how to make macarons with french meringue




Ta fram det du behöver. Ingredienser + bunkar,visp,godistermometer,kastrull...


Mät upp 75 gram mandelmjöl. Sila!




Upprepa samma sak , fast med florsocker. Mät upp 75 gram florsocker. Sila!


Blanda florsockret med mandelmjölet till ett " jämnt mjöl ". Mät upp 18gram socker.



Mät upp 75 gram socker och 25 gram vatten i en kastrull. Låt sjuda på mellersta värmen. Vispa en äggvita och tillsätt de 18 gram socker.


Värm sockerlagen till den når 110-111 grader. Stäng av spisen. Under konstant vispning häller du nu ner sockerlagen i marängsmeten. Fortsätt vispa tills marängen kallnat. Ca. 5-10 min .


Häll i den andra äggvitan i mandel-florsockerbunken. Tillsätt färg vid detta moment om så önskas. Vänd ihop försiktigt till en jämn och enhetlig massa .




Häll över florsocker-mandel blandingen i din maräng. Vänd ihop FÖRSIKTIGT till en jämn smet. Häll smeten i en spritspåse.




Spritsa ut ca 40 små rundlar på två plåtar. Teknik: Tryck rakt uppifrån till rätt storlek. Banka plåten i ett bord några gånger om du har massa "toppar".

Blanda smörkrämen och spritsa ut på ca 20 av rundlarna. Sätt ihop två till en macaron - ungefär som en hamburgare.



Låt stå i kylkåp minst 12 timmar. Servera och njuuut!


Hallon Macarons



Ja då har jag bakat hallonmacarons igen. De är till en vän som fyller år. Jag tycker färgen blev så där
ljuvligt-drömlikt fint. Jag vet att hon kommer bli glad och jag blir glad av att baka - det kallar jag att slå två flugor i en smäll! Jajamensan!

Receptet är egentligen detsamma som förra gången. Men här har ni det igen.
Macarons: Hallon

75 gram florsocker
75 gram mandelmjöl

18 gram socker

75 gram strösocker
25 gram vatten

30-32 + 30-32 gram äggvita som stått framme i varsinn skål, i rumstemperatur i 1 DYGN. Skålarna ska vara täckta med plastfolie.

Hallonsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
2 msk florsocker
3 msk hallonsylt.
0,5 äggula
ev. lite röd hushållsfärg


Du behöver:
En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (det går bra med engångspåsar från Ica)


Gör såhär:

1. Mät upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål.

2. Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 75 gram socker och 25 gram vatten, blanda och ställ på spisen.

3. Tag fram din digitala kökstermometer, mät upp 18 gram socker i en skål och tag bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. Tag fram eventuella färgämnen du vill färga dina macarons med. I mitt fall använde jag röd karmellfärg .

4. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerlbandningen medan du häller den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, alternativt skålen till din hushållsmaskin.

5.Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på mellersta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 110-11 grader.

6. När sockerlagen blivit ca 40 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit fast "massa". Det tar bara någon minut eller tre.

7. När sockerlagen nått 111 grader, ta den från spisen och häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning. ( Viktigt! )

8. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills dess att marängen svalnat.

9. Blanda mandel- och florsockerblandningen med resterande äggvitorna från skål nummer två. Vill du addera färg gör du det här. Kom ihåg att inte vispa runt som en galning, du vänder lugnt och sansat ihop äggvitorna med mandeln och florsockret och ev. färgen med en slickepott.

10. Därefter blandar du ner mandel-, flosocker- och äggvitemassan i din marängsmet, även här är det viktigt att vända försiktigt med en slickepott tills smeten är helt jämn.

11. Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 macaronshalvor (de blir cirka 20 stycken hela macarons, de paras ju ihop två och två) på plåtar klädda med bakplåtspapper eller ugnsdukar.

12. Låt stå i rumstemperatur i ca 40 minuter, tänk på att macaronsen inte ska stå i en överdrivet fuktig miljö eller i drag. Under tiden värmer du ugnen till 145 grader ( Gäller att känna sin ugn )

13. Grädda macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

När macaronsen kallnat helt...

14. Blanda smörkrämen och bred eller spritsa ut smörkrämen på hälften av macaronsen, para därefter ihop dem med en "partner".


Kom ihåg att macaronsen är absolut godast när de gottat sig i kylskåpet i 1-2 dygn. Macarons går även utmärkt att frysa om man nu av någon anledning vill frysa dem. Glöm bara inte bort att de blir sköra när man fryser dem, så hantera dem försiktigt!

Orginalreceptet kommer från Made by Mary och det är även hon som skrivit anvisningarna.




Råris med blomkål och saftig kyckling



Detta är en rätt som passar perfekt till tjejlunchen eller som vardagsmat.
På första anblicken , verkar den kanske inte så himla saftig och smakrik. Men oj , så fel du har då.
Blomkålen gör nämligen riset saftigt och chilin tillsätter lite sting i det hela. Och kycklingen, den är helt otroligt god. Den ligger i en marinad av apelsinjuice,soja och . En riktig höjdare!
Dessutom är den här rätten väldigt nyttig.
Råris är så mycket bättre än vanligt jasminris ( som omvandlas till socker i kroppen )
Marinaden är bra eftersom den är lite söt, men inget socker är tillsatt.
Det är inget dåligt fett med heller.
Gott + Nyttigt = Succé!

Här kommer receptet.

Recept - Råris med blomkål och saftig kyckling
ca. 4 per

råris ( kolla på förpackningen hur mycket vatten,mängd ris o.s.v ... )

1 blomkålshuvud
1 chili
olivolja

Fortsättning följer ;)


Gröna Kryddor - ett måste för köket!





Kryddor kan ingen matlagare vara utan. Gröna kryddor ( som jag det så fint kallar der ) smakar inte bara gott utan är också superbra att dekorera med.

  • Basilika - passar till mycket. T.ex pasta,ost och tomat. Viktig i italienska köket.
  • Persilja - kan användas som grönsak, rotfrukt, krydd- och medicinalväxt.
  • Rosmarin - lätt att odla hemma. Passar bra till sallader också.
  • Dill - passar till t.ex fisk,kräftor och färskpotatis ...

... ja det det finns en himla massa gröna kryddor.

Dessutom är det ju himla fräscht att ha lite grönska även i köket.

Även bakverk,mousser... kan dekoreras med de.

  • citronmeliss - passar bra till det söta!

 

 


Ljuvligt Knapriga Äppelchips



Äppelchips är verkligen något jag tycker alla med ugn och äpplen ska pröva.
Den där sötman från äpplet och den där underbart goda konsistensen på äppelchipset är bara bäst.
Gott att ha med sig , som t.ex mellanmål eller liknande.

Även om detta är så himla enkelt, får ni ett recept.

Recept: Ljuvligt knapriga äppelchips

3-4 äpplen ( ingen mjölig sort )
kanel

2 plåtar med bakplåtspapper
Ugn ( what a surprise! )


How to do it

  1. Skala äpplena. Gröp ut delen med kärnorna.
  2. Skär de i tunna ( riktigt tunna skivor! ) TIPS: Använd osthyvel!
  3. Lägg ut äppelskivorna brevid varandra på bakplåtsklädda plåtar.
  4. Strö över lite kanel.
  5. "Grädda" eller låt torka i ugn på 70 grader ca 2 timmar.

 

 

 




Att göra macarons ( Hallon / Choklad )




Har nu gjort macarons igen , men först nu lyckades jag äntligen riktigt bra med de.

Macarons är alltså dessa små franska bakverk som du ser på bilderna här ovanför. Det var det franska bageriet Ladurée som gjorde macaronsen så stora och kända.
En macaron består utav två "skal", som ska vara lite krispiga på ovansidan , men mjuka och sega på insidan och någon slags fyllning (oftast smörkräm eller ganache). Det är små fantastiska bakverk  , som kan göras i massor av färger och smaker. De består av en mix mellan maräng (italiensk maräng eller fransk maräng) och mandelmjöl. Ett viktigt kännetecken för macaronsen är den lilla foten  (det där lite ihåliga på botten av varje " skal ").

Macarons är goda , tycker de flesta, men de faller absolut inte alla i smaken.
Vissa tycker de är för söta.
Vissa vill ha massa fyllning  och vissa är mer för "skalet" och föredrar mindre fyllning. Så man får höra efter vad den som ska äta gillar bäst ;)

2011 och början av 2012 var det macaron-hype över hela världen. Som bak/mat-intresserad kan man inte ha missat det.
Att göra macarons är inte det lättaste.Det kräver fingertoppskänsla och det sägs att det behövs flera år för att bli en "fullfjädrad" macaronbagare...Men man får helt enkelt inte ge upp. Även proffsen misslyckas ibland.

Själv har jag misslyckats kanske 4 gånger. Nu i efterhand förstår jag varför!
Det finns mycket man kan missa och göra fel. För att det ska gå så bra som möjligt när Du ska baka macarons, tänkte jag ge er lite tips:

1. Googla macaron/s . Kolla någon video på youtube som visar hur det går till när man bakar macarons.
T.ex den här.

2. Läs igenom flera olika recept. Det finns recept , där man gör macaronsen med italiensk maräng och andra  med fransk maräng. Italiensk maräng är lite svårare att få till, då det inkluderar fler moment och sockerlag. Fransk maräng är lättare - då är det bara att blanda ner mandel-florsocker blandningen i en vanlig marängsmet.

-> Mitt recept är gjort med italiensk maräng. Fördelen med det är att konsistensen blir bättre och skalet får en jämnare yta.

3. Läs igenom olika felsökingsguider - Här hittar du en som är superbra!

4. Innan du börjar, mät upp alla ingredienser och var noga med att alla ingredienser har rumstemperatur och inte kommer direkt från kylskåpet.

5. Läs igenom receptet två gånger minst! innan du börjar. Det innehåller flera moment , där allt måste hända vid precis rätt tillfälle.

6. Du kan inte använda en varmluftsugn , när du ska grädda dina macarons. De spricker nämligen.
Ställ in ugnen på över/undervärme istället.

7. Det gäller att känna sin ugn. Står det i receptet att man ska grädda macaronsen i 150 grader, men du vet att din ugn är lite varmare än den ska vara. Grädda på 145 grader itället. Gäller nartuligtvis tvärtom om din ugn är för kall.

8. Bli inte besviken om du misslyckas!Försök igen! Det är för tusen hööög konst du håller på med.
9. När macaronsen är i ugnen, får man liksom stå och göra någon slags tankeöverföring - Snälla bli bra. Få en fot,Sprick inte... Haha!

10. Om du färgar dina macarons med hushållsfärg: Ta inte för mycket! Smeten får inte bli för rinnig. Du ska tillsätta några droppar färg , i mandel-florsocker blandingen. Inte direkt i marängen!

11. Sååå, efter den här lektionen. Ta ett djupt andetag. Läs igenom receptet. Sov på saken. Glöm inte att ställa fram äggvitan! Och sen är det bara att baka, baka , baka!

Då till receptet:
Macarons: Hallon

75 gram florsocker
75 gram mandelmjöl

18 gram socker

75 gram strösocker
25 gram vatten

30-32 + 30-32 gram äggvita som stått framme i varsinn skål, i rumstemperatur i 1 DYGN. Skålarna ska vara täckta med plastfolie.

Hallonsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
2 msk florsocker
3 msk hallonsylt.
0,5 äggula
ev. lite röd hushållsfärg


Du behöver:
En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (det går bra med engångspåsar från Ica)


Gör såhär:

1. Mät upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål.

2. Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 75 gram socker och 25 gram vatten, blanda och ställ på spisen.

3. Tag fram din digitala kökstermometer, mät upp 18 gram socker i en skål och tag bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. Tag fram eventuella färgämnen du vill färga dina macarons med. I mitt fall använde jag röd karmellfärg .

4. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerlbandningen medan du häller den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, alternativt skålen till din hushållsmaskin.

5.Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på mellersta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 110-11 grader.

6. När sockerlagen blivit ca 40 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit fast "massa". Det tar bara någon minut eller tre.

7. När sockerlagen nått 111 grader, ta den från spisen och häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning. ( Viktigt! )

8. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills dess att marängen svalnat.

9. Blanda mandel- och florsockerblandningen med resterande äggvitorna från skål nummer två. Vill du addera färg gör du det här. Kom ihåg att inte vispa runt som en galning, du vänder lugnt och sansat ihop äggvitorna med mandeln och florsockret och ev. färgen med en slickepott.

10. Därefter blandar du ner mandel-, flosocker- och äggvitemassan i din marängsmet, även här är det viktigt att vända försiktigt med en slickepott tills smeten är helt jämn.

11. Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 macaronshalvor (de blir cirka 20 stycken hela macarons, de paras ju ihop två och två) på plåtar klädda med bakplåtspapper eller ugnsdukar.

12. Låt stå i rumstemperatur i ca 40 minuter, tänk på att macaronsen inte ska stå i en överdrivet fuktig miljö eller i drag. Under tiden värmer du ugnen till 145 grader ( Gäller att känna sin ugn )

13. Grädda macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

När macaronsen kallnat helt...

14. Blanda smörkrämen och bred eller spritsa ut smörkrämen på hälften av macaronsen, para därefter ihop dem med en "partner".


Kom ihåg att macaronsen är absolut godast när de gottat sig i kylskåpet i 1-2 dygn. Macarons går även utmärkt att frysa om man nu av någon anledning vill frysa dem. Glöm bara inte bort att de blir sköra när man fryser dem, så hantera dem försiktigt!

Lycka till nu!





Gazpacho



Gazpacho är en grönsakssoppa som serveras kall ( ursprungligen kommer den från Espania ) under sommarmånaderna. Passar bra som mellanmål, lunch eller förrätt. Och att den är himla nyttig ska man väl också nämna.
Det ända du behöver är lite grönsaker:

Recept: Gazpacho ( 3 glas )
Du behöver:
1 gul paprika
1 röd paprika
1/3 dels gurka
1½ skalad klyfta vitlök
3-4 tomater
1 msk olivolja
salt
ev. lite bröd / krutonger

Gör såhär:

Skölj grönsakerna.
Tärna paprikorna,tomaterna,vitlöken,gurkan.
Häll allt i en mixer.
Häll i olivoljan.
Salta efter smak.
Mixa.
Häll upp i glas ( ju mindre glas ju fler kan du fylla såklart )
Ställ i kylskåpet minst en halvtimma.
Njut.

Servera gärna med bröd eller lite krutonger ( eller varför inte både och ? )
Alt. dekorera med något fint kryddblad ( basilika... )

Sallad på salladsblad



Som förrätt till middagen som jag gjorde idag, så blev de en liten sallad med annorlunda uppläggning:

Jag tog ett stort salladsblad ( romansallad funkar bra ), la en näve machésallad på. Jag skar tomater och en avocado i tärningar och toppade med.Sedan gjorde jag en balsamicodressing
( balsamico,salt,peppar,olivolja,lite honung ) som jag hällde över hela kalaset.

GOTT var det!

Till middag lagade jag min paradrätt:  Polenta med kycklingfilé i Honung-Balsamico-sås och champinjoner!

Den var väldigt uppskattad ... Vill ni ha recept får ni kommentera - det är lätt som plätt , men gott som attan!

Nu får vi se om det blir lite jordgubbar till efterrätt...

Ha en mysig fredagkväll!

Ella

Tunnbröd i stekpanna





Lite mellanmålstips: Detta bröd går snabbt att göra och är jättegott med diverse pålägg. Bäst smakar de färska och varma tillsammans med lite smör, ost, kanske en skiva skinka och lite tomat. Men det är ju såklart upp till var och en...


Så here is le recept ( svenska , engelska, franska - haha )
12 bröd

2,5 dl vetemjö,
2 dl rågsikt,
2 tsk bakpulver,
1 tsk salt,
50 g smör,
2 dl flilmjölk eller naturell yoghurt.

Gör såhär
Blanda alla ingredienserna och tillsätt sedan smöret. Sist häller du i fil/yoghurt. Dela degen i 12 bitar och kavla ut till små tunna kakor. Stek (i stekpanna) några minuter på vardera sida. Vänd brödet när det fått små bruna fläckar.

Smaskens!

Svar till Vanessa: Konsistensen är inte hård men inte heller jättemjukt. Lite hårdare tunnbröd, typ ;)

Gino


Dagens efterätt bestod förutom lite maränger ( utav äggvitan som blev över från cheesecaken ) av en härlig GINO!
Åhh så gott det är! Mums mums! Blir sugen av bara tanken!

Receptet har ni här:

6 per
Du behöver:
- 4 kiwis
- 2 små paket jordgubbar
- 3 1 banan
- 50 g vit choklad

Gör såhär:
1. Noppa jorgubbarna. Skär bananen och kiwisarna i skivor.
2. Riv chokladen.
3. Blanda all frukt och portionera ut i sex ugnsäkra formar.
4.Gratinera med den rivna vita chokladen.
5. Grädda i ugnen på 210 grader i ungefär 5 min ( se till att chokladen nte bränns! )

Good luck!


Glad PÅSK



Igår var vi hos mormor och åt påskmiddag och hade det så bra så...
NU blir det äggletning i trädgården!

Glad PÅsk på er!

Påskig cheesecake

... med smak av citron och apelsin.



Här har ni mitt efterrätts-tips till påsken.
En cheesecake , som är precis lagom söt. Påsken´s färger: gult och orange och lätt att dekorera.
Här kommer receptet:


16 bitar

Pajbotten:
200 gram degestive
75 gram smör

Fyllning:
5 st gelatin blad
5 dl vispgrädde
6 st ägggulor
3,2 dl florsocker
500 gram phiadelphia
1,5 dl citronsaft

Geleglasyr:
3 dl färskpressad apelsin juice
2 st gelatin blad

Gör såhär

Pajbotten:

Krossa degestive kexen och smält smöret, blanda samman smöret med kexen och tryck ut det i en avtagbar botten.

Fyllning:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten . Vispa grädden lätt och vispa ägg och florsocker för sig i ca 5 minuter.Blanda även i phiadelphian.
Krama ur gelatinet från vatten och värm upp citronsaften med gelatinet så det smälter på låg grad. Blanda sedan allt till en fluffig smet.
Häll över smeten i formen och ställ in i frysen i minst 2 timmar.

Geleglasyr:


Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Värm sedan upp apelsin saft med gelatinet så det löser sig. Häll glasyren över kakan och ställ i kylskåp minst 2 timmar.
Lossa sedan tårtan från formen och dekorera den.


Får det vara en Chocolate chip cookie?



Dessa godingar har jag lovat recept på länge och här kommer det.
Lätt att göra är det också.
Dessutom har jag satt ihop en step by step - förklaring nedanför...
Here we go!

Chocolatooo chip cookies
Ingredienser
250 g mjukt smör
0.5 tsk salt
1 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg
4.5 dl siktat vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
150 g choklad ( bakchoklad )

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, salt, strösocker, farinsocker, vaniljsocker krämigt. Tillsätt ägg och vispa lite till.

3. Rör ner vetemjöl med bikarbonat och forma till en deg, tillsätt grovhackad choklad.

4. Forma degen till en rulle, plasta in och låt den vila i kylen någon timme.

5. Forma 12 bollar av degen och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

6. Grädda kakorna gyllene 12-15 minuter.

 

And the step-by-step...

 

 

Så då var vi klara för idag ;)

GLAD PÅSK på er...lite sådär i förskott.

Snart blir det cheesecake här i bloggen!

Kram

Gillade ni step-by-step eller var det bara onödigt?


RSS 2.0