äggiga hjärtan till påsk & GLAD PÅSK

 
 
Får ta och börja med ett gäng tack till er som tog er tid att gratta mig till födelsedagen här på bloggen.
TACK, jag bli så otroligt glad!
 
Ännu roligare var det ju nästan att läsa att ni trodde jag var äldre än jag faktiskt är. Med vad tusan, åldern ska väl inte sätta käppar i hjulet någon gång i livet!
 
 
Well gott folk. Snart är det påsk. Idag firar vi långfredag och när vi vaknar imorgon så har vi påskafton. Tiden går himla fort.......
Eftersom jag tycker att det är lite spännade med andra kulturer & andra traditioner så vill jag såklart gärna veta hur ni firar påsk?
 
Gömmer ni godisfyllda ägg? Buffée eller smörgåsbord? Massa folk eller bara familjen?
 
 
 
Hos oss är det pappa som står för påskharen.
Först färgar vi kokta ägg i massa olika färger och sedan får "påskharen" gömma dessa i vår trädgård på morgonen.
 
Därefter väljer de som är med ( det har varit allt från grannar, kompisar till mormor och morfar ) en färg. Det gäller sedan att hitta alla ägg i sin färg så fort som möjligt. Ett år behövde jag *harkel* ganska länge för att hitta mina ägg.
 
Då hade token nämligen gömt vita ägg i snön. Så man såg dem faktiskt inte måste jag tillägga till mitt försvar.  Jaja, man får inte vara dum!
 
Efter en kort ägglek där det gäller att "krasha" den andres ägg och behålla sitt oskatt blir det oftast en äggig påskbrunch.
Jo, påsken är absolut en härlig högtid.
 
 
Oavsett hur/om ni firar så är det alltid lite skoj med en kul frukost. Dessa hjärtan är som en omelett fast i hjärtform och ursöta på vilket frukostbord eller buffé som helst. Lite pilligt men värt jobbet.
Här finns en video på hur det går till som jag hittade på youtube. Inte min video alltså!
 
Jag använde våra egna ägg från våra höns. Och tuppen ni scrollade förbi lite längre upp.. det är han som är chefen över de hönorna.
 
Nu återstår bara ett..
 
GLAD PÅSK på er fina läsare. Hoppas ni får chans att njuta av lite ledighet med nära och kära. Och lite god mat för den delen. Ni är bäst!
 
ägghjärtan till påsk 7 stk
5 ägg
en halv morot
1 salladslök
två rädisor
salt och peppar
alt. lite chili
 
Hacka lök, morot och rädisor fint och smått.
Knäck äggen i en skål och blanda med hjälp av en gaffel en homogen äggsmet. Ta ut tre matskedar ägg och spara. Blanda i grönsakerna och salt/peppar/chili.
Rör tills grönsakerna fördelats jämt.
 
Olja en stekpanna ca 23 cm i diameter och häll i hälften av äggsmeten. Ungerfär som en omelett. När undersidan av omeletten fått lite färg och börjat koagulera, rulla ihop omeletten. Låt omelettrullen ligga kvar i pannan. Häll i resten av äggsmeten och rulla ihop till en tjock omelettrulle. När de är genomstekt, ta ut den ur panna och låt svalna en minut.
 
Skär rullen i 1 cm tjocka bitar. Skär igenom varje bit diagonalt och vänd på en del och lägg ihop till ett hjärta.
 
Använd det sparade ägget till att "limma ihop" de olika delarna och stek på varje sida ytterligare en gång.
 
Servera och njut!
 
 

linguine con pomodoro, vino bianco e gamberetti & en fin födelsedag

 
Wihooo! Gissa tre gånger vems födelsedag det är idag?
Jajemensan! Min.
 
För 15 år sedan kom jag till världen klockan 19:45. Då visste ingen vem jag var, vem jag skulle bli eller minst att jag skulle skriva en matblogg en gång i tiden. Men det är väl trots allt det som är så fascinerande med livet. Att man aldrig vet som väntar bakom nästa hörn. Att det ena sekunden kan vara på topp då allt flyter på, man har massa projekt på gång och härligt folk runtomkring en och andra sekunden inte veta varken ut eller in.
 
Jag skulle först vilja tacka mina söta kompisar som var så snälla och bjöd på hembakad tårta idag. Det var supergott och jag blir så glad ska ni veta. TACK! Och sen alla andra som grattat mig såklart.
 
Sen så ska jag nu gå och fira mig själv lite mer. Med bl.a lite blackend lax med honungsrödbetor.
Oh sweet banana vad gott. Nu blir jag alldeles för sugen. Så jag kilar nu...
 
Men innan bjuder jag på receptet på middagen jag bjöd tjejgänget på. En simpel men ack så god pastarätt med räkor.
 
 
linguine con pomodoro, vino bianco e gamberetti ca 4 större portioner
500 gram linguine
en näve minitomater
3 dl enkel tomatsås smaksatt med basilka ( gör själv! )
olivolja
5 dl vitt vin
2 klyftor vitlök, pressade
½ morot
en halv näve hackad salladslök
300 gram skalde räkor ( t ex från frysdisken, tinade )
en näve färska basilikablad
 
 
Fräs vitlöken i rikligt med olivolja.
Riv moroten med ett rivjärn och låt den fräsa tillsammans med vitlöken.
 
Koka pastan.
 
Häll i tomatsås, vitt vin och tomater. Låt sjuda under lätt omrörning i några minuter.
Lägg i räkorna och salladslöken i såsen.
 
Låt såsen koka upp. Smaka av med slat och peppar. Häll i mer vin, tomatsås eller olivolja efter önskemål.
 
Blanda ner linguinen i stekpannan och servera i allt ihoprört i en stor skål.
 
Dekorera med halverad minitomater, färsk salladslök och ett stort leende på kocken!
 

påskiga våfflor, basilikacrème & earth hour

 
Påsken närmar sig med stormsteg. Butikerna skyltar med fjädrar, påskharar och påskliljor. Chokladäggen har infunnit sig i hyllorna och alla mattidningar har minst en påskbuffé att bjuda på.
 
Jag tycker påsken är en mysig tid. Alla färger lyser upp en ännu rätt vit vår och påsklovet är en skön break i vardagen. Vi får se om det blir en sväng till Paris eller Berlin för vår del och lite mysdagar här hemma.
 
 
Ikväll har jag haft lite tjejer över på middag. Vi har myst med tända ljus, trerätters och massa snacks.
Något besvikna var vi dock över att det enbart verkade vara vi som släckte ner vid halv nio för "Earth Hour".

Det är en så enkel sak att göra för miljön en gång om året som alla borde hänga med på.
 
 
Middagen började i alla fall med lite småplock i form av matiga våfflor, rödlök, gräslök och stenbitsrom.
 
Våfflorna hade jag förberett på förmiddagen och åt därför även en till lunch. En vårig sådan.
Det är den som ni kan beskåda på fotona. Men jag kände inte för att äta samma sak till lunch som till middag och valde en URGOd grön sallad som tillbehör.
 
Och eftersom våffeldagen innfaller snart ( 28 mars! ) och påsken är på intåg måste ni ju få lite inspiration!
Så här ni receptet på en matig vårvåffla i fina färgerna grönt & gult.
 
 
recept - påskvåfflor
 
våfflor
150 gram smör
4 ägg
2½ msk socker
2 tsk salt
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
 
påsksallad
bladspenat
stjälkselleri, i bitar
salladslök, hackad
gula minitomater, delade
smörgåskrasse
avokado, i stänger
valfri sallad
 
basilika
salt/peppar
gräddfil
 
Vispa ihop smör, ägg, salt och socker.
 
Tillsätt mjölet och vispa till en jämn smet. Vispa i bakpulvret och tillsist mjölken.
 
Grädda våfflorna. Gör basilikacrèmen genom att hacka lite färsk basilika och blanda ner i gräddfil och smaksätt med salt och peppar.
 
Blanda ihop grönsakerna i en sallad.
 
Toppa varje våffla med en näve sallad och servera med basilikacrèmen.
 
GLAD PÅSK!
 
 
 
 
 
 
 

en nypa socker

 
Socker. 
 
Den älskade & hatade råvaran som tillför det lilla extra i varje maträtt och är grunden till alla sötsaker.
Ingrediensen, kryddan och smaksättaren som får så kopiösa mängder av uppmärksamhet av samhället och media att det räcker och blir över.
Det finns knappt något som är så rustikt i matväg som socker.  En råvara jag inte vill eller kan vara utan. Sockret är det extra lilla piffet på det mesta. Därför har jag fått för mig att skapa en liten serie med inlägg kring socker.
 
Så häng på!  Lär dig lite nytt och briljera med dina onödiga och viktiga kunskaper.
Första inlägget handlar om historian bakom sockrets väg till världskrydda.
 
" Förr användes dadlar och honung för att få fram den söta smaken. Först på 1700-talet fick socker en plats i vart och vartannat hem.
 
Sockret framställs av såkallade sockerör. Ursprunglingen kommer dessa från öar i Medelhavet. Ursprungsväxten finns idag inte kvar som den var förut. Istället har nya, mer produktiva sorter av sockerröret utvecklats sedan 15 tusen år tillbaka och sockerrör kan numera nå höjder uppemot sex meter.
 
När Napolion spärrade handelsvägarna i början av 1800-talet var man tvungen på att komma på ett nytt sätt att utvinna socker på. Sockerbetan var lösningen. Dock så behövde man stora mängder för att utvinna mycket vilket ledde till sockerpriserna steg.
 
Efter att krigen slutat och fransmännen inte blockerade handelsvägarna längre kom rörsockret tillbaka till Europa. Det gjorde sockerbetsproduktionen överflödig. Än idag görs mer an hälften av allt socker på sockerrör. "
 
Källa: dansukker.se

grönt smørrebrød & vårkänslor

Det är helt otroligt.
Jag vaknade vid klockan sju utav att solen kikade in genom fönstret och kände mig till råga på det utsövd. Jag kan knappt tro det är sant. Våren är på intåg! 
 
I alla europhorie över det faktumet så kände jag först för att ligga kvar sisådär tre timmar och bara mysa och sedan för att göra ett grönt smørrebrød till frukost. Det händer inte särskilt ofta att jag lägger ner tid på att tillverka mackor utöver det vanliga, men idag så!
 
Jag blandade lite hej vilt och slängde på det mesta i grönsaksväg som hade färgen grön. Lite tapenad på gröna oliver och crème fraiche på det och där stod jag med mitt hyllningssmørrebrød till våren.
 


Tyvärr så är det sällan att man gör lite avancerade mackor hemma, men det är ju så gudomligt gott.
Ta dig tid och gör ett eget till frukost någon morgon när du har tid. Det lönar sig!
Hitta på ditt eget smørrebrød eller gör som jag.
 
recept - grönt smørrebrød
 
en rågmacka
tapenad på gröna oliver
crème fraiche
en näve blandad sallad
1 skivad minitomat
1 msk smörgåskrasse
½ dl skivad stjälkselleri
 
Bre på lite tapenad på rågbrödet.
 
Fördela resten av grönsakerna ( förutom smörgåskrassen ) på brödet lite snyggt.
 
Toppa med smörgåskrassen och lite klickar tapenad och crème fraiche.
 
Bon matin!
 

seasonal produce of march

I mitt förra inlägg om rödbetssoppa så tog jag upp vikten av att äta säsongsbetonat. Det är en viktig sak som vi människor måste bli bättre på av flera anledningar. Mer om det lite längre ner!
 
Att äta säsongsbetonat går ut på att använda sig av de råvaror i sin matlagning som för tillfället växer/gror i det egna närområdet. På så sätt tar man vara på det som jorden ger oss på bästa sätt.
 
Förutom att man tar hand om miljön på ett bra sätt, råvaran är billigare när den är i säsong (tänk: kortare transport, större mängder av råvaran = billigare råvara)  så är smaken av en viss råvara som mest framtädande när den skördas i "rätt" tid.
 
Om du nu känner att du vill prova att äta mer säsongbetonat, men ändå inte vill utesluta t ex apelsin i maten
( som i första hand inte kan klassas som närodlade någon gång på året! ) så går det utmärkt.
 
Ni har säkert märkt att frukthyllorna fylls med citrusfrukter under vinter och höst perioden. Då är citrusfrukterna nämligen i säsong. Med det menas att citrusfrukterna är i säsong så nära lilla landet lagom som möjligt. Nämligen i USA och medelhavsländerna.
 
Ju mer närodlat desto bättre. Försök att ha det tänket när ni lagar mat framöver så är ni riktiga hjältar. Både för miljön och för era smaklökar.
"Bra mat lagas på bra råvaror". Remember?
 
Att hålla sig enbart till säsongsråvarorna kan bli knepigt. Det är dock inte det som är kravet/syftet. Sålänge största delen av den mat är som man äter är någonlunda i säsong så räcker det långt. Man måste få variiera sig ibland. Mat ska vara kreativt och gott, inte långtråkigt.
 
 
För att ni ska veta vilka råvaror som är i säsong för tillfället kommer jag hädanefter försöka lista upp de aktuella råvarorna sisådär en gång i månaden.
 
Först ut är mars.
Månaden med stort M, där våren börjar blomstra och med tusen födelsedagar att fira.
 
grönsaker - svartrot, persiljerot, palsternacka, morot, rödbeta, groddar, rödlök, silverlök, smörgåskrasse, savojkål, rödkål, spagettipumpa, jordärtskocka och vinterpotatis
 
fisk och skaldjur torsk, lax, pilgrimsmussla, röding, regnbågsöring, sej, sill, siklöja, havskräfta och lake
 

Källa: säsongsmat.nu

beetroot soup & cress

 
Röbetor. Jag älskar rödbetor.
Av hela mitt hjärta. För mig är det en fantastisk råvåra som grävs fram ur jorden.
 
 
Jag kokar dem mjuka till lyxig rödbetspurée. Jag steker dem i citron & honung. Jag äter dem rykande heta från ugnen med en skiva chevre & en droppe honung på. Och jag kokar soppa på de.
 
Om älgen är skogens konung så är rödbetan körsbäret på glassen. Grädden på moset. Pricken över i:et.
Med sin lätt söta smak som går att tillaga på många olika sätt är det en oslagbar råvara. Punkt.
 
 
God mat lagas på bra råvaror. Och bra råvaror är för det mesta närodlade. Bra, närodlade råvaror i sin tur går alltså bara att få tag i när råvaran är i säsong. Knepigt?
 
Kontentan är att man borde laga mat med säsongsanpassade råvaror för att skydda naturen mot avgaser ( och dyl. ) och för att på bästa sätt få fram de smaker som kännetecknar en råvara.

Jag gör så gott jag kan för att ta vara på vad jorden ger oss under de respektive årstiderna, men rödbetan har jag svårt att hålla fingrarna ifrån. Även mitt i vintern.
Som sagt. Jag älskar rödbetor.
 
 
Faktum är att rödbetan egentligen är en sensommarprimör som stimulerar immunsystemet. Röbetan är som mest näringsrik om den äts rå, men innehåller även efter tillagning flera nyttiga mineraler som hjälper till att minska infektionsrisken i kroppen.
 
Har ni lärt er nog så hoppa vidare till receptet på en av de godaste rödbetssopporna som finns. Den är grym! Servera med lite nybakat bröd och du är mer än hemma. Tack vare den knalliga färgen blir den himla fin på påskbuffén också.
 
...Om inte såkan man läsa om hälsoaspekten här.
 
 
recept - rödbetssoppa med smörgåskrasse
4 portioner
 
1 morot
240 gram färska rödbetor
70 gram vitkål
2 gula lökar
2 tsk flytande margarin
1 tsk timjan
1 lagerblad
2 msk mild rödvinsvinäger
1 tsk socker
1½ liter grönsaksbuljong
eldigt örtsalt av Renée Voltaire ( eller likn. )
 
 crème fraiche
smörgåskrasse
 
Börja med att skala grönsakerna och att ansa vitkålen.
Ta fram ett rivjärn och riv alla grönsaker grovt.
 
I en kastrull: Hetta upp margarinet och låt grönsakerna fräsa en liten stund tills de mjuknar något.
 
Häll i kryddor, vinägern och grönsaksbuljongen och låt koka under lock ca 20-25 min.
 
Använd en mixerstav för att få soppan helt slät och smaka av med salt och peppar.
 
Servera med en klick crème fraiche och smörgåskrasse. Och ev. nybakt bröd.
 
 
 

walking the streets & cashew kisses

 
Idag är en knäpp dag.
 
Vaknade skönt vid åttatiden och åt otroliga två kiwis till frukost. De var omogna.
Något jag inte brydde mig särskilt mycket om förrän jag insåg att det skulle krävas en bra mycket starkare person för att kunna gröpa ur hela kiwin än den genomsnittliga människan.
 
Men jag ville ha kiwi så jag försökte ännu en gång med en ny kiwi. Det slutade på samma vis...därav två kiwis.
 
 
 
Därefter var tanken att jag skulle fotografera dessa sjukt läckra nyttigheter till cashewkyssar. Något som dröjde betydligt längre än beräknat.
 
Åh, jag önskar att ni skulle kunna känna känslan av att ha en perfekt idé till en bild och inte kunna genomföra den. Inget stämde. Det var varken rätt porslin eller bakgrund. Eller ljus för den delen.
 
Ni skulle ha sett mig när jag frustrerad till tusan vandrade längs gatan till tåget för att göra stan!
 
 
Oavsett så var det som skulle fotograferas såklart dessa cashewkyssar. De är min hemmagjorda variant på nyttiga chokladbollar - ni vet sådana som man kan köpa överallt nuförtiden. Isället för socker och havregryn görs dessa på färska dadlar ( för sötmans skull ) och nötter.
 
Nyttiga chokladbollar. Ja, det var även för min del med viss skeptis jag åt dem första gången men nu är jag frälst. De är perfekta för att stilla sockersuget.
 
För tillfället är vårt kylskåpet fyllt med chokladbollar som får sin chokladsmak av kakao. Och jag har så svårt att inte öppna kylskåpsdörren för att smaska på ytterligare en. I love them.
 
 
recept - cashewkyssar
runt femton stk
 
200 g osaltade cashewnötter
95 g dadlar
1 tsk rapsolja
1 tsk honung
1 msk smör
3 msk vatten
3 msk kakao
1 tsk limesaft
 
kakao
 
Ta fram en mixer. Jag använde den som vi gör smoothie i.
 
Häll ner cashewnötterna och mixa de till ett pulver.
 
Blanda i dadlar och mixa några sekunder. Blanda i resterande ingredienser lite i taget ( det måste alltid vara någon vätska i mkixern för att de skall funka! ) och kör på full effekt. Använd en sked för att skrapa loss smeten från kanterna och fortsätt mixa till en slät smet.
 
Rulla ca femton bollar av smeten och rulla sedan dessa i kakao.
 
Förvara i kylskåpet och njut när sötsuget sätter in!

good morning sunshine & semolina oatmeal

 
Våren. Den är faktiskt här nu!
Förutom att det var ren lycka att stiga upp imorse runt sextiden när solen hälsade "god morgon" och fåglarna kvittrade lite lätt sådär som de kan göra på morgonkvisten så fick jag idag se första tecknet på liv från det gröna växtriket!
 
Först hittade vi en lilafärgad krokos som gömde sig under en kal buske längs en trappuppgång. Bara den synen var toppen! Men som om inte det var nog fortsatte en hel bunt med snöklockor lite längre ner på backen att förgylla dagen. Av ren glädje bokstavligen dansade vi ( jag och några härliga kompisar )
efter denna upptäckt fram genom gatorna med mobilerna i fickorna fyllda med bevisfoton.
 
Hoppet föds verkligen på nytt. År efter år. Och det med besked.
Gissa två gånger om det kännsmotiverat att sitta i ett klassrum indränkt i mörker när man inte kan annat än att längta ut då.
 
 
Följande är egentligen ganska revolutionerande på sitt eget lilla sätt.
Det är nämligen så att jag aldrig har gillat gröt. När fröken var mindre t ex satte hon sig så långt bort från den som åt gröt som bara var möjligt. Bytte t o m plats när nästa grötätare ville ta sin första tugga.
 
Och nu, efter många år av fullständig vägran - nu äter fröken gröt!
Frivilligt till frukost för att hon tycker det är gott. Wihoo!
 
Mannagrynsgröt är numera faktiskt en återkommande frukostfavorit som går att svänga ihop innan du hinnar säga "gröt, gröt, gröteligröt"( jag är medveten om att jag är oerhört uppfinnelserik när det gäller en ramsa som denna! ).
 
Nu kommer delen då ni ska bli inspirerade till att laga er egen gröt...
Ähmm? Gröt är gott till frukost och man får massa energi ... jag tror ni hajar!
 
Prova att laga en åt er själva någon morgon framöver. Och glöm för guds skull inte att toppa den med massa bär, frukt eller som jag gjorde denna gång. Med kanel & socker.
 
recept - mannagrynsgröt på Ella´s vis
1 portion
 
2 dl mjölk
5 msk mannagryn
en nypa salt och socker
 
frukt & bär
socker, mjölk & kanel
 
Värm mjölken i en kastrull och vispa ner mannagrynen med en icke elektrisk handvisp.
Kort: rör ner mannagrynen.
 
Låt koka upp och fortsätt röra under sjudning i drygt 5 minuter.
 
Häll över i en djup tallrik och servera med mjölk, socker & kanel. Alt. med frukt & bär.
 
God morgon! Hoppas du kickstartat morgonen på ett grymt vis nu.

about pistachios & skiing

 
 
 Det är så himla härligt att svänga ner en pist när det snöar. Skidorna riktigt skär genom snön, och så går det ibland otroligt fort. I fartvinden far tofsen fram och tillbaka och hela ansiktet lyser rött av kyla.
 
Jag har under tiden jag varit borta i Italien försökt njuta av blåmärkena som pjäxorna envisas med att producera, tagit varma bad med en tidning i andra handen och ätit gott varenda dag. Skidsemestrar är verkligen något speciellt.
 
På dagarna kör man gärnet, mumsar på något gott i skidbacken och på kvällarna är man skönt trött och somnar snabbt. Eller i alla fall oftast...
 
Första natten var nämligen inget vidare då sängen jag och min kära bror fick dela, var en tämligen obekväm dagbädd ( alltså en soffa på dagen och säng på kvällen ). Madrassen var som en hård skiva med ett hål i mitten. Vid ändarna gick madrassen upp och i mitten ner. Och jag pratar om alla ändar. Vågrätt och lodrätt.
 
Förstå vad skönt det är för ryggen med en sådan sne svank att sova i. Inte.
Vi sov resten av veckan på madrassen på golvet. Och det var toppen!
 
 
 
En annan skojig situation var när jag låg och guppade i badkaret och min bror tog med sig nyckeln till rummet ( ett kort som måste sitta i för att all elektrictet ska funka ) och gick.
 
Jag var då själv där och plötsligt blev det helt bäcksvart. Jag såg inte ens min egen hand.
 
Det tog dock ett tag för mig att inse att ingen längre var kvar i rummet så jag ropade ju på tokstollen ( och nej det var inte lika kul som jag beskriver det här! ) någon minut innan jag förstod hur det låg till.
Då fick jag fint pallra mig upp ur vattnet, blöta ner allt och försöka känna mig fram till en handduk...
 
 
Och nu undrar ni vad pistagenötterna har med detta att göra?
Jo, det är så att pistagenötter det hade vi med som snacks i skidbacken och efterätterna vi åt var oftast toppade med lite lätt krossad pistage. Och så är pistagenötter i princip nästan den ända nöt som jag inte är allergisk mot. Pistagenötter tillhör nämligen inte stenfrukterna utan är egentligen ett frö, vilket gör att de flesta som i övrigt är allergiska mot nötter tål pistage. Bra va!?
 
Tips.
Pistagenötter gör sig väldigt bra som garnering på mat och desserter. Den gröna färgen är urfin ihop med lite hallon till exempel. Jag hade gärna sagt att du kan odla de själv men det går tyvärr inte - de växer bäst i USA.
Glöm bara inte att köpa osaltade när du ska använda de som deko.

RSS 2.0