En dag full av jordgubbar

( Jordgubbe från trädgården )
 
Det här med jordgubbar och mig är lite knäppt ibland.
För jag bokstavligen ÄLSKAR JORDGUBBAR men jag är allergisk. Inget farligt men det kliar i halsen efter att jag ätit jordgubbar. Detta hindrar mig dock inte från att äta dessa godingar...
 
/ Köpt jordgubbe
 
Idag hittade jag en massa jordgubbar i våran trädgård... Och jaaa lyckan var stor! :D Men även några köpta jordgubbar slank ner.
 
/ Översta fotografiet : Köpta jordgubbar
  Understa fotografiet : Jordgubbar från trädgården
 
Visste ni förresten att ett par jordgubbar om dagen ska förhindra att man får Alzheimer!?
Även blåbär sägs vara bra i förebyggande syfte när det gäller Alzheimer och andra ålders relaterade sjukdomar...
Kanske något att berätta för dina mor eller far föräldrar...
 
God natt alla nattugglor och god morgon till er som läser detta på morgonen :D
 
För er som undrar varför bakningen stått lite still....
Jag sommarjobbar! Som sommarjobb startar jag ett eget företag och då är det fullt upp. Bland annat ska jag och en vän sälja hembakta kanelbullar i Stockholm. Vi kommer även baka på beställning till fester och party´s.
 
Vi kallar oss för Det lilla bageriet och ni får gärna gå in och läsa mer samt gilla våran fanpage på fb här.
 
Än en gång god natt!

Krispiga Potatischips

 
Potatischips är ett gott middagstillbehör som passar jättebra till kött eller kyckling...
Barn gillar oftast dessa mer än vanlig potatis då de påminner lite om pommes frites... Gott och enkelt!
 
Recept - Potatischips
För 4 portioner behöver du ca 12 kokta potatisar. Du skär de kokta potatisarna i tunna skivor och steker de på mellanvärme i lite olivolja. När de fått lite färg är de klara att vändas och stekas på andra sidan ...
Salta och peppra efter smak.

Your heart ♥ bananas

 
Här kommer för en gångs skull ett nyttigt tips! Banan!
Banan är jättebra för hjärtat då de innehåller mycket kalium men lite natrium (salt), som främjar ett friskt hjärta och minskar risken för åderförkalkning och stroke.
Detta är en av många anledningar varför du bör äta en banan per dag. Mer info om bananer och dess hälsofördelar hittar du bl.a här.
 
Banan är gott och nyttigt! Perfekt mellanmål...
Men ibland vill man inte enbart äta bananen i sig. Här kommer några bananrecept:
 
Supersmaskig Smoothie #1 : Hallon Blåbär Kiwi Banan Smoothie
Min favoritsmoothie : Very Berry Smoothie
En supergod gräddtårta : Midsommartårta
 
... Jag åt 3 bananer idag ... just say´in... :D
Nu blir det fotboll! Heja Tyskland!
 

Kladdkaka

På picknicken jag snackade om i förra inlägget så åt vi en chokladfudgekladdkaka ...
 
Men jag gjorde även en kladdkaka utan fudge och det är den ni kan beskåda lite strax ovanför här...
Hade jag tänkt i början att jag inte skulle ha något fudgeöverdrag på denna skulle jag nog ha låtit den var lite kortare tid i ugnen för att få den lite kladdigare. Men på chokladfudgekladdkaketårtan funkar det ju inte med för kladdig botten så jag lät den ju stå så länge tills den var okej för ett fudgeöverdrag...den var alltså lite kaddig men den hade kunnat vara kladdigare :D
 
Hur som helst var den riktigt god ändå... lagom chokladig smak och helt underbar om man serverar den lite ljummen med lite visapd grädde och vaniljglass ( och kanske en jordgubbe eller två när man ändå håller på ) - det ni!
 
Här har ni receptet.
 
Recept - Kladdkaka
150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk vatten utblandat med ett liten nypa kakao
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
 
How to do it
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram en skål och blanda mjöl, kakao och bakpuver i den.
  3. Smält smöret på låg temperatur.
  4. I en annan skål vispar du nu ihop socker, vaniljocker och ägg med en handvisp ( inte pösigt utan precis sådär så att de blandats ihop )
  5. Häll i det med kakao utblandade vattnet och rör försiktigt om.
  6. Varva sedan med det smälta smöret och kakaomjölblandningen och rör ner det i äggsmeten.
  7. Smöra en form och häll i smeten ( låt lite vara kvar i bunken så att du kan "tjuvsmaka" lite eftersom det är så gott... :D )
  8. Grädda i på 75 grader i 20 - 25 min. Ju kortare tid i ugnen desto kladdigare kaka.
Serveras gärna ljummen med vispad grädde, vaniljglass och en jordgubbe eller två...

Glad Midsommar!

 
Jag och min familj firade en väldigt mysig midsommar ute i Skärgården på Grinda.
 
Eftersom det ju förutom midsommar också var min farmors födelsedag festade vi till det med lite extra festlig med champagne ( för de vuxna.. ), båttur, lunch på Grinda Wärdshus ( Förrätt : traditionella inlagdasillar med potatis Huvudrätt : kalvoxfilé med morotskräm, sötsura grönsaker, sotad purjolök, ugnsbakad potatis Efterrätt : Färska jordgubbar med vaniljglass, grädde och maränger ) ...
 
Det blev såklart dans runt stången, vi gjorde kransar med mormor, min pappa hade organsierat en tipspromenad med frågor om min farmor ( som ju alltså hade födelsedag ). Och sen så hade vi picknick på eftermiddagen, där vi proppa i oss min chokladfudgekladdkaka...
 
Receptet på själva kladdkakan får ni senare idag ( Jag gjorde en med fudgeöverdrag och en utan ) ... gud så mätt man blev på den...
 
Tack och lov så var ju vädret helt underbart också!
Hur firade ni midsommar?
 
 
 

That Eyeshadow

Foto : Ella
Model : Elin
 
... made me go crazy...
För några dagar sedan hade jag och min vän en liten photoshoot. Jag tycker fotona blev sådär... ljuset var verkligen inte det bästa. När jag sminkade henne körde vi lite på wild and crazy som ni ser...
 
Ja detta ska ju vara en mat/bak blogg men med tanke på mitt andra stora intresse så får ni tåla lite andra foton också helt enkelt :D
 
För er som känner att ni vill bli av med lite kosing, så får ni gärna sponsra mitt kanske lite överdrivna, förhoppningsvis snart stundande kameraköp... hehe.
 
Önskar er alla en riktigt fin dag!
 

Midsommartårta #2

 
Här är den andra midsommartårtan som jag gjorde, men som fick samma fyllning som midsommartårta #2...
Det ska föreställe någon slags flagga :D Så var det tänlt iallafall.
Så nu har ni fått sett även denna tårta på foto. Och nu kommer såklart frågan!?  Vilken tycker ni om mest... !?
 
 

Midsommartårta #1

 
Tänk att det är midommar redan imorgon!
Tiden går så fruktansvärt fort - åh herregud - det är midsommar imorgon!! AAh .. och sen blir det bara mörkare och mörkare igen! Nej nej nej!
 
Min midsommar kommer jag fira ute i Skärgården tillsammans med min familj, min mormor och morfar, min farmor och min kusin och hennes mamma ( Pappan är kvar i Tyskland p.g.a jobb! ) . Men det är inte bara midsommar imorgon - imorgon fyller nämligen min farmor 75 hela år dessutom.
Det ska vi fira med ett riktigt midsommarfirande som börjar redan kl.8 imorgon, så det blir att stiga upp tidigt :D
Vi ska bygga ihop stången och sätta fast alla blommor, åka båt, ha picknick, dansa och sjunga runt midsommarstången, göra kransar, äta silllunch och gräddtårta såklart ...
Jag har även förberett en fudgekladdkaka... som vi ska ha som efterätt på picknicken. Vi får se hur den smakar!
 
Under alla år jag varit på denna jord, så har vi varje midsommar ätit denna tårta ni ser på foto - och så även i år. Det är mormor´s recept och det är en underbar känsla att få äta den en gång om året på midsommar i solen som aldrig går ner ( Okej, jag erkänner - vi har väl gjort den någon gång annars också :D )
 
Den här tårtan är förutom väldigt god inte så himla onyttig heller. Den innehåller nämligen en massa osötad frukt och bär... Superlätt att göra är den också...
 
Jag håller med om ni tycker det låter knäppt att ha banan i ( Jag hatar seriöst banan i allt annan en sin vanliga skepnad ) , men det blir faktiskt fantastiskt gott. Man får inte alls smaken av banan och skulle ni inte veta att det är banan i , skulle ni nog inte märka det...
 
Det går att dekorera denna tårta väldigt olika... Man kan ha på grädddekorationer, olika bär, hyvlad choklad m.m så feel free att testa dina egna idéer på den punkten...
Jag gjorde två tårtor med samma fyllning, men olika dekoration ( Detta är den första, den andra får ni se i nästa inlägg! )
 
Här får ni äntligen receptet!
 
Recept - Midsommartårta
 
Bottnar ( 3 stk )
 
Köp färdiga eller gör själv enligt detta recept
 
Fyllning
 
1 mogen banan
1,5 - 2 dl hallon ( frysta går bra , men de måste vara tinade )
apelsinjuice ( gärna egenpressad )
 
Dekoration
ca 3 dl vispgrädde
bär ( jordgubbar )

ev. spritspåse
 
How to do it

  1. Dela din köpta eller egengjorda botten i 3 delar.
  2. Mosa din banan med en gaffel.
  3. Puréea sedan dina hallon.
  4. Vispa grädden lagom hårt.
Sätt ihop tårtan
Ta fram tårtbotten 1. Häll lite apelsinjuice på en msk och droppa över tårtbotten ( använd flera msk . Var försiktig så att du inte dränker tårtan i apelsinjuice utan häll på lite lagom sådär...
Stryl sedan på din mosade banan.
Lägg på tårtbotten 2 och gör om aplesinjuicesteget. Stryk på ett lager hallonpurée.
Lägg på sista tårtbotten.
Spackla tårtan med grädden och dekorera efter humör.
Jag använde en stjärntyll för att göra grädddekorationen. Sedan lade jag en massa snoppade jordgubbar i mitten av tårtan. Klart!
 
 
 
 

Breakfast #2 Tortilla ( in a faster way )

 
Denna frukost var störtomöjlig att få till bra på foto, så jag ber om ursäkt för det dåliga fotot.
Men, ngt jag kan lova er är att denna frukost är otroligt god.
 
Tortilla är en spansk rätt, som ofta äts som tapas.
Min version är lite enklare och innehåller inte lika mycket av allt och passar därför perfekt till frukost.
 
Dessutom är det väldigt praktiskt! För vem har inte fått över lite potatisar från middagen ngn gång och vem har inte lite ägg i kylskåpet!?
Nästa gång det blir över lite potatis, kan du testa detta och vips så blir du av med potatisen redan till frukost och slipper slänga den/ alt. äta samma rätt igen.
Tortilla görs alltså på kokad potatis och ägg.
Man kan dessutom variera sig genom att slänga i lite olika grönsaker eller skinka också.
 
Vill du äta tortilla till lunch eller middag måste du öka mängden potatis samt ägg, så att du får som en liten kaka att skära i ( googla " tortilla "), så att du blir mätt.
 
Oj vad man fyller ett par rader snabbt - här kommer receptet!
Och det är som sagt godare än det ser ut!
 
Recept - Liten Tortilla
1 portion
 
2 ägg ( + en skål )
ca 3-4 kokta potatisar
salt och peppar
olivolja
 
How to do it
  1. Ta fram en liten stekpanna. Häll i en tsk olivolja och värm upp stekpannan på mellersta värmen.
  2. Under tiden skär du dina potatisar i ca 3 mm tjocka skivor.
  3. Stek sedan potaisen tills den fått lite färg.
  4. Dra ner värmen en aning och ta fram din skål. Kläck äggen i skålen och rör om så att äggulan blandas med äggvitan.
  5. Häll äggen över dina potatisar och låt ägget koagulera.
  6. När du känner att det börjar likna typ en omelett ( lite stabilare ) vänder du på steken och steker andra sidan också.
  7. Sen är den klar att servera. Glöm inte att salta ochbpeppra efter smak!

 
 

Breakfast #1 Vanilla yoghurt with berries

 
Nu på sommaren har man oftast lite mer tid att förbereda godare och mer avancerade frukostar än vanligt.
Därför har jag bestämt mig för att börja en liten inläggsserie som jag kallar " Breakfast #1,2,3 " som kommer innehålla lite goda frukosttips... så att du kan inspireras till att "laga" en lite extra god frukost nästa morgon!
Låter det bra !?
 
Här kommer iaf mitt första tips. Vaniljyogurt med dina fravoritbär. Så enkelt, så gott.
Har du inte själv bär i trädgården och känner att det blir för dyrt med färska bär, går det lika bra att tina frysta bär och använda dem.
Dett gör du snabbt och enkelt i en microvågsugn med upptiningsfunktionen.
Sen är det bara att hämta vaniljyogurten ur kylskåpet, ta fram en skål och dina bär.
 
Sedan kan du njuta av att sitta i morgonsolen på altanen med din goda och nyttiga skål frukost i handen , kanske tillsammans med familj, vänner eller en bra bok.
 
Recept - Vaniljyogurt med bär

Fyll önskad mängd vaniljyogurt i en skål. Häll på en näve av var av dina favoritbär ( färska eller frysta ). Klart!
Använder du frysta bär är det är också gott att värma bären och inte bara tina upp de och sedan blanda med yogurten!

Vertical layer x 2 rose cake




Detta är väl en lite rolig och annorlunda tårta... eller?
Har länge varit sugen på att testa en sådan och nu slog jag äntligen slag i saken och gjorde en till min farmor som kom till Sverige idag för att fira sin 75 - födelsedag. Tjohoo , säger jag bara!
Vill du impa lite , så ska du defenetivt göra denna stolthet och bjuda på.

Ja visst är den lite pysslig , men alla kan klara det. Förmodligen kommer ni springa till affären med detsamma och köpa allt som behövs så fort ni sett hur det går till, eftersom det är såpass enkelt.
Ni hittar receptet och en tutorial med step by step foton här ...

Smörkrämen på denna tårta har en dominerande del, därför använder jag mig av det godaste recptet på vaniljsmörkräm. Tårtan är därför också otroligt mättnade och jag rekommenderar varmt att börja med små bitar - då räcker den till flera dessutom.

Har ni bakat en liknande tårta/eller denna... snälla ni - berätta för mig! Det skulle vara så kul att få se era resultat!

Trevlig kväll!

Vertical layer rose cake - A tutorial



Du behöver två bottnar lika höga kakor. Choklad och vanilj (jag färgade den rosa för finare kontrast på slutet ) Recept hittar ni efter step by step  ...
Är de inte lika höga måste du skära till de.
Dessutom behöver du en schablon som föreställer en rund ring som är lika stor som kakorna själva och som är indelad i fyra lika stora ringar ( se foto ). En vass kniv är också himla bra att ha samt en sax.



Börja med att klippa bort den yttersta ringen på din schablon. Placera sedan schablonen i mitten på den ena kakan och skär därefter med 90 graders vinkel längs med ringens kant. Gör likadant på den andra kakan.


Fortsätt på samma sätt tills du skurit ut tre ringar samt den lilla bollen i mitten på båda kakorna. Ta sedan en vass kniv och skär igenom alla bottnar på ett ställe i varje kaka ( Skär inte i den lilla bollen i mitten! Se foto )


Nu ska du ta isär kakorna och bilda två nya kakor ( se foto ). Det gör du genom att ta t.ex den nästa minsta vaniljremsan och lägga den runt mittenbollen av chokladkakan. Sedan lägger du om en chokladremsa osv...
När du är klar binder du ihop de "nya" kakorna med något slags band. Dra åt hårt, men gör inte sönder kakorna.



Koka sedan ihop en vaniljsirap ( recept nedanför ). Droppa den i skarvarna på de båda kakorna. Detta gör så att kakorna håller ihop bättre sedan. Droppa även lite sirap den kakan du vill ha underst, när du sen ska lägga ihop de båda tårtorna. det ska du nämligen göra direkt efter... Rätta till kakorna så de ligger precis över varandra. Plasta in kakorna på något bra sätt ( typ plastfolie ) och ställ i frysen minst en timme.



Låt kakan tina upp i kylskåp innan du dekorerar den med smörkräm. Du dekorerar genom att spackla ett så tunt lager smörkräm som mögligt på kakan, men så att underlaget ändå inte syns...



Sedan tar du en M1 tyll ( en ganska stor stjärntyll ) och spritsar ut rosor. Börja i mitten och spritsa som en spiral i 90 graders vinkel till tårtan. Klart!



Recept - ljusrosa vaniljkaka
20 cm springform

200 g rumstempererat smör
2 1/2 dl socker
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
några droppar röd karamellfärg

How to do it
  1. Rör det rumstemepererade socker tillsammans med sockret pösigt.
  2. Kläck i ett ägg i taget och forsätt röra.
  3. Sikta ner mjöl,bakpulver och vaniljsocker. Rör om. Tillsätt några droppar karamellfärg till önskad färg.
  4. Smörj och bröa en form på 20 cm och fyll med smeten.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter på 160 grader. Den är klar när den är torr inuti.

Recept - Chokladkaka

20 cm springform

 

1 dl kakao

1 dl brunt socker

2,5 dl hett vatten

5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 tsk salt

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

3 ägg

How to do it

  1. Koka upp vattnet. Blanda med kakao och det bruna sockret tills det löst upp sig . Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna lite.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
  3. Vispa smör och socker lite krämigt i en annan skål . Tillsätt därefter ett ägg i taget och vispa.
  4. Nu ska du varva en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning och tillsätta i smörskålen. Fortsätt så tills allt är blandat i skålen.
5. Häll i en form på 20 cm och grädda på 175 grader i ca 45 minuter. Den är klar när den är helt torr inuti.

Recept - Vaniljsirap

Koka upp 2 dl vatten tillsammans med 2 dl socker tills sockret löst upp sig. Dra från plattan och rör i 2 tsk vaniljsocker. Häll i skarvarna på din kaka.

Recept- Bästa vaniljsmörkrämen

450 gram osaltat smör, rumstempererat
600 gram florsocker
1/2 tsk salt
1 msk klart oäkta vaniljextrakt eller äkta vaniljsocker ( lite svarta prickar )
180 gram vispgrädde


  1. Har du en Kitchen Aid elr liknande använd den. Rör smöret fluffigt.
  2. Tillsätt 1/4 av florsockret och lite av grädden. Vispa riktigt fluffigt.
  3. Vispa ner resten av florsockret. Låt vispen gå flera minuter.
  4. Tillsätt resten av grädden och vispa på högvarv till du har en härligt luftig och god smörkräm.

Good luck!


Rabarbersaft



Är det rabarbertider så är det...
Och då gäller det att frossa i rabarber!
Denna gång gjorde jag rabarbersaft utav våra rabarber vi har i trädgården. Perfekt att ge bort eller ta med på picknick nu i sommar ( eller bara ha den som company när du läser en bok eller surfar vid datorn som jag :D )!

På Ikea kan man köpa denna flaska för runt 20-lappen så det är bara att slå på stort och göra lite saft och ge bort nästa gång ni/du går bort!

Saften spädes ungefär 1 vatten 1 rabarbersaft...
Det går snabbt och är gott! Dessutom är det inga färgämnen, konserveringsmedel m.m i ! Det är verkligen såå mycket bättre att göra själv än att köpa färdigt!

Den passar väldigt bra till lite hembakta bullar, som du hittar receptet på här!

Och jo förresten - kolla in imorgon igen - då kommer här ligga åtminstonde foton på en liten annorlunda tårta! Japp , jag har fått tårtfnatt!

Jaja nog babblat - här har ni receptet! Det går jättebra att dubblera det!

Recept - Rabarbersaft
ca 1 liter

500 g rabarber
2 dl socker
3 msk citronsaft
7,5 dl vatten


  1. Skala rabarbern och skär den i små bitar.
  2. Koka upp rabarbern tillsammans med vattnet i ca 15 minuter. Rör inte om , för då kommer din saft att bli grumlig.
  3. Sila bort rabarbern och koka upp spadet igen med socker och citronsaft.
  4. Låt svalna och häll i flaska/burk.

Saften spädes 1:1...


Pasta de moule



Jahapp då var det dags för ett lite matigare recept igen...

Detta är då Linguine med blåmusslor i olivolja.
Eftersom det skulle gå snabbt och vi skulle ha detta till lunch så blev det köpt pasta. Men vill du göra själv hittar du receptet här.
Det är verkligen superenkelt om du har en pastamaskin. Har du inte det men ändå vill göra egen pasta rekommenderar jag att du kollar lite youtube videos på hur du gör det.
Inte så svårt kanske , men rätt så tidskrävande.
Fast hemgjord pasta är alltid värt besväret iochförsig...
Jo förresten - jag använde mig av fullkorspasta, me det blir lika gott med vanlig pasta med (dock lite onyttigare!).

Tillbaka till denna blåmusselpasta! Den är väldigt simpel och otroligt lätt att göra , men väldigt god...
Jag menar - ni kanske vill testa att bryta pasta/korv/ketchup trenden därhemma kanske :D

Här får ni iaf receptet!

Recept - Pasta med blåmusslor
ca 4 portioner

500 g pasta ( förslagsvis linguine )
400 g blåmusslor ( på burk går bra )
ca 15 körsbärstomater
olivolja
salt/peppar


How to do it
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Tvätta tomaterna och dela de på mitten.
  3. Häll ur vatnnet av blåmusslorna ( om i burk/konserv ).
  4. När pastan kokat klart häller du över den i en serveringsskål.
  5. Ringla över lagom mycket olivolja och häll i blåmusslorna samt körsbärstomaterna.
  6. Blanda allt väl och salta och peppra efter smak.

Lätt som en plätt och färdig att servera.

Det blir fint med lite basilika på toppen!


Smultron



Copyright © Ella

Smultron. Ja det är sommar för mig det!
Att plocka smultron i  trädgården av min väns mormor och morfar och trä smultronen på grässtrån - gud så mysigt det är. Att ligga i gräset och titta upp mot himlen och höra vågorna slå mot land... och äta ett smultron som man plockat i taget . En efter en. Så härligt!
Detta har nog nästan blivit som en liten tradition hos oss. En väldigt bra sådan.

Det spelar ingen roll om det regnar, solen skiner eller molnen känner för att täcka skyn - en gång per år vill jag smyga över till deras trädgård, gå bland snåren och leta smultron...

Har ni ätit några smultron eller andra bär från era trädgårdar/odingar än?

I´m in love...




... with my new Bib Overall!
Helt allvarligt talat. Jag kommer bo i denna i sommar. Så skön, så luftig, sååå snygg!
Det var min fina mamma som hittade den på HM - nersatt! Och som jag gått och trånat efter sådana här hängslebyxor shorts! Och nu har jag de! Japp - ibland kan bli kär i ett plagg!

Ha en mysig kväll mina vänner!

Very Berry Smoothie



Jag fullkomligt älskar smoothies.
För det mesta håller jag mig dock till de med bär.
Det här är en av mina absoluta favorit smoothiesar. Lagom sötma, lagom fräschör ( japp det är mitt nya ord! ) och bara helt gudomlig. Bäst blir det om man sätter sig mitt i grönskan med en tidning och ett glas av denna underbara smoothie och bara glömmer bort alla bekymmer och problem för en gångs skull - då kan livet inte bli bättre :D

Här får ni receptet!
Recept - Very Berry Smoothie
ca 2 normalstora glas eller 1 stort glas

1 dl hallon ( frysta )
½ - 1 dl blåbär
1 banan
1 msk mjölk
2 msk äppeljuice ( kan uteslutas )
½ -1 dl vaniljyogurt

How to do it
  1. Mixa ihop allt i en hushållsmixer. Ev. dekorera med lite bör och mynta.
  2. Klart och dags att njuta!

I walk down the street with music in my ears and feel like I´m in a music video.

Vet ni - jag har SOOOOMMMMMAAAARRLLOOOOVV! Och jag har en riktigt härlig tid framför mig. Lagom mycket planerat , men det finns även tid för spontanitet. En pefekt mix alltså!

Så förutom att träffa min fina vän idag har jag nu suttit och pillat med en ny header och lagt till lite skugga här och där i bloggen...
Reloada sidan om du inte ser förändringen.
Vad tycker ni?
Tummen upp? Tummen ner?

Nu ska jag ta och heja vidare på tyskland som för tillfället leder 2-0 mot Holland i Fotbolls-EM!!
Kram

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=12d8752fcb&view=att&th=137e778b610cca0c&attid=0.1&disp=inline&realattid=f_h3eu4f2p0&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8DHmn3NHLyHOaYDH0NoWjK&sadet=1339618303695&sads=ulXQE3tHujlrhHEFOEFAe6mHI0U

Marzipan cake with rhuburb and raspberry curd filling - A tutorial


Tinar mina frysta tårtbottnar jag gjorde för två dagar sedan. Lägger ut formen jag bakade tårtbottnarna med, med plastfolie. Jag lägger två bitar plastfolie över varandra som ett kors.



Lägger in tårtbotten nummer 1 i formen. Stryker på ett lager rabarbercurd.



Lägger på tårtbotten 2 och stryker på ett lager halloncurd. Lägger på tårtbotten 3 och stryker på ett lager hallongrädde.



Lägger på tårtbotten locket. Plastar in allt i plastfolien. Ställer in den i kylskåpet minst 8 h timmar.


Förbereder spackling av tårta ( Hallongrädde ). Har du en spatel, så använd även den. Spacklar sedan tårtan.



Färdigspacklat! Lägger på marsipanlocket.



Dekorerar tårtan med band, och vita hjärtan av sugarpaste samt florsocker. Skriver även dit " Sommarlov 2012 " med choklad.

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=12d8752fcb&view=att&th=137dcf3bf2162308&attid=0.5&disp=inline&realattid=f_h3bwxz0d4&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8DHmn3NHLyHOaYDH0NoWjK&sadet=1339443304706&sads=MXVfOiS5NPkHrzK2MZGZiRqcsxY
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=12d8752fcb&view=att&th=137dcf3bf2162308&attid=0.9&disp=inline&realattid=f_h3bwy92b8&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8DHmn3NHLyHOaYDH0NoWjK&sadet=1339443367792&sads=Yv52WQqKOriRufHZ7Cox3R5FIAs


Jahapp, där har ni den. Min allra första marsipan tårta. Lite bra blev den ändå... Återstår att se hur den smakar imorgon.

Det är helt enkelt vaniljbottnar med rabarbercurd, halloncurd och hallongrädde. Den är även spacklad med halongrädde. Sedan så är den täckt med marsipan. Dekorerad med florsocker vita hjärtan utav sugarpaste och en skrift av choklad " Sommarlov 2012 "...

Den är tänkt till min klass till skolavslutningen imorgon! Jag hoppas de blir nöjda :D
Nu ska bara transportfrågan lösas så är det klappat och klart. Jag ska även bjuda på rulltårtan från förra inlägget.

Här har ni mitt recept på denna goda tårta!

Update: Tårtan Fick klart godkänt av klassen samt lärare o.s.v ... ;) Och till och med jag tyckte om den - och jag är ingen tårtmännsika!


Recept - Marsipantårta med rabarber/hallon curd och hallongrädde fyllning

Tårtbottnar
( 4 stk )
8 ägg
3 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 dl strösocker

Halloncurd ( 1 lager )
ca 100 gram tinade hallon
ca 2-3 msk maizena
25 gram osaltat smör
ca ½ dl socker
1 äggula

Rabarbercurd ( 1 lager )
120 gram skalade rabarber
ca ½-1 dl socker  ( beror på hur mogen rabarbern är )
ca 2-3 msk maizena
25 gram osaltat smör

1 äggula
ev. lite grön hushållsfärg

Hallongrädde ( 1 lager + spackling )
150 gram tinade hallon
5 dl vispgrädde

2 msk florsocker

1 stort färdigutrulladt marsipanlock från t.ex Ica

How to do it

Bottnar/Anslag
  1. Du börjar med att vispa ägg och socker superduper jättepösigt.  Det ska vara vitt och fluffigt.
  2. Därefter blandar du bakpulvret med mjölet .
  3. Du siktar mjöl/bakpulver blandningen i äggsmeten och VÄNDER sedan försiktigt ihop allt till en jämn och slät smet. Du ska alltså inte vispa utan vända ner mjölet. Det gör så att tårtbottnarna blir sådär härligt fluffiga.
  4. Tillsist smörar och bröar du två normalstora springformar och fyller i hälften av smeten i den ena och resten av smeten i den andra.
  5. Gräddar gör du bottnarna på 200 grader i 15-20 min. De är klara när det inte fastnar någon smet på din teststicka elr tandpetare ( Stick i mitten för att kolla ).
  6. Sist men inte minst tar du ut bottnarna ur formarna och låter dem kallna på galler.

Halloncurd

  1. Puréea hallonen och sila bort kärnorna. Värm upp hallonpureen på låg värme tillsammans med sockret.
  2. Tillsätt smör och maizena och rör runt.
  3. Rör ner äggulan och fortsätt röra. Låt halloncurden tjockna...
  4. Fortsätt tills konsistensen liknar jordgubbskräm och handvispen/skeden lämnar spår efter sig.
  5. Ställ kallt minst 1 timma.

Rabarbercurd

  1. Skala rabarbern och skär i tunna bitar.
  2. Låt rabarbern koka sönder på låg värme tillsammans med en skvätt vatten och sockret.
  3. Dra kastrullen från värmen och purreéa rabarbern till en slät massa med en stavmixer. Tillsätt ev. lite grön karamellfärg för appetitligare färg.
  4. Tillsätt smör och och maizena ( gör att den tjocknar ) och rör runt.
  5. Rör ner äggulan och fortsätt röra runt.
  6. Fortsätt tills konsistensen liknar jordgubbskräm och handvispen/skeden lämnar spår efter sig.
  7. Ställ kallt minst 1 timma.

Hallongrädde

  1. Vispa grädden hårt och puréea hallonen. Vänd försiktigt ihop till en ljusrosa jämn grädde.
  2. Vänd även ner florsockret. Ställ kallt.

Se ovan hur jag satte ihop tårtan!!!

Good Luck!









Easy Raspberry Jellyroll

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=12d8752fcb&view=att&th=137dcc1826a596b6&attid=0.2&disp=inline&realattid=f_h3btsp0j1&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8DHmn3NHLyHOaYDH0NoWjK&sadet=1339438555146&sads=etRzgktz-Ruk8-xmlzFgg2Qx1yc&sadssc=1


Detta är mitt snabbaste recept på en god rulltårta. Personligen tycker jag den smakar bäst med en klick grädde till. Enkelt! Gott! Bra att ta med sig!.... ja vad mer ska jag säga!?

Här har ni iaf receptet.

Recept - Rulltårta med hallonsylt
ca 20 bitar

1½ dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
1 tsk kallt vatten

hallonsylt
socker

How to do it
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Du börjar med att vispa socker och ägg pösigt.
  3. Sedan blandar du bakpulvret med mjölet. Tillsist rör du försiktigt ned mjöl/bakpulver blandningen tillsammans med vattnet.
  4. Du tar fram en långpanna och lägger ut den med bakplåtspapper.
  5. Slutligen häller du ner smeten i långpannan, breder ut den jämnt och gräddar den sedan ca 5 min på 250 grader.

När kakan gräddats klart...

6. Du strör över lite lagom mycket socker jämnt över hela kakan.
7. Vänder sedan på hela kalaset och stryker på ett lager hallonsylt ( alt. gör hallonsylten själv )
8. Sist men inte minst rullar du försiktigt ihop allt till en rulle och vips så var du klar!

Förvara kallt tills den ska förtäras!
Mums!

Vanilla Chocolate Raspberry Cake



Min första tårta med smak av Hallon, Vanilj och Choklad.

Den var god och blev ännu godare när den stått sig några dagar, men jag känner att jag vill fila lite på receptet innan ni får det...
Det är i alla fall vanilj bottnar varvade med chokladbottnar och fyllningen består av alldeles för lite vit chokladmousse och en aningen sötad hallonpurée. Den är spacklad med en enkel hallonsmörkräm.

Jag är verkligen inte nöjd med tårtan, men det var ju faktiskt första gången... dessutom körde jag på improvsation och så har jag ingen spatel!

På tisdag är det skolavslutning för min del och då tänkte jag också bjuda på en tårta...
Tårtbottnarna är redan gjorda och ligger i frysen. Jag kan avslöja att marsipan och rabarber är några av beståndsdelarna... Sen kanske det blir en rulltårta också eller kanske två...
Så där har ni något att se framemot.

Alla möjliga tårttips tas tacksamt emot!





Hembageriet by Elin & Ella sold Macrons and Kanelbullar


Copyright © Ella

Idag var det äntligen dags att sälja våra kanelbullar samt macarons på Nationaldagsfirandet i min och min vän`s kommun. Och visst lönade det sig att att baka bullar i två dagar. Och macarons i alla möjliga olika smaker.
Och att snickra ihop och måla en egen disk själva ( Japp! Den har vi gjort ! ).
För vi fick faktiskt allting sålt.
Bara lite saft och en droppe kaffe blev över. Folk verkade nöjda med sina inköp och det var fint väder. Vi hade en perfekt plats nästan precis mittemot scenen där det såklart var massa folk.

Nu är vi otroligt trötta båda två...
Vi stod där från 10 till 16 , åt en alldelles för liten macka till lunch...
Men vi hade det ändå väldigt kul och jag ser fram emot nästa gång.

Så tack Elin för en jättekul dag! Även om du lämnade mig där själv i nästan en timme för att försöka hänga upp skyltar ( haha ) !

Vad gjorde ni på Nationaldagen?

Sweet rhuburb macarons



Detta var i princip det sista som bakades till Nationaldagen imorgon, då jag och en vän ska sälja kanelbullar och macarons och ha vårat egna stånd.
ÅÅhh det ska bli så himla kul! Vi får se om ni kan få titta på lite fotografier ( känns lite vintage att säga fotografier och jag gillar vintage  ) lite senare...

De gröna macaronsen är  fyllda med en rabarbercurd... och det passar ju årstiden så det är bra...

Här har ni receptet på dessa godingar!

Recept - Rabarbermacarons med rabarbercurd

ca 20 stk

75 gram florsocker
75 gram mandelmjöl

30-32 + 30-32 gram äggvita

75 gram strösocker
25 gram vatten

18 gram socker

Rabarbercurd:

120 g skalade rabarber
ca ½dl socker
1 äggula
30 g smör
3-4 tsk maizena

Köksredskap du behöver:

En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (Ica´s engångs spritspåsar funkar utmärkt)


How to do it

1. Du börjar med att mäta upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker i en bunke. Därefter siktar du  florsockret och mandeln genom en finmaskig sil och blandar ihop allt till ett homogent mjöl.

2. Sedan tar du fram en tjockbottnad kastrull. I den mäter du  upp 25 g vatten och 75 g socker.

3. Vidare mäter du upp 18 gram socker i en skål och tar fram dina rumstempererade äggvitor.

4. Därefter häller du den ena äggvitan i en skål du kan vispa i ( gärna en i rostfritt stål ) . Den andra äggvitan låter du stå vid florsocker-mandelmjöl bunken.

5. Nu ska du värma sockerlagen ( sockret, vattnet i kastrullen ) på mellersta värmen tills att den blir ca 116-118 grader varm. Använd din kökstermometer för det här momentet och var noga med att låta kökstermometern ligga kvar i kastrullen hela tiden för att få så exakt temperatur som möjligt.

6. Medan sockerlagen blir varm börjar du vispa äggvitan som ligger i den rostfria skålen. När äggvitan blivit ett fast vitt skum vispar du i de 18 gram socker som du mätt upp tidigare. Vispa i lite i taget , tills att du får en  glansig vit massa.

7. När sockerlagen´s temperatur börjar närma sig 116- 118 grader börjar du vispa din marängsmet igen.
När sockerlagen helt nått rätt temeperatur, tar du den från spisen och häller den i din glansiga, vita marängsmet i en jämn och fin stråle, medan du fortsätter att vispa. Det är viktigt att du inte slutar vispa, då äggvitan annars kan skära sig med sockerlagen.

8. Du fortsätter att vispa äggvitorna, tills att marängen svalnat.


9. Nu tar du fram florsocker/mandelmjöl bunken och häller i din andra äggvita i den.
Vill du tillsätta färg , gör du det nu. Jag använde mig av Dr. Oetker´s hushållsfärg.  I vilket fall som helst vänder ( ! ) du sedan försiktigt ihop äggvitan med florsocker/mandelmjöl blandningen till kladdig mandelmassaliknande konsistens.

10. Därnäst vänder du ner mandel/florsocker/äggvita massan i marängsmeten. Du tänker på att bara vända ihop och inte vispa ihop ingredienserna till en jämn och ganska slät massa. Massan ska vara så pass trögflytande att slickepotten lämnar spår i den, men att den flyter tillbaka i sig efter ett tag.

11. Efter att du hällt ner smeten i en spritspåse ( engångs - spritspåsar funkar bäst enligt mig ) klipper du en nästan hel cm ´s öppning. Sedan spritsar du ut ca 40 små rundlar på två ugnduks/bakplåts-klädda plåtar

12. Macaronsen måste nu stå i rumstemperatur ungefär 15-20 minuter tills att de bildat en liten "hud". Du kan se om de fått sin "hud" om du fuktar ditt pekfinger lätt och sedan duttar lite försiktigt på macaronsen: Om det inte fastnar någon smet på fingret är de redo att åka in i ugnen. Om inte - låt stå i ytterligare 5 minuter och kolla igen. Under tiden sätter du ugnen på 150 grader.

13. Du gräddar macaronsen i mitten av ugnen ( en plåt i taget! ) ca. 9 - 15 min på 150 grader.
Macaronsen är klara att tas ut ur ugnen när de ganska så lätt släpper från bakplåtspappret. Du kallnar macaronsen på ett galler eller på en tallrik, där macaronsen får ligga en bit ifrån varandra.

14. Medan dina macarons har kallnar helt, är det dags att göra Rabarbercurden.

15. .......

 

Därefter spritsar eller klickar du ut lite rabarbercurd på hälften ( ca 20 stk ) av macaronsen och parar sedan ihop de med en annan macaron utan curd på. ( Som små hamburgare )

När du ska servera dina macarons...


Macaronsen kan såklart ätas direkt, men bäst smakar de om de fått stå i kylskåp i en till två dygn.
Det går även bra att frysa macarons. Lägg de i så fall i en förslutbar plastburk och knyt sedan en plastpåse runt burken. Tinar gör de bäst på ett fat ( De ska ligga brevid varandra och inte på varandra ). Macarons blir dock extra sköra om man fryser de , så ta det försiktigt...

Lycka till nu!






Freshly baked scones with rhubarb curd





När det vankas frukost tillsammans med gäster tar jag oftast tillfället i akt att fixa till något extra. Idag bjöd jag därför på nybakade scones tillsammans med en himla god rabarber curd .

Jag antar att det är fler än vi som har rabarber i trädgården och inte riktigt vet vad de ska göra av den. Då är detta verkligen ett super tips!

Här kommer recepten!
Recept - Scones med rabarbercurd
ca 16 scones

Scones

8 dl mjöl ( t.ex vetemjöl, grahamsmjöl, dinkelsikt ... )
3 dl mjölk eller filmjölk
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör

Rabarbercurd

430-450 gram färska rabarber
1 dl vatten
2,5 dl strösocker
6 äggulor
60 gram smör
1 msk rivet citronskal (skal från ca 1/2 citron)
1 msk majsstärkelse & 2 msk citronjuice

How to do it


Scones

  1. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och "smula" ner smöret.
  2. Knåda med händerna eller hushållsapparat tills smöret fördelat sig realtivt jämnt.
  3. Tillsätt mjölken/filmjölken och knåda till en kletig deg.
  4. Dela degen med mjölade händer i ca 16 delar och forma runda bollar.
  5. Lägg bollarna på en bakplåtpappers klädd plåt och platta till de lite lätt.
  6. Grädda i ugnen på 250 grader ca 10 min.

Rabarbercurd

Recept på rabarbercurd hittar du här!

Bon Frukost!

 

 


Kladdkakemuffins deluxe



Här har ni de. Mina kladdkakemuffins i deluxe version. När det gäller mina smaklökar håller mottot
"Keep it simple" nästan alltid! Och det är precis vad de här muffinsarna är. Enkla men otroligt goda. Godare än alla superkompilcerade smakkombinationer , eller.. Våra svenska kladdkaka är verkligen en bra grej. Stor eloge till den som uppfann den .... MUUUMS!

Här kommer det enkla receptet.

Recept - Kladdkakemuffins deluxe
6 stk normalstora

100 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
½-1 dl vetemjöl
ca 4 msk kakao

1-1,5dl vispgrädde
kakao

How to do it

  1. Smält smöret på låg värme i en kastrull.
  2. Dra kastrullen från värmen och tillsätt de torra ingredienserna. Rör om ordentligt.Det ska inte vara några mjölklumpar.
  3. Tillsätt äggen och fortsätt rör om.
  4. Häll upp i muffinsformar och grädda i ugnen på 175/180 grader ca 20 min. Ju kortare tid i ugnen desto kladdigare resultat.
  5. Låt kallna på galler.
  6. Vispa grädden och spritsa den med en stjärntyll på muffinsarna.
  7. Strö över lite kakao.

Smaklig fikastund!


Fruity Raspberry Mousse Cake



Nu är jag tillbaka hemma. Det regnar lika mycket här som  på Gotland... därför har dagens fotografier även ett så tråkigt ljus...

För visst hade jag lust att baka, nu när jag är hemma igen!
Den här gången blev det en Hallonmousse tårta... dock en annan variant än den jag gjorde för något år sedan. Den hittar du här och var och är sedan dess min brors favorittårta...

Nu ska jag gå ner till gästerna, så att jag kn servera denna goding sedan som efterrätt.

Recept - Fruktig Hallonmousse Tårta

Receptet hittar ni här. Gör botten och hoppa bara över den vita chokladmoussen.



RSS 2.0