessa bilder!
 
 

two great food posts

Idag vill jag ge er två tips på olika fina och härliga matrelaterade inlägg.
Today I want to give you two great food related blog posts to have a look at.
 
raspberry cupcakes has made a lovely coconut cake with spun sugar christmas tree
morning diaries just published the recipe for "ballerinagröt"
 
Check those two out. Great blogs. Both of them!

tip for buffet - pasta in a cup

Fotografierna borttagna för att jag var så sjukt onöjd med de. Hoppas ni har överssende med det!
 
Om vi bortser från att fotografierna idag är ganska så värdelösa, pågrund av brist på ljus när man kommer hem på eftermiddagen, och istället fokuserar på själva pastan så upptäcker ni att den ligger i en kopp. En liten söt kopp.
 
 
Pastan i sig är i det här fallet inget speciellt. Pasta med tomatsås helt enkelt. Se den som ett utställningsexemplar för meningen med det här inlägget är inte ett recept på pastan utan en idé till er som planerar att bjuda på buffé i framtiden.
Istället för de traditionella rätterna såsom lax och paj, kan ni servera en italiensk pasta buffé. Tänk er 5 olika sorters pasta rätter fördelade i fina små koppar som tillsammans utgör en portion som gör gästerna mätta.
 
Som ett litet tips sådär på kvällskvisten tänkte jag..
God natt!
 
In english
For those who plan to have their friends over for buffet soon, I have a tip!
Instead of serving the traditional dishes you could make 5 different pasta dishes and serve each of them in small cup. Together the cups should be as big/small so that your guests are satisfied and full :-)
Good night!

first advent of 2012

 
Snön föll och allt blev så lugnt och tyst. Solen sken och imorse ( med både täckbyxor! och vinterskor på ) när jag gick genom snön så knistrade det så härligt. Så som det bara kan göra på en solig och iskall vinterdag.
 
 
Jag skulle inte vilja missa en chans som denna dag att ta vinterfoton på. Luften är kall men ack så klar och så glittrar snön vart man än tittar. Det är obeskrivligt vackert.
 
 
Finast är när snön fallit på färgglada löv sedan hösten. Love it!
 
 
När jag var på affären igår kunde jag inte motstå att ta med mig en bukett rosa rosor hem, eftersom de doftade så gott. En av de var lite sönder och då plockade jag ut den ur buketten och tog det här "Obesvarad kärlek" - fotografiet. Tycker det symsboliserar som en ledsam, övergiven känsla i kylan men att det ändå är vackert.
 
 
Tack för att vi fick snö till första advent!
 
 
Hoppas ni har det mysigt och hade en fin första advent där ute i stugorna. Vi myste med ett sällskapsspel, glögg, pepparkakor och tända ljus när mörkret lagt sig. Grym känsla att få tända det första av de fyra ljusen.. jag älskar juletider!
 
Nu blir det laxpasta, pyntande av mitt rum, "Solsidan" och lite plugg.
Vad gör ni på första advent?
 

carrot soup with a touch of orange

            
 
 
Idag var jag på årets första julmarknad. Och på denna fina julmarknad fanns det en himla massa mat. Eller vad sägs om "Bratwurst" med bröd, kanderade mandlar, rykande, het gulasch soppa, glögg och pepparkaka, småkakor, praliner och annat julgodis, kakor och tårtor av alla slag... Själv sålde jag en massa smaskiga våfflor tillsammans med en hel del annat skönt folk.
 
Våfflorna var verkligen riktigt goda. Nästan tre stycken slank ner tillsammans med en klick grädde och lite sylt. Lite julsånger, en runtvandrande tomte och mysig belysning gjorde susen för julestämningen.
 
 
Hemma hos oss blir det också lite julstämning nu. Jag dukade just bordet med en julig röd duk och en massa tända ljus. Lite granris till det och en julstjärna som doftar underbart gjorde susen. Nu ska vi fortsätta pynta och imorgon får jag öppna decembers andra lucka i våran julkalender i väntan på julafton...
 
Till middag igår tog vi vara på säsongens råvaror - vi gjorde nämligen en soppa på rotfrukter och framförallt då moroten. För att "julifisera" soppan fick lite färskpressad apelsinjuice piffa till det. Lite timjan och en klick creme fraice och vi hade rott i hamn så att säga...
 
                                        
 
Soppan är smakrik och riktigt god. Antingen äter man den som huvudrätt tillsammans med nybakt surdegsbaguette eller så bjuder man på den som förrätt. Särskilt svårt är det inte heller... 
 
    
 
 
 

In english
 
Today I visited this years first christmas market. I really had a great time. Food was definitely overrepresented when it comes to the different booths. You could have everything from bratwurst to candied apples. I myself sold waffles together with a handfull nice people.
 
While everything gets christmassy around me I have started to decorate our house myself now. And.. I made this carrot soup with orange - a really cristmassy taste :-)
 
If you want me to translate the recipe please email me or comment. You can also use the translate button on the right top of my blog.
Recept - Morotssoppa med en touch av apelsin
 
10 morötter ( mellanstora )
1 - 2 palsternackor
1 msk smör
1 gul lök ( liten )
1 liter vatten
1 grönsaksbuljong ( till 1 liter vatten )
1½ dl färskpressad apelsinjuice
1 tsk timjan
ev. lite chilipulver för extra piff
 
färsk timjan
creme fraiche

 

Skala morötterna och palsternackorna och skiva den tunnt.

Hacka löken fint.

Ta fram en kastrull och hetta upp smöret. Fräs morötterna och löken tills de mjuknar.

Häll över vatten, apelsinjuice och grönsaksbuljong. Låt koka med lock i drygt 15 minuter.

Smaka av med timjan. Salta och peppra vid behov.

Kör soppan slät i matberedare eller mixer.

Servera med en klick creme fraiche i mitten och en liten timjankvist.


RSS 2.0