Birthdaypics




Chokladiga maränger



De här godingarna ska jag bjuda min klass på imorgon.
Maränger med chokladringel ;)
Dessutom blir det chocolate chip cookies... det får ni se senare!
Imrogon är det ju min födelsedag , så nu ska jag gå och sooova så att jag kan njuta av morgondagen !

Recept :
Gör marängerna ( recept längre ner ... ) och ringla över ca 50 g smält choklad!

Våffeldagen




Det är gott med våfflor, eller hur? Imorgon fyller jag år! Jippi!

Ingredienser

  • 125 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl iskallt vatten

Gör så här

  1. Smält matfettet och låt det svalna.
  2. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten.
  3. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Dekorera med sylt,grädde,florocker...you name it!

Lycka till!


Woop woop



Lite kul att jag är veckans matblogg denna vecka...
Och ännu roligare blev det när jag idag upptäckte att jag dessutom landat på framsidan!

Så nu tar jag hälsar alla nya ( och gamla ) läsare jättevälkomna med en stor bamsekram ( ... genom cyberrymden...) .
Hoppas ni gillar det ni ser och stannar. Förhoppningsvis blir ni lite inspirerade också...
Som sagt VÄLKOMNA!




Massor med kramar
Ella

Tricotta



Detta är en annan favorit på förrättsfronten.

Mättande men så himlans god.
Den kan gärna serveras med en sallad av fänkål och apelsin.

4 pers
Du behöver
2 Ricotta
Olivolja
salt och peppar
3 nypor herbs de provence

Gör såhär
1.Stjälp upp ricottorna i en ugnsäker form.
2. Sätt ugnen på 180 grader.
3.Skvätt över drygt 1 msk olivolja över varje ricotta.
4. Krydda med lite salt och peppar + herbs de provence .
5. Ställ in i ugnen och låt stå i 30 min.

Klart!
Servera som sagt gärna med en lätt sallad som t.ex fänkål med apelsin. Det bryter av fint mot den mäktiga osten.





Rödbetor med chevre och honungs topping



Detta är en av mina favoritförrätter!
Så lätt att göra, men så himla gott också...

Have a try!
Här kommer receptet.

För sex personer ( två rödbetshalvor var )
Du behöver:

9 rödbetor
chevreost
honung

Gör såhär:

1. Koka rödbetorna till att de är så pass mjuka att man lätt kan sticka en gaffel igenom.
2. Halvera rödbetorna och lägg i en ugnsäker form.
3. Skär ½ cm tunna chevreost skivor och lägg på rödbettorna.
4. Toppa med lite honung på varje.
5. Laga i ugnen på 180 grader i 5-10 min.

Klart!
Mums!


Pavlova med lime och passionscurd



Jag tittade på Sveriges mästerkock igår och då gjorde Sigrid en pavlova. Idag kunde jag inte hålla mig ifrån att göra min egen. Det är en härlig, väldigt mättande och färgglad efterrätt som nog faller de flesta i smaken. En liten bakelse. You should try it yourself, så här kommer receptet!

Du behöver:
för 4 personer

Marängbottnar
3 st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena

Lime- och passionscurd
2 st lime (zest av den ena samt saft från båda)
3 st p passionsfrukter
25 g smör
0.75 dl strösocker
1 st äggula
1 st ägg
ev. lite maizena för att få den bli att bli fast

Garnering
3 dl vispgrädde
Fikon
Carambole
Kiwi
Jordgubbar
Physalis

Gör såhär:

1. Marängbottnar
Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.

3. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.

4. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.

5. Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

6. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

7. Lime- och passionscurd
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.

8. Riv zesten från limen och pressa ur saften.

9. Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.

10. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.

11. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.

12. Garnering
Vispa grädden och skär de exotiska frukterna i tjusiga bitar.

13. Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera genast.

 

Lycka till!

Dina smaklökar kommer tacka dig ;)


Här hittar ni mig

Nuförtiden har man ju möglighet att följa alla dessa bloggar med massa olika widgets , som de kallar sig.
Därför kommer här ett inlägg, där jag samlat ihop alla sådana grejor för min blogg.
Ännu mer hittar ni under fliken kontakt!

Följ mig via





Ställ frågor till mig genom



...eller skicka ett mail till: [email protected]

Jaa, det var väl allt än sålänge.

Kram
Ella

Ser rätt så arg ut på bilden, men jag lovar att jag är en glad liten skit ;)

Bakning



Samtidigt som det är så kul att baka, så bokstavligen älskar jag att ta med mig kameran och fota lite här och lite där. Idag kände jag för att hitta på något med denna färgglada duk, eftersom den har så många fina färger i sig.
Och tema bakning, kan ju knappt gå fel ;)

Vad tycker ni?

Pavlova med lime och passionscurd



Jag tittade på Sveriges mästerkock igår och då gjorde Sigrid en pavlova. Idag kunde jag inte hålla mig ifrån att göra min egen. Det är en härlig, väldigt mättande och färgglad efterrätt som nog faller de flesta i smaken. En liten bakelse. You should try it yourself, så här kommer receptet!

Du behöver:
för 4 personer

Marängbottnar
3 st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena

Lime- och passionscurd
2 st lime (zest av den ena samt saft från båda)
3 st p passionsfrukter
25 g smör
0.75 dl strösocker
1 st äggula
1 st ägg
ev. lite maizena för att få den bli att bli fast

Garnering
3 dl vispgrädde
Fikon
Carambole
Kiwi
Jordgubbar
Physalis

Gör såhär:

1. Marängbottnar
Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.

3. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.

4. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.

5. Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

6. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

7. Lime- och passionscurd
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.

8. Riv zesten från limen och pressa ur saften.

9. Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.

10. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.

11. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.

12. Garnering
Vispa grädden och skär de exotiska frukterna i tjusiga bitar.

13. Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera genast.

 

Lycka till!

Dina smaklökar kommer tacka dig ;)


 



Maräng with a little bit of lime




Vem gillar inte maräng?
Till glass, som tårtbotten , med frukt eller bara som den är...
Det är väldigt simpelt och former går att varje till det oändliga!
Dags för receptet: Här kommer det!

För massa maränger
Du behöver:
3 äggvitor
2 tsk maizena
3 dl strösocker
1 tsk limesaft

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.

3. Tillsätt sockret och limesaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.

4. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa den form du vill ha på marängen.

5. Grädda i ugnen i 15 min och sänk sedan värmen till 100 grader och grädda ytterligare 30 min.

Var flexibel, olika stora maränger tar olika lång tid!

Maränger kan vara både porösa helt igenom eller lite sega i mitten. Ju längre du gräddar desto porösare blir de.

Lycka till!

....och njut som in i bomben!

Kram Ella

Ps. Nästa vecka väntar en överrasking, men än sålänge förblir det min lilla hemlighet ;)





Hemlagad pasta med tomatsås à la Ella



Efter att jag kollat på ungefär 5 olika videos på youtube om hur man gör egen pasta de senaste veckorna , så försökte jag mig på min egen idag och det blev riktigt lyckat!
Jag gjorde   Tagliatelle ( bredare varianten ) och tunntunn Spagetti ( nästan nudlar ).

1 person
Du behöver

1,5 - 2 dl vetemjöl
1 ägg
pastamaskin

Gör såhär

  1. Ta fram en skärbräda och lägg mjölet i en hög i mitten på den.
  2. Gör ett litet hål i mitten av mjölet och kläck ner ägget i det.
  3. Ta en gaffel och mosa runt till en deg som man kan knåda.
  4. Mjöla in dina händer och knåda degen några minuter till es fin deg. Den ska inte fastna på dina händer.
  5. Lägg degklumpen i en plastpåse och lägg den i kylskåpet ca.15 minuter.
  6. Ta fram Pastamaskinen och gör den Pasta du vill ha.

Koka i 2-5 minuter i saltat vatten och ät med en god sås. T.ex min Tomatsås!

 

Tomatsås à la Ella

1-2 personer

Du behöver

1 burk tomater

2 klyftor vitlök

1 msk tomatpurè

1 msk ketchup

1 lagerblad

salt/peppar

cayennepeppar

 

Gör såhär

  1. Pressa vitlöken och stek på den tillsammans med tomatpureen.
  2. Tillsätt burktomaterna och resten av ingredienserna  ( Peppra/salta fter smak )
  3. Rör om låt puttra runt 20 min.

Klart!

 

Lycka till!

Du kommer garanterat imponera med hemlagad pasta ;)

 

 


Guacamole



Guacamole har för tusan bara fördelar:
  • Gooott som attan
  • Nyttig som bara den
  • Lätt som en plätt
  • Fin att titta på ( it´s greeeeen )

Du behöver

6 avocados

½ rödlök

1 klyfta vitlök

ngr droppar limesaft

salt och peppar

 

Gör såhär

  1. Hacka löken smått
  2. Mosa avocadon
  3. Pressa vitlöken
  4. Blanda allt och tilsätt limesaft och smaka av med salt och peppar

LÄÄÄÄTTTT som en PLLÄÄÄÄÄTTTT!

Lycka till!

Kram Ella


Chokladmoussebakelse



Resultatet av min egna kreation...
Vad tycker ni?



Du behöver:

Kakbotten

4 ägg
5 dl vetemjöl
några msk kakao
2 dl mjölk
200 g smör
4,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 plastmapp

Chokladmousse
3 dl vispgrädde
ca 50-75 g choklad ( gärna mörk )

Garnering
Vit choklad
färska bär

GÖR SÅHÄR:

Botten:

Sätt ugnen: 175 grader.

1. Smörj och bröa en fyrkantig form ( Springform med löstagbar kant går också bra! ).

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta samman mjölk, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandning och smör i äggsmeten.

3.  Dela upp smeten i två bunkar. Häll i lagom mycket kakao ( beroende på önskad chokladsmak) i den ena buken och blanda väl. Häll den ljusa och den mörka smeten i formen om vartannat.

4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna.

5. Ta ut fyra ( kan bli fler eller färre beroende på vilken form du valt att grädda i ) kakrundlar med hjälp av ett dricksglas

6. Klipp cirka sju cm breda remsor av plastmappen och fäst dem tätt runt bottnarna med hjälp av gem eller tejp .

Chokladmousse

7. Vispa grädden.

8. Smält chokladen ( valfri mängd beroende på önskad chokladsmak ) i ett vattenbad. ( En bunke i en kastrull med nästan kokande vatten som man smälter chokladen i ).

9. Blanda chokladen och grädden väl.

10. Spritsa på lagom mycket mousse på varje botten ( Här måste plastmapp remsorna vara påsatta ).

11. Garnera med riven vit choklad och något bär evt. frukt.

12. Låt stå i kylskåpet i ca. 3 timmar.

NJUUUUT!

Lycka till!

 

Kram Ella

 











RSS 2.0