oven roasted potatoes & carrots

 
Den här veckan är siktet inställt på sportlov.
Mentalt har jag alltså redan skidstaven i min hand och skidorna på fötterna.
 
Medan jag känner snöflingorna smälta på tungan, solen värma ryggen samtidigt som jag pulsar genom snön med ett par skidor på ryggen påväg mot nästa lift, försöker jag åtminstonde bjuda er på ett recept.
 
Nämligen ett av mina absoluta favorit tillbehör. Det slår pasta, ris och quinoa med hästlängder. Ugnsrostade grönsaker är helt klart bland det godaste jag vet. Jag går alltid och småäter ( om det blir några kvar efter middagen! ) tills någon bestämt säger att "nu får du faktiskt ta och sluta äta" ...  så gott är det!
 
Just denna gång hann jag äta upp alla paprikor, zucchinibitar och palsternackor innan jag hade möjlighet att fota men jag lovar att alla grönsaker blir goda med detta recept.
 
Ha en grym vecka allihop! Nu kör vi!
Sakta i backarna! Häär kommer jaaag!
 
recept - ugnsrostade grönsaker
 
grönsaker du har hemma
( rödbeta, morot, zucchini, potatis, sötpotatis, palsternacka, paprika .. )
olivolja
honung
salt/peppar
timjan
 
Släng ner de grönsaker du har hemma i en ugnsäker form. De ska vara skurna i bitar. Grönsaker av fastare typ ex. potatis och rödbeta kan behöva förkokas några minuter för att de skall bli helt igenom.
 
Ringla över rikligt med olivolja och honung. Salta och peppra. Blanda om bland grönsakerna och tillsätt timjan.
 
Sätt ugnen på 200 grader och låt grönsakerna bli härligt goda och saftiga i drygt 45 minuter. Ha lite koll så inget bränns. Känns de inte klara är det bara att ha i de lite längre.
 
Njut tillsammans med fisk, kött eller bara som de är. Goda som småplock på buffé också.
 
 

french chocolate meringues

 
 
Idag är en bra dag. På min nyinköpta urgamla stege i rummet står nu diverse lantliga blomkrukor med vackra blommor i. Lutad mot en vägg av liggande råspont ser det lite ut som en dröm. Det tack vare en runda på med mormor på stan. Dessutom har det serverats finfin mat här hemma.
 
Eller vad sägs om en nyfångad skreitorskfilé brynt snabbt i lite olja. Torskfilén med riven pepparrot på, lite brynt smör & räkor smakade förbaskat gott. Tillsammans med en krämig puré gjord på sötpotatis och palsternackor som jag för övrigt fortsatte att mumsa på framför mästerkockarna på Tv4, kändes livet oerhört lätt.
 
Jo för jag tänker att springa... det gör jag imorgon. Någon som känner igen sig?
 
Jaja... nu ska jag komma till de sega franska chokladmarängerna ni förhoppningsvis suktar en aning efter.  På de överblivna äggvitorna av vaniljkrämen jag behövde till tarteletterna var dessa en given task.
 
Chokladen ger en fin brytning till marängen som jag höftade till lite sådär på eftermiddagen.
Jag tycker att de är så vackra de här marängerna. I all sin enkelhet kan man gott servera de till barnkalaset, kafferasten eller comme une dessert.
 
Voila ... la recette!
 
recept - franska chokladmaränger
blir ca 19 stk
 
4 äggvitor
 3-3½ dl socker
50 gram choklad
 
Sätt ugnen på 130 grader varmluft.
 
Häll rumsvarma äggvitor och socker i en rostfri skål/bunke.
 
Smält chokladen i mikrovågsugnen. Värm 20 sekunder i taget och rör om mellan gångerna.
Ställ åt sidan att svalna lite.
 
Ställ ner ner bunken i ett vattenbad och vispa marängen tills den blir vit och krämig. När marängens temperatur nått ungefär 60 grader ta bort den från vattenbadet och fortsätt vispa på full hastighet i ca 5-10 minuter tills marängen svalnat något.
 
Ringla i lite choklad i taget och vänd med få ånger ner den i marängsmeten. Genom att göra detta får du det melerade, vackra mönstret.
 
Klicka ut ca 19 maränger på två bakplåtsklädda plåtor och grädda dessa i drygt 40 minuter. De ska vara spröda på utsidan och lite sega innanpå.
 
Ta ut och låt svalna. De håller några dagar i lufttät påse!

vanilla tartelette & raspberries for daddy

 
*kling kling ( sked som snuddar vid ett vinglas )
- Nu tycker jag att vi ska ta och sjunga för födelsedagsbarnet.
Alla:
-Happy birthday to youuu! Happy birthday to youuu! Happy birthday kära pappa, happy birthday to youu...Grattis! Gamle gubbe! ( man måste få småretas med någon med fyrtioårskris! )
 
Jag kan väl inte påstå att det var stämingsfull sång vi hörde i morse men det är ju ändå tanken som räknas.
Och efter ett rungande hipp, hipp hurra väntar självklart alltid någon form av bakverk.
 
Inte helt oväntat så är det jag som står för tårtan på födelsedagsmornar och igår såg därför hela köket ut som ett bombnedslag efter att jag kokat vaniljkräm, gjort chokladkakor, smält choklad, kokat dulche de leche...
 
Det var skålar i oändlighet. Choklad rinnande ner för diskhon. Och degsmulor på hela golvet.
Fast sådant spelar ingen roll när det är fördelsedagsbak tycker jag.
 
 
På outtalad begäran stod jag tillslut där med de där dulche de leche kakorna och sex stycken vaniljskrämsfyllda tartelettes med en massa hallon på. Tarteletterna är inspirerade av de som finns att köpa i vartenda franska bageri i Frankrike. Vaniljkräm är inget jag blir ledsen av att missa. Resterande familjemedlemmar däremot,  har mumsat i sig allihop med nöjda miner.
 
Det var kväll när jag diskat klart och städat undan allt så ljuset i bilderna är inte det bästa. Den här gången är det bakverket som räknas!
 
In english
Well.. today it´s my daddy´s bithday. And as I am such a nice daughter, I made him raspberry vanilla tartelettes. These are simple to bake, but loved by almost anyone.
 
recept - vaniljtarteletter
6 stk små
 
mördeg
 
150 gram smör
1 halv nypa salt
3/4 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Vaniljkrämen

5 dl mjölk
7 äggulor
1 färsk vaniljstång
50 gram smör
1 1/2 dl strösocker
drygt 1 1/2 dl maizena
 
två paket färska hallon
 
Börja med att nypa ihop ingredienserna till mördegen. Knåda till en jämn deg. Lägg i kylskåpet i 20 minuter.
 
Under tiden gör du vaniljkrämen.
Koka upp mjölk tillsammans vaniljkornen av den urskrapade vaniljstången.
 
Vispa äggulor, strösocker och maizena pösigt och luftigt.
 
Häll den varma mjölken över äggsmeten och vispa ihop för hand.
 
Värm blandningen igen och låt sjuda under konstant omrörning. När krämen tjocknat - fyll upp en skål med den.
Låt krämen kallna i kylskåpet.
 
Kavla ut degen du gjorde för 20 minuter sedan. Täck 6 små tarteletteformar med den och grädda dessa i ca 10 minuter på 175 grader. Låt kallna.
 
När det är dags att serveras fyller du pajskalen med vaniljkräm och toppar med massa goda hallon och lite florsocker.
 
Good luck mina sockerärtor!
 

chocolate & dulche de leche cookies

 
Jag hade en skål med hackade mandlar. Den var fylld till bredden. Sedan slank den ur min hand, föll mot en byrå för att därefter studsa ner på golvet. Allt! Ja, allt for ut på golvet. Det var lagom kul att dammsuga upp de från bl.a under mattan, på byrån och i min sko...
 
Som tur var hade jag redan använt det jag behövde till dessa chocolate & dulche de leche cookies. Men ändå.
 
 
Idag var även första gången jag provade dulche de leche. För er som inte är lika insatta så gör man dulche de leche genom att koka en burk kondenserad mjölk mellan två och fyra timmar under lock. Under tiden sker ett litet underverk i burken. När du öppnar den har du nämligen plötsligt en perfekt, aningen trögflytande kolasås.
 
Och denna kolasås kallas då dulche de leche. Det finns otroligt mycket man kan göra på och med den ( glass. pannacotta. paj...)
 

Jag fyllde några enkla choklad cookies med kolan tillsammans med några hackade mandlar. Lite till choklad på det och mer hackade mandlar så var den saken klar. Dessa cookies blir inte för söta tack vare den mörka chokladen. För den som föredrar sötare varianter kan man alltid hälla i någon halv deciliter socker till i kaksmeten och ha i mer dulche de leche i kakorna. För dulche de lechen - den är söt som tusan!
 
 
recept - dulche de leche choklad cookies
ca 24 stk
 
2,7 dl vetemjöl
1,3 dl kakao
en nypa salt
225 gram smör
1½ dl socker
1 ägg
1 msk vispgrädde
 
50 gram choklad
1 burk dulche de leche
1 dl hackad sötmandel
 
Sätt ugnen på 230 grader.
 
Blanda kakao, vetemjöl och salt i en skål.
 
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och vispgrädden. Vispa till en slät smet.
 
Klä två plåtar med bakplåtspapper och rulla ca 24 runda bollar av smeten. Om smeten känns för stickig och fastnar på händerna använd dig av lite mer mjöl.
 
Tryck in ett djupt hål med din tumme alt. med ngt annat runt i varje boll.
 
Grädda kakorna i tio minuter och låt svalna.
 
Lägg lite hackad sötmandel i varje försjupning. Fyll på med dulche de leche. Avsluta med att ringla smält choklad ( du kan smälta i mikrovågsugen men var försiktig så att det inte bränns och rör om var 15 sekund ) och lägga på ytterligare lite hackad mandel. De håller sig upp till 3 dagar i en lufttät burk.
 
Ut och bjud dina nära och kära!
 
 
 

lemon curd meringue kisses

 
 
Citron! Åh kära lilla citron. Tack för dagens lemon curd. Den smälte på tungan som smör i solsken. Grymt!
 
Det finns faktiskt få kombos som är så fulländade tillsammans som socker & citron. Allt blir gott! Fast godast blir nog en hemkokad lemon curd med sin syrlighet som möter en len sötma. Sug på det ni.
 
 
Har ni redan klarat av nivå ett "scones" är det dags att ni kliver ännu högre. Förlåt suckar njutningsfullt ännu högre. Jag babblar förstås om "lemon curd maräng paj". Hörde jag ett "ååhh" ?
 
Mina små lemon curd maräng kyssar är minivarianten av de där goda pajerna. Spröda maränger med lemon curd. Japp! ÅÅÅhhh!
 
 
 
Med risk för att de tar slut alldeles för fort tycker jag att du skall stoppa undan några till dig att smaska på till senare. Det är ju du som bakat de!
 
Smakerna är verkligen en sådan perfektion till den milda grad att jag vill hoppa upp och ner av glädje sisådär hela tiden. Citron var det jag. Och socker!
 
Nedan följer receptet. Det går snabbt som vinden att göra allt. Bara stunden marängerna måste vara i ugnen är lång. Och jobbig för den som är sugen... Att hälla upp curden i ett glas och inse att inte allt fick plats är också extremt tungt. Man måste äta en hel eller kanske två skedar bara sådär. Visst är det synd om oss som får baka...
 
recept - citron curd maräng kyssar
ca 2 plåtar maränger
 
spröda maränger
 
3 äggvitor
1½ dl socker
en droppe citronsaft
 
citron curd
 
3 äggulor
1 ägg
4 msk smör
2 dl socker
1 dl färskpressad citronsaft, 1-2 citroner
maizena
 
Vispa äggvitan till ett fast skum i en rostfri, ren bunke. Börja med låg hastighet för att inte förstöra äggvitans proteiner och öka sedan succesivt.
 
Vispa ner lite socker i taget och fortsätt vispa tills marängen är glansig och sockret löst upp sig. Marängesmeten ska fara lite fast i konsistensen och bilda fina toppar.
 
Spritsa ut maränger stora som tio eller en kronor på två bakplåtsklädda plåtar.
Grädda marängerna i ugnen på 80-100 grader i två timmar.
Är de inte het klara än kan du låta de stå i eftervärmen upp till en timma till.
 
Medan marängerna blir fina i ugnen skall du nu koka curden på din spis. Smält först smöret i en kastrull.
 
Blanda ner sockret och rör om.
 
Häll i citronsaft, ägget och äggulorna under konstant rörning.
 
Låt sjuda i 5-10 minuter medan du fortsätter att röra och röra och röra...
Curden skall börja tjockna och vispen skall lämn spår efter sig.
 
Är konsistensen för lös kan du tillsätta litte maizena. Sila i så fall ned två matskedar efter varandra i curden och rör ordentligt så det inte klumpar sig. Låt curden koka upp och sedan sjuda lite till.
 
Häll upp den i ett rent glas/burk och ställ att kallna helt i frysejn ( om man är riktigt sugen och vill att det ska gå snabbt ) eller kylskåpet.
 
Max 1 timma före servering sätter du ihop kyssarna med lite curd mellan två likastora maränger.
Sätter du ihop de inna är risken att marängerna blir sega.
 
Och sedan kan du vara riktigt nöjd med dig själv och äta en hel drös kyssar!
 
 
 
 
 
 
 
 

fresh sweet chili salmon & semlor

ett nervkittlande matteprov - check!
en härlig helg med en dos av förskylning - check!
ingen semla på fettisdagen - check!
Ja... och så lagat middag - check!
 
Det var den mest okänslosamma och korta versionen av min vecka som finns och var bara till för att få er att bli intresserade av den där laxen och middagen jag babblar om.
 
 
Det är nämligen dags för mig att avslöja det ytterst enkla vardagsmat receptet som går på repeat här hemma hos oss.
Det är lite sesamfrön på en bit färsk lax som förutom det är toppad med en sweet chili sås. Sedan så serveras laxen på silverfat - nej! salladsbädd tillsammans med en sked ris. På 25 minuter står den på bordet och jag är redo att hugga i.
 
 
 
In english
This is the recipe for a lovely everyday meal which we cook pretty often in our family. And we love it. As I´m sure you´ll do it to I suggest you use the translate button on the right top of my blog to translate the recipe. And the colour´s of the salmon and the lettuce look so nice together, don´t they?
 
recept - sweet chili lax med ris
4 personer
 
1000 g färsk lax ( fryst går också bra men färsk är godare )
ca 2 dl lätt matlagningsgrädde
½ dl mjölk
salt/peppar
sweet chili sås
4-6 msk sesamfrön
 
basmatiris
sallad ( bladspenat... )
 
Olja en ugnsformform med några droppar olja. Skär av skinnet av laxen och lägg den i formen.
 
Koka riset enligt förpackningen.
 
Blanda grädde, mjölk, en nypa salt och sweet chili sås. Smaka av själv hur mycket smak av sweet chili du önskar.
Häll såsen över fisken. Toppas med sesamfröna och ringla över lite sweet chili sås.
 
Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 15-25 minuter. Det beror mycket på hur tjcok din lax är. Håll den under uppsikt. Den får inte bli torr. Lax ska vara mellan 55 och 58 grader när den är klar.
 
Servera på en salladsbädd med (utan) en oljebaserad dressing tilsammans med riset.
Njut!
 
 

congrats to the award

Tänk vad många knäppa, hemska, fantastiska, idiotiska, fullkomligt bedårande, ovanliga, konstiga, härliga ideér vi människor kommer på. Oavsett om vi pratar världskrig ( fruktansvärd idé! ) eller att dansa bugg till svängig musik så upptod ideén någon gång vid någon tidpunkt i någons hjärna. 

iloveyourblogEn av de där riktigt grymma påhitten är en viss award som för tillfället cirkulerar runt på diverse matbloggar. Jag fick min av Håkan på Recepten.nu - en härlig matblogg full av inspiration, grymma kokboksrecensioner och matglada tankar. Kika in där!
 
Håkan tyckte jag var "en sannerligen passionerad matbloggare" vilket för min del resulterade i ett gott skratt den kvällen. Meningen med awarden är så vitt lilla jag förstått det, att uppmärksamma andra mindre bloggar med ett tilltalande innehåll som ÄNNU inte fått så stor publicitet. Därför hittar ni fem fina bloggar att inspireras av längst ner av detta inlägg. I och med det ger jag även vidare stafettpinnen till dessa härliga matbloggare att sprida sina bloggtips vidare.
 
 
Kruxet är dessutom att jag skall ta och svara på lite knepiga frågor om lite allt från himmel och jord. Det är ganska många så jag har valt ut tre.
Voilà!
 
Vilken är din favoritmånad på året?
Alla! Varje årstid har sin skönhet och jag tycker det är fantastiskt att vi får uppleva alla fyra såpass utpräglat i Sverige. Det gör att jag uppskattar varje årstid om så mer på sitt eget lilla sätt.
 
Våren älskar jag. Det är bland det bästa som finns att lyssna på bäckarna som börjat porla igen efter att isen smält, att känna solen titta fram och värma en från topp till tå & att se dem första tecken på grönt liv i växtriket förstås. Och sen när fåglarna kvittrar också.. ååh!
 
På sommaren vill jag helst bada hela nätterna lång och njuta av solen aldrig riktigt går ned. Och mina luftiga, lätta kläder samt att gå barfota i gräset medan grillkvällarna avlöser varandra kan jag också längta lite till såhär på vintern.
 
Vintern stoltserar med den vita snön som gör allting så tyst och dämpat. Och så skidåkning, julafton och långkok såklart.
 
Jag dansar gärna i regn och myser med en bra tv-serie. Inte konstigt att hösten med sina färglada landskap och kristallklara luft charmar oss.
 
 
Vad skulle du vilja resa nästa gång?

För det första så tycker jag väldigt, väldigt mycket om att resa. Att upptäcka nya platser och uppleva nya kulturer med allt från tradtioner till maten. Nästa gång skulle jag vilja åka tillbaka till Australien eftersom jag känner att det finns så mycket mer att se och uppleva. ( Herregud! Det är en kontinent! )
Fast egentligen så är jag glad nästan vart jag än landar och kliver av planet.
 
Vem skulle du vilja ha som middagssällskap för en kväll?
 
 
Detta är enkelt. Det vore så häftigt att få äta middag med min gammelmormor som var förlamad sedan hon var 21 och trots allt hade sådan livsglädje. Sedan får gärna gammelmorfar, gammelfarmor och gammelfarfar sitta med vid bordet också. Deras liv var ju så annorlunda från mitt där de bodde ute på vischan i Norrland. Och hade kor och upplevde världeskrig. Jag önskar verkligen att de levt ännu idag så jag fick bjuda de på något riktigt gott.
 
 

Och nu till några ritiga godbitar i bloggosphären. Varsågod att välja och vraka!
 
Nu kokar jag - Krille har visserligen åldersnoja, vilket man titt som tätt får höra i hans finurliga små texter, men laga mat kan han. Här bjuds det på gudomliga smakkombinationer för den som har lite koll i köket. Detta toppas med gnutta fantastiska upplägg av maten samt de fina bilderna. Övertygad?
 
En fotografisk matblogg - Helena är fotograf. Här är det fokus på dem kristallklara bilderna, som läskar en att smaka en tugga. Dessutom får vi recepten på läckerheterna hon lagar och bakar i köket sitt.
 
Ljuvliga skapelser - Bloggen drivs av två systrar. De bjuder på enkel inspiration. Fanny och Felicia delar på jobbet. Den ena fotograferar och den andar bakar. Tyvärr var det ett tag sedan de uppdaterade men vi hoppas de kommer igång igen snart.
 
Food around my world - En multikulturell bidrar till många nya och goda maträtter och recept. De presenteras ofta med en anknytning till familjen samt en bunt drömmande bilder.
 
Matgeek - Matgeek är en väldigt bred blogg som handlar om matlagningens alla sidor. Allt från vad som är bästa champangen till nyår till receptet på älggryta finns att hitta. Johan skriver väldigt bra och utförligt. Gå in och läs om den aktuella semlan nu, vet ja!
 
Önskar er en mysig fortsatt tisdagskväll!
 
 

polenta rounds with avocado, cream & fish eggs

 
 
Av ett majskorns kärna framställs ett gryn som kallas polenta. Kokar man dessa gryn med mjölk & grönsaksfond så har du en majsgröt framför dig som smakar himmelskt. Polentan äter man både i fast och krämig form och den är nationalrätt i norra bella Italia. Och italiensk mat - det vet vi att det är gott!
 
Jag är en riktig sucker för polenta. Äter alldeles för stora portioner när den väl serveras och njuter av varje tugga.
Många som provar polenta för första gången brukar vara lite tveksamma. Men många tycker liksom jag att det är förbaskat gott också.
 
 
 
Det var i lördags morse som jag fick ett ryck och gjorde polentaplättar till frukost. Jag rekommenderar varmt att ni istället gör receptet och serverar som förrätt.
 
Till polentan kan man äta det mesta. Soltorkade tomater, kyckling, sallad...
Jag var ofantligt sugen på den perfekt mogna avokadon som låg i vår grönsakskorg och hittade både rom och gräddfil i kylskåpet att toppa plättarna med. Och kombon satt verkligen som en smäck.
Hey Baberiba! Jag kommer garanterat bjuda på detta som förrätt nästa gång vi har gäster. LOVE it!
 

 
 
Och så hade vi ett försök till matvideo där längst uppe också. Ifall ni nu inte fått nog av polentan på bild vill säga.
Inspiration kommer från flera andra matbloggare runt om i världen som t.ex Linda Lomelino på Call Me Cupcake. 
Även om jag nu inte kommer upp i hennes klass så måste man alltid börja någonstans för att utvecklas.
 
Glöm för guds skull inte att prova receptet nu bara!
In english:
I love polenta. A finely ground yellow or white cornmeal boiled with milk, water or vegetable stock, which is eaten directly or baked, fried or grilled before serving. I actually made those polenta rounds for breakfast, but I highly recommend to serve them as a starter instead. With the avocado, the fish eggs and the cream your taste buds can´t be anything but happy! And the video above.. is a complement to the photos of the polenta rounds.
:-D
 
recept - polentaplättar med avokado, gräddfil och fiskrom
ca 8 plättar
 
1½ dl polentagryn
5 dl mjölk
3 tsk grönsaksfond ( pulverform )
150 gram riven ost ( gärna parmesan )
1 ägg
peppar
 
fiskrom
gräddfil
1 mogen avokado
 
Koka upp mjölken. Häll i grönsaksfonden och rör om.
 
Dra ner värmen något och häll i polentagrynen. Rör om. Forsätt röra om tills polentagrynen börjar svälla upp något.
 
Dra ner värmen lite till och låt småputtra i ca 7 minuter. Rör om då och då och se till att det inte bränns.
 
Dra kastrullen från plattan och rör i ägget snabbt tillsammans med osten.
 
Låt "grötmassan" svalna något innan du steker plättar i lite olja. Ha rätt hög värme.
Man behöver ca 1½ msk polenta till varje plätt.
 
Servera med avokado, gräddfil och fiskrom. Antingen tar alla av tillbehören själv eller du lägger på lite fint.
Mums fillibaba!
 

condiment au miel & au gingembre

 
( läs följande text högt för dig själv som om du gjorde reklam och överraskas sedan av din talang och denna "fantastiska produkt" )
 
Grattis! Ja DU bakom skärmen! *knack, knack*
 
För nu har DU nämligen möjligheten att förändra dina salladsvanor på ett revolutionerande sätt. Tack vare den franska vinägern "condiment au miel & gingembre" som produceras för "Oliver´s & Co." kan ni till och med få era barn att äta sallad. Som sagt.. en revolutionerande produkt!
Den matchar den tråkigaste salladen och gör denna till en dunderhit DU inte kan sluta äta av.
Detta är vinägern med smak av honung och ingefära som finns att köpa här på nätet eller i Sveriges vackra huvudstad Stockholm.

Vi ansvarar inte för att detta ev. kan höja eran månatliga utgift gällande sallad. Vinägern blir otmåttligt poppis bland stora som små och ser man inte upp kan den godaste mat överträffas av den enklaste sallad.
Allt pågrund av "condiment au miel & gingembre" som produceras för "Oliver´s & Co."
 
____________________________________________________________________
 
Skämt åsido, så är jag varken sponsrad eller knäpp i skallen. Jag vill helt enkelt uppmärksamma er om denna himla goda vinäger som vi här hemma uptäckte efter att ha varit på "Mitt Kök-mässan". Vi är redan inne på våran andra flaska och äter sallad som aldrig förr.
 
Check it out, helt enkelt!
Och visst skulle ni också kunna läsa reklam på tv!? Jag visste väl det...

RSS 2.0