No-crust white chocolate cheesecake with pomegranate seeds

 
Jo men visst är det mysigt att höstlovet är slut och löven fallit ner till marken, så att man kan tillbringa sin sista lovsöndag med att kratta löv.
Och då snackar vi inte lite löv utan kopiösa mängder eftersom våran trädgård är ganska så stor. Vilket i sig är trevligt - mycket grönska, frukter och bär, rabatter, växthus - ni förstår grejen - men som tappar sin charm när man får kratta löv i timmar!!
 
Men jaja lite mysigt var det :-)
 
 
För att piffa till våra söndag lite extra bakade jag en otroligt len cheesecake med smak av vit choklad som jag sedan toppade med granatäppelkärnor av våra äpplen från södra Italien - där det inte alls är lika kallt som här och jag är förstås inte alls avundsjuk. Nejnej...
 
 
Som ni säkert redan har upptäckt har min goda cheesecake varken botten eller en "crust" runtom. Dels för att jag inte tycker att konsistenserna passar ihop, men också för att den lena vita chokladsmaken kommer fram mycket bättre utan en botten som jag tycker förstör hela smakupplevelsen.
 
 
Bäst smakar cheesecaken när den är kylskåpskall. Då är den sådär len och fin och god och granatäpplena passar som handen i handsken till. Det är nämligen just granatäpplena som höjer denna cheesecake och tar den från "Åh så god!" till " Åh herregud! Guud så gooott!! Jag tar en till bit till. " Den har lagom mycket vit chokladsmak utan att bli sådär övermäktig såsom choklad ibland kan bli.
 
Den fick tummen upp av hela familjen och står numera som nummer ett att bjuda på när vi får gäster nästa gång.
Sen att vi åt upp hela cheesecaken på en gång - vi är 4 pers - det behöver vi ju inte snacka om!
 
 
Sådärja ... nu hoppas jag att ni föstår vad ni ska göra framöver! Glömde jag säga att det är superenkelt också? Var bara försiktig när du blandar i chokladen och låt den nå så låg temperatur det går, så att temperaturskillnaden mellan cream cheese smeten och chokladen blir så liten så som möjligt. Detta görs för att chokladen inte ska skära sig med resten av smeten.
 
Recept - No - crust vit choklad cheesecake med granatäpple

600 gram philadelphiaost
2 dl socker
200 gram vit choklad
250 gram kvarg ( kesella 10% )
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
 
1 granatäpple ( kärnorna )
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Vispa snabbt ihop philadelpian med kesellan i en skål.
 
Tillsätt strösockret.
 
Bryt chokladen i bitar och smält den över ett vattenbad ( värmetålig skål över sjudande vatten ). Kontrollera att det inte kommer in något vatten i den vita chokladen.Rör om då och då.
 
Vispa i majsstärkelse och vaniljsocker. Försök få i så lite luft som möjligt i smeten.
 
Vispa i ett ägg i taget.
 
Vänta tills chokladen inte är så varm längre och blanda snabbt in den i smeten och fördela väl.
 
Häll smeten i en rund 24 cm springform som du klätt med bakplåtspapper undertill.
 
Grädda cheesecaken 40 minuter på 175 grader. Låt sedan kakan stå kavar i ytterligare 40 minuter i eftervärmen.
 
Låt kallna och servera den kylskåpskall med granatäpplekärnor på toppen.
 
Enjoy!
 
Jag är med och tävlar i Trattorias tävling, där man kan vinna en kokbok och ett presentkort. Jag håller tummarna!

Sött och Salt on the front page

 
Det är otroligt hur glad man blir när man hamnar på blogg.se´s startsida!
Det var igår jag fick äran och jag tackar så innerligt för det! Sååå skoj!
 
Förhoppningvis har jag fått några nya läsare på köpet Ni är så välkomna att leta bland min receptsamling och följa mina kulinariska äventyr! Lämna en kommentar så jag kan få kika in hos er också!
 
Så detta tackar och bockar jag så mycket för och önskar er en trevlig, iskall lördag! :)
Vad ska ni hitta på? Baka eller laga helgmiddag kanske!?
 
Varma kramar
Ella

"Pasta Easy Peasy" with grilled chicken

 
När man vaknar är det mörkt. När man kommer hem är det mörkt. Jag älskar att Sverige har så olika årstider som verkligen skiljer sig mot varandra, men det är lite vemodigt att behöva inse det ovan nämda. Och jisses vad kallt det har börjat bli!
Jag var ute ett tag vid lunch och jag frös som en dåre... Och snön som tydligen ska ha fallit både här och var i Sverige. Snö är underbart men nu!?
 
Jaja... back to business. Pastan med kyckling och grönsaker ni ser på fotografierna.
 
 
Jag gör mitt bästa att fotografera maten - men mörkret ställer till det för mig! Mat fotograferas bäst i naturligt ljus såvida det inte handlar om produktfotografering/reklamfotografering.
 
I alla fall så är det här en riktig vardagsmaträtt som varken är speciellt fancy eller sensation för smaklökarna, men som går snabbt att laga och bra att förbereda. Dessutom är det perfekt lunchlådemat!
 
 
 Recept - Snabb pasta med grillad kyckling
 
Man gör det helt enkelt, enkelt för sig ( uups nu blev det komplicerat här ) genom att köpa en hel färdiggrillad kyckling som man skär i bitar/strimlor och blandar med kokad pasta och lite grönsaker ( paprika, morötter, zucchini ... your choice! ) som man steker lite snabbt tillsammans med purjolök. Salt och peppar och några droppar pressad citronsaft över och sedan är det klart!
 
Bon appetit!
 

raspberries / hallon / Himbeeren / des framboises / Rubus idaeus

 
Jag avslutar denna praodag med att krypa upp i soffan med en skål iskalla hallon att smaska lite på. Jag älskar hallon. Söta med touch av syrlighet.
 
De får mig att tänka på sommaren när man kan gå längs hallonbuskarna och plocka det ena färska, söta hallonet efter det andra, medan solen lyser på ryggen på en så att man får rysningar av den underbara känslan. Sommaren är då bra härlig den och hallonen likaså.
                                 
 
Så för att behålla den där grymma feelingen så får det helt enkelt bli lite hallon såhär på kvällskvisten.
Hallon är ju dessutom chokladens ( mjölk - vit - mörk ) bästa vän. Och så smakar de incredibly well i muffins, kakor, glasyrer, fruktsallader, grädde, glass, praliner, mousser, tårtor, paj, söta soppor, saft, sylt ...
En otroligt lång lista som ni förstår.
 
 
Visste ni förresten att det även förekommer gula hallon, även om de vanligaste hallonen såklart är röda. Här kan du se fotografier på gula hallon om du blev nyfiken. Och nu ... nu får ni ha en trevlig tisdagskväll!

Blue and green spider web cookies - Halloween edition

 
Så har även jag gjort kakor med glasyr på. Pilligt men kul var det.
Det ska föreställa spindelväv, fast grön och blå sådan. Jag tänkte att det skulle kunna passa till Halloween.
I alla fall motivet... färgerna är ju kanske lite tveksamma, men jag tycker så mycket om grönt att jag inte kunde låta bli...
 
 
Jag gjorde enkla smörkakor som jag stansade ut med hjälp av ett litet glas. Sedan gräddade jag dem snabbt i ugnen. Några lite längre, några lite kortare - alla tycker om olika mycket gräddade kakor så då får man vara lite snäll och servera lite av varje. Det är viktigt att hålla de under uppsikt. De ska vara i ugnen ca 4-6 minuter och de går väääldigt snabbt från ljusa till bruna, så se till att kolla extra noga när du vill ha ljusa kakor...
 
 
Därefter gjorde jag en tjockare vit glasyr av äggvita ( som blev över av kakorna! ), florsocker samt citronjuice.
Man spritsar sedan en vit kant av denna glasyr runt själva kakan, som får den lite mer flytande glasyren man har på sedan , att hålla formen.
 
 
Ser ni den "vita kanten"? I alla fall så delade jag upp resterande glasyr i tre bunkar och färgade en blå, en grön och en lät jag vara vit. Jag tunnade ut glasyren med vatten.
Sist men inte minst så spritsade jag runda cirklar inom den där "vita kanten" i olika färger. För att få till spindelvävsmönstret använde jag mig av tandpetare som jag drog från mitten och utåt.
Det gäller att jobba snabbt, eftersom glasyren stelnar snabbt.
 
Använder du inte glasyren direkt efter att du gjort den är det risk att den får ett hårt täcke ovanpå. För att förhindra detta, kan du täcka bunken med en bakhanduk.
 
 
Recept - Spindelvävs kakor à la Ella
 
ca 50 stk
 
Kakorna
230 g rumstempererat smör
210 g strösocker
2 ägg
2 äggulor
5 tsk kallt vatten
510 g vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
 
Glasyren
ca 7 dl ( 3 cups ) florsocker
3 tsk citronjuice
2 äggvitor ( ca 60 gram )
 
Kakorna
  1. Vispa smör och socker lite luftigt. ( ca 2 min )
  2. Tillsätt äggen en i taget. Vispa även ner äggulorna. ( ca 2 min )
  3. Blanda mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vispa snabbt ner det i smörsmeten. Eller knåda i det ( att föredra ). Knåda/vispa så lite som möjligt. Låt degen bli genomkall i frysen ca en halvtimma.
  5. Kavla ut degen ca 3 cm tjock och stansa ut önskad form.
    Grädda i ugnen ca 4-6 minuter på 200 grader.
  6. Låt kakorna svalna het innan du börjar dekorera dem.
Glasyren
Den vita kanten
  1. Vispa äggvita och citronjuice till ett vitt skum.
  2. Tillsätt florsockret och vispa dryga tio minuter.
Färgade glasyren som fyller kakan
För att göra den lösare varianten så behöver du ha i lite vatten. När man tar lite av glasyren med en sked och låter den "rinna" ner ska det ta 10 sekunder för glayren att bi helt slät igen, så att inga spår syns längre. Tänk på att om du färgar med karamellfärg är den redan i flytande konsitens. Det betyder att du behöver mindre vatten!
 
Lycka till!!
 
Själva tekniken, om det är någon som vill kan jag beskriva i ett annat inlägg!
 

A twisted carrot

Vad tycker ni om denna lilla uppfinning? Jag besökte "Hem och Villa" - mässan förra helgen och då såldes bl.a köksverktyg så som detta som gör att man kan få en morot eller potatis i en skruvad form. Lite kul tyckte vi och köpte hem en sådan.
Det är lätt att göra och man behöver i princip inget mer en tillräckligt bred morot. Sedan sticker man in ena änden i moroten och skruvar till man kommer ut på andra sidan moroten...
Plättlätt och kanske ett tips till er som har svårt att få i era barn grönsaker. För det är faktiskt roligare att äta en skruvad morot än en vanlig :)
 
 
 

Happy Birthday Lena!

 
Jaaa då! För en gångs skull håller jag vad jag lovar om uppdatering :-)
Här ovan ser ni världens bästa Moana som jag bakat dessa äppelmuffins med maräng med idag! De är till våran gemensamma vän Lena som fyller år på lördag.
 
Vi tänkte att hon måste ju ändå få firas i skolan också, så då blev det såhär skoj med muffins och egenpysslade bokstäver.... Och ett ganska så roligt kort ( men det håller vi för oss själva! Internskämt... :-D )
Så Happy Birthday till dig Lena! Hoppas du får en superbra dag! Massa grattiskramar från oss!
 
Tips!
Dessa muffins/cupcakes är perfekta att ta med eftersom de inte smälter bort som vanliga cupcakes gör efter någon timme eller två :) Vi hörs snart igen!
Kram

Sött och Salt

Well... let´s start with the big news.
Jag känner mig väldigt taggad, nervös men även glad och lättad över att äntligen få berätta att jag idag den 17/10/2012 har bytt bloggadress samt bloggnamn... till *trummvirvel*...
Sött och Salt
 
Det innebär för er att ni måste tänka om helt och lära er min nya adress som lyder enligt följande:
www.sottochsalt.com
 
I och med att jag bytt namn har jag även lyckats trolla bort all reklam, vilket jag hoppas ni tycker är lite trevligare!

Jag älskar verkligen att blogga och framförallt fotografera maten/bakverken och den dåliga uppdateringen ska det bannemej bli ändring på. Nu när jag gått och blivit seriös och skaffat egen domän och allt... ;-D
 
Om det är något ni vill att jag ska bli bättre på eller det är något ni saknar o.s.v föutom mitt vanliga innehåll så blir jag glad om ni skriver en kommentar down below ( som alla youtub:are säger så fint och proffsigt ). Ni kan också skicka hatbrev, kärleksförklaringar, förbättringsförslag, kritik,frågor eller beröm till den bästa epostadressenav de alla:
[email protected]
 
En idé:
Vill ni ha recensioner av kokböcker, restauranger...också?
 
Så gott folk nu ska jag nog ta och laga något gott så ni kan få uppdatering.
Angående headern så står den numera på min to-do list!
 
Höstiga kramar till er!
Ella
 
 
 

Name suggestions

Halloj igen!
 
Jag håller på att fixar och trixar kring fotograferingen, inhandlar porslin och dukar m.m... dessutom så skulle jag vilja köpa en fast webadress ( alltså utan blogg.se ex. www.tastebyella.se )
Dock så känner jag att jag vill vara säker på mitt blogg namn...
Och jag vet inte om "Taste by Ella" verkligen är rätt namn...
 
Så min fråga är helt enkelt vad ni tycker om det eller om ni har några andra namnförslag...
Jag tycker t.ex om franska ordet för kök och skulle gärna blanda in "cuisine", "petite" i namnet - men blir det för komplicerat eller..?
 
I need you, så yttra din åsikt i kommentarsfältet ;-)
 
Nu sa jag återgå till mitt frukostätande och göra mig klar, så att jag inte missar tåget!
Kram Ella
 

RSS 2.0