Red currant macarons

(Scroll down for english)
 
Red currant macarons är inget annat än Röda vinbärs macarons ...
Vilket passar perfekt att göra om man som vi har flera buskar med massa vinbär som väntar ute i trädgården... Och så dessutom så var en kompis på besök som har en viss förkärlek till macarons.
 
När det som grädde på moset ( heter det så!? ) fanns äggvita i kylskåpet, fanns det liksom ingen annat alternativ än att göra de. Och det gjorde jag, som ni ju kan se här ovanför...
 
Jag gjorde dem i en ganska kraftig rosa färg, extra stora ( dubbel storlek ) och fyllde de med en lagom sötad vinbärscurd. Très delicieux!
Jag körde på ren känsla när det kommer till vinbärscurden, så jag vet inte om jag vågar lämna ifrån mig receptet. För visst kommer jag ihåg hur man gör! Men exakta mått?
Googla lite på "red currant curd" så hittar ni säkert något bra. Glöm bara inte att det kan behövas lite mer maizena i curden, så att den får rätt konsistens. Curde får inte vara för lös!
 
Receptet på skalet är detsamma som detta. Bara att jag använde mig av röd karamellfärg istället.
 
Lycka till!
 
In english:
Some days ago my friend and her family was coming to visit us and then I made her some red currant macarons. One reason was of course that she loves macarons. The other reason was that  we have a lot of red currant in our garden ... The result = red currant macarons
 
I made them in a quite bright pink colour, double size and filled them with some red currant curd...
It was delicious, but since I created the recipe while baking, I can´t really remember how much of everything I used. But google " red currant curd" and you´ll find some recipes. Just make sure the curd has the right consisteny. It can´t be too runny! Maizena can help you along the way :)
 
The recipe for the shells is the same as this one - I just used red liquid food colour this time instead!
 
Good luck!

cupcakes & muffins

recipes
 
mini rose cupcakes - mini roscupcakes
 
cookie monster cupcakes - kakmonster cupcakes
 
kladdkakemuffins deluxe
 
apple muffins with meringue - äppelmuffins med marängtopp
 
 
 

Smooth White Chocolate Mousse with Raspberries and Passion fruit

( Scroll down for english)
 
Muums! Det här är goa grejor det, ska ni veta!
 
För detta är vit choklad mousse med passionsfrukt på ett lager färska hallon. Det ni!
En riktig toppen efterätt som passar efter varje måltid. Man får nämligen alltid ner den då den bl.a görs ... utan grädde!
Personligen tycker jag det är snäppet godare, då vit chokladmousse med grädde brukar bli övermäktig samt helt enkelt väldigt gräddig i smaken.
 
Passionsfrukten tillför en fruktig smak och hallon och vit choklad är en oslagbar kombo - det är ren fakta :D
En ljuvligt len efterätt som tar lagom lång tid att förbereda och som framförallt går och måste förberedas i förväg!
 
In english:
Smooth White Chocolate Mousse with Raspberries and Passion fruit is definitely one of the most delicious desserts.
This one is in my opinion even better than most white chocolate mousses made with whipped cream.
The passion fruit contributes some fruitiness and raspberries and white chocolate have always been a great combination! I strongly recommend you to do this. It´s also perfect for having guests, because it will have to cool in the refrigerator which makes this dessert one you´re able to prepare.
 
If you want me to translate the recipe please leave a commen or email me!
 
Recept - Vit chokladmousse med passionfrukt på färska hallon
ca 8 dessertglas
 
300 g vit choklad ( Odense eller finare är att rekommendera! )
6 ägg, rumstempererade
10 mogna! passionsfrukter
200 g eller mer färska hallon ( frysta går också men se till att tina de ordentligt innan! )
 
Smält chokladen över ett vattenbad.
Vattenbad: Låt vatten sjuda i en kastrull, låt chokladen smälta i en värmetålig bunke av rostfritt stål över det sjudande vattnet.
 
Separera äggvitan från gulan pch ställ gulan åt sidan. Vispa äggvitan till en fast men inte torrt, vitt skum.
 
Gröp ur passionfrukternas kött, kärnor och saft och lägg i en skål.
 
När chokaden smält, låt den svalna lite och vispa sedan i gulorna en efter en. Använd elvisp!
Vispa snabbt ner passionsfrukten.
 
Vänd sedan försiktigt ned äggvitan.
 
Fördela hallonen i dessertglas. Fördela ägg-chokladsmeten över hallonen i varje dessertglas. Ställ kallt minst 2 timmar. Dekorera med hallon eller en jordgubbe och något grönt. ärna citronmeliss.
 
Servera med stort leende på läpparna.
 
Tack för inspiration Mischa!
 
 
 
 
 
 
 
 

When I am taking photos for my blog ...

(Scroll down for english)
När jag fotar bakverken och maten till min blogg, kan det hända att jag måste bygga upp en liten studio på köksbordet ibland.
Det är inte så populärt när vi ska ha gäster fem minuter senare. Särskilt inte om mamma städat hela huset innan och sedan så kommer jag och bara " Nu ska jag fota! " ...  och sedan ockuperar hela bordet hon just skulle duka...hehe
 
I alla fall så är jag ett stort fan av dagsljus och fönstret är därför min bästa vän. Direkt solljus är nämligen ingen höjdare för matfotografering.
 
Anyway... det ni ser i glasen där längs bort är vit chokladmousse med passionsfrukt och hallon.
På plåten i främre delen av bilden har vi röda vinbärs macarons som står och "torkar", alltså bilder sin lilla hud. Med på bilden är även mitt 50 mm objektiv ...
 
 
Självklart får ni recept på godsakerna och lite annat smått och gott framöver...
 
Tänkte samtidigt ta och öppna för lite frågor kring matfotogarfering eller bakning! Ställ er frågor i kommentarsfältet så ska jag försöka svara på de så bra jag kan!
 
Annars så får ni ha en riktigt skön kväll och en bra torsdag imorgon. Kom ihåg att dra på smilbanden då och då bara ... :D Det sprider glädje och då får massa glädje tillbaks!

 Kram Ella
 
In english:

There is a lot of stuff to set up when I take photos of the food and the pastries for my blog. On the photo(s) further up you can see one of my "studios".
 
The glasses in the background of the picture are filled with white chocolate mousse with raspberries and passion fruit. What you can see In the front of the picture, are macarons building their "skin" ....
Of course I´ll write down the recipe for the pastries for you. Stay tuned ...
 
Love Ella
 

Heart shaped waffles with sour cream and roe

 
(Scroll down for english)
Mums säger jag bara om denna uuunderbara förrätt jag serverade våra gäster igår. Sååå gott!
Jag kände att jag ville prova något nytt. Ni vet man har liksom en "klassiker" man alltid bjuder på när det kommer gäster. Nu kände jag att jag vill bryta den trenden, så jag började fundera lite på...
 
" Hmm våfflor har vi inte ätit på länge, undra vad som skulle hända om man skippade att göra dem söta... Okej, det kan jag testa. Men det måste ju vara något på. Ja, just det - vi har en burk fisk rom i kylskåpet. Det passar ju bra med gräddfil och gräddfil passar ju bra med gräslök. Där har vi det! "
 
Och alltså om man får säga så var det en perfekt förrätt. Det skulle också passa bra som en snitt på t.ex ett buffebord....
 
Tycker verkligen alla med våffeljärn borde prova detta. Om man vill kan man lägga på lite mer fisk rom. Med gräslöken på toppen blir det extra fint och gott!
 
In english:

Yesterday we had guests and usually you always serve the same starter, same main course and maybe also the same dessert every time. I thought it would be boring to eat the same starter again, so I decided to try something new.
 
I walked around thinking that " We haven´t eaten waffles for a while ... If I do not make them sweet - what will happen then? We have rue in the refrigerator. Sour cream tastes good with rue! And hey! - some chives on top..."
 
So then I tried that one out and it actually tasted delicous. You should really try it. Make some waffles. Let ´em cool and then add a dollopp of sourcream. At least but not not last top with some rue and chopped chives. Done!
 
If you want me to translate the waffle recipe please leave acomment or just email me.
 
Recept - Våffelhjärtan med gräddfil och fisk rom
ca 4-5 våfflor
 
125 g smör, rumstempererat
1½ -2 msk socker
1 tsk salt
2½ dl mjölk
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2-3 ägg
 
Sätt på våffeljärnet.
Rör med elvisp samman smör, socker och salt i ca 2 minuter.
Tillsätt äggen och rör ytterligare i ca en minut.
I med hälften av mjölet. Sedan i med mjölken och sist blandar du bakpulvret med resterande mjöl och sedan har du i mjölet också. Vispa ett litet tag tills du har en jämn och fin smet.
 
Grädd våfflorna och låt de kallna. Skär de i hjärtan och klicka på lite gräddfil på varje. Toppa med fisk rom och hackad gräslök.
 
 
 
 
 

Pasta Casserole with tomatoes

(Scroll down for english)
 
Lagom till skolstarten tänkte jag bjuda på ett recept som funkar toppen att förbereda och sedan bara värma upp när man kommer hem från skola och jobb.
Nämligen pastagratäng. Seriöst det är supergott och även bra Lunchlådemat - det kladdar inte så mycket och är gott även dagen efter eller två dagar efter.
 
Lätt som en plätt att svänga ihop och sedan sköter ugnen resten. För er som har kinkiga barn gällande grönsaker är detta ett perfekt tillfälle att slänga in lite grönsaker utan att barnen direkt tänker grönsaker=äter inte :D
 
Man kan självkart variera det man har i gratängen, men såhär gjorde jag.
 
In English:
A perfect meal to prepare is Pasta Casserole. It´s easy to make and you can basically throw in whatever you want into the casserole. For you with fussy kids, who do not like vegetables this is the pefect opportunity to get you kids eating at least some vegetables :D
 
If you want me to translate the recipe please write a comment or just email me.
 
Recept - Pastagratäng med tomater
1 stor ugnssäker form. Räcker till 6 personer.
 
½ kilo pasta, fullkorn ( Ex. makaroner, penne, fusilli )
1 burk krossade tomater
4 ägg
1 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
½ msk olivolja
salt och peppar
Herbes de Provence
1 Zucchini ( i tunna skivor )
1½ tärnad paprika
2 tärnade tomater
6 skivor skinka, strimlade ( jag använde lufttorkad )
några soltorkade tomater ( skurna i bitar )
2-3 dl riven ost
 
( man kan även ha i broccoli, morötter... )
 
Koka pastan enligt anvisningarna på färpackningen. Koka ca 1 minut kortare än angivet.
 
Blanda ägg, tomater, mjölk och olja i en skål väl. Pressa ner vitlöken. Salta och peppra och ha i två nypor herbes de provence.
 
Blanda pasta och grönsaker och lägg i en stor ugnsäker form. Häll över äggsåsen och toppa med osten.
 
Låt tillagas i ugn på ca 175 grader i drygt 45 minuter.
Bon Appetit!
 
 
 
 

Quorn stew with basmati rice

 
(Scroll down for english)
För sisådär en vecka sedan så fick jag lust att pröva Ljuvliga skapelser´s recept på quorn gryta.
Sagt och gjort gick jag med mamsen och handlade med det jag behövde.
 
På kvällen lagade jag denna gryta till varmrätt. Som förrätt gjorde jag ugnsrillade zucchini och inlagda tomater.
Efter den måltiden var vi så mätta att vi inte orkade med ngn efterätt :D
 
Det var i alla fall mycket gott. Jag är en riktig ris och sås människa. Jag tycker det är supergott. Och Sweet chili är också så otroligt gott - perfekt kombo för mig alltså. Kan dock tänka mig att byta ut Quornen mot kyckling nästa gång.
 
För er som inte vet vad quorn är: Quorn är ett vegetariskt alternativ till kött. Det smakar nästan som kyckling och görs på svamp.... Knäppt ellerhur!? Man kan använda det i matlagning som vilket kött som helst, vilket är en fördel. Okej man kan kanske inte servera Quorn som kallskuret, men ni fattar! Quorn finns att köpa fryst i varje välsorterad mataffär.
 
Ja och så en sak till innan ni får receptet! Alla ris och sås rätter blir godare med basmatiris. Jag lovar! Anledningen är att basmatiriset inte är sådär tjockt som t.ex jasminris och att det suger upp precis lagom mycket sås. Råris, fullkornris, jasminris passar till annat. Till såser ska det vara basmatiris eller Vildris. ... tycker jag! Kanske värt att försöka känna skillnaden i alla fall. :D
 
In english:
Last week I got the feeling I just have to try the "Quorn stew recipe" I found on Ljuvliga skapelser´s blog. So I went to the supermarket with my mom and bought everything I needed. As a starter I served grilled zucchini and pickled tomatoes and the main course was of course the stew.
 
For you who don´t know what Quorn is: It´s a vegetarian alternative to meat which tastes like chicken. It´s made of mushrooms.
 
Anyway I think it´s very important to serve "rice and sauce meals" with basmati rice. Just try differnt kinds of rice together with any kind of hot sauce. You´ll easily taste the difference and why you should eat basmati rice and not jasmin rice with all kinds of hot sauce :D
 
If you want me to translate the recipe to english just comment or email me.
 
Recept - Quorn gryta med basmatiris
4 hungriga personer + lite matlåda
 
ca 600 g qournfiler
1½ purjolök
1½ burk kokosmjölk
rapsolja
6 msk Sweet chili sauce
salt och peppar
 
basmatiris
 
Tärna de tinade qournfileerna. Stek de i rapsolja tillammans med strimlad purjolök. Det ska fräsa ordentligt.
Tillsätt kokosmjölk och sweet chili sauce och rör om ordentligt när quornbitarna är genomstekta.
Låt koka ett litet tag
 och smaka av med slat och peppar och ev. mer chilisauce.
 
Servera med basmatris. Koka det enligt anvisningarna på förpackningen. Quorn går att ersätta med kyckling.
 
Servera rykande hett :)
 
Bon appetit!
 
 
 
 
 

Bloggen fyller 1 år! Det firar vi med hembakad rågsurdegsbaguette ...

 
Idag är det ett år sedan jag publicerade mitt första inlägg! Det är även min bror´s födelsedag! Fråga mig inte varför jag startade bloggen just på hans dag, men så blev det tydligen.
 
Det är egentligen helt otroligt hur mycket jag har utvecklats sedan dess och det på alla plan!
Fotografierna, denna lilla text m.m allt har blivit "bättre" ...
Bloggen har varit med på framsidan av blogg.se ett antal gånger och utnämnd till Veckans matblogg 2 ggr under ett år! Det är jag verkligen glad för.
 
Jag tycker det är väldigt kul att blogga om mina två största intressen. Det gör att jag anstänger mig lite extra varje gång jag bakar eller lagar mat, så att ni får något smakligt att titta på sedan. Att blogga och framförallt ta foton på maten/bakverken är ett sätt att få utlopp för min kreativitet. Hur jag ska komponera bilden, hur jag dekorera tårtan, hur jag skriva tillhörande texten ...
 
Ibland har man inte lust att blogga, men det händer väldigt sällan. Då kan det hända att texten till blir kortare eller att fotot inte blev så fint som jag önskat. Men framförallt handlar det om tid. För en mat/bakblogg som min sköter sig inte självt. Om vi börjar med fotograferingen. Det tar såklart olika länge varje gång jag ska fota. Det beror på var jag fotar, vad jag fotar, hur ljuset är, hur brottom jag har och om jag måste bygga upp min lilla studio på köksbordet först. Men räkna med minst 10 min varje gång upp till en timma. Sedan ska bilderna sorteras och redigeras.
 
Nästa grej är att skriva texten till. Detta tar självklart också tid, men det får man ju räkna lite med om man bloggar... En massa tid tar det också att skriva upp recepet. Tänk er själva att sitta och knappa ner ett recept - visst är det lite tradigt...
 
Men jag tycker ju att det är kul, så vad gör man inte för det liksom!?
Roligast är när jag får respons från er läsare. Får jag en komplimang värmer det i hela hjärtat. Det kanske låter ytligt, men med tanke på hur mycket tid man ändå lägger ner för att styla, fota, skriva om och hur man gör bakverken/maten så blir det extra roligt att få uppskattning.
 
Nu har det alltså gått ett år sedan jag började. Men detta är ju självkart bara början...
Jag hoppas att ni fortsätter följa mig här genom min bak/mat resa genom bloggen och provar på ett och annat recept ...
 
Ni vet väl att om ni har frågor får ni mer än gärna ställa de i en kommentar eller varför inte slänga iväg ett mail till: [email protected]
 
Och när vi ändå håller på! Här är min Instagram: Ellagutzen
 
 
Ja och nu till baguetterna!
Detta är inga vanliga baguetter utan det är rågsurdegsbaguetter. Dessa tar ganska lång tid att göra, men jag tyckte de var riktigt goda. Pappa gjorde fördegen, jag bevakade jäsningen, drog och hade mig med degen några gånger under jäsningen och såg till att de kom ut ur ugnen i god tid.
 
Det är kul att samarbeta i köket tycker jag... Men innan detta blir ett alldelles för långt inlägg, så slutar jag nog skriva nu. Kram

The basics of Cake Pops

Copyright © Ella
 
Okej nu har jag också tagit tag i saken med Cake Pops. Har varit lite tveksam till att de ska vara goda, men kan nu lugnt konstatera många glada miner när familjen tagit sina första tuggor.
 
Cake Pops är alltså nästa hype i bakvärlden efter Cupcakes och macarons.
 
De består utav någon slags mjuk kaka som blandas med färskost, likör ( för vuxna! ), smörkräm eller allt annat som på något sätt gör den mjuka kakan till deg igen. Sedan rullar man bollar utav degen och doppar i smält choklad eller candy melt. Om man vill kan man sedan dekorera de med strössel, nötter eller med florsocker.
Vissa klär även sina Cake Pops med marispan. Googla och du kommer kunna se en massa fantastiska Cake Pops.
 
En variant kan vara att doppa frukt i choklad och trä på en pinne. Jag använde halverade grillpinnar.
 
In english
Talkin a bit about cake pops. Just take sponge cake and mix with some cream cheese, butter cream or juice or anything that will make the sponge cake more like dough and form balls. Then dip the balls in chocolate or candy melt. If you want you can decorate them with nuts, sprinkles or maybe with sugarpaste...
 
Recept - Cake Pops
 
En mjuk kaka
ca 100 g cream chesse
 
100 choklad
ca 1 tsk kokosfett
 
grillpinnar
 
Banda kakan och cream cheesen till en slags deg du kan forma. Ta inte för mycket cream cheese utan fyll på efter hand! Rulla runda bollar. Stora som enkronor fast runda då.
 
Lägg i frysen i en halvtimma så att de hårdnar till lite.
Smält choklad och kokosfett i en kastrull. Kokosfettet är till för att göra chokladen mer rinnade, så att det är lättare att doppa bollarna.
 
Klipp till eller bryt grillpinnarna i önskad längd och doppa ena änden av de i choklad. Detta gör du för att bollen ska fastna bättre på pinnen och inte ramla av. Tryck in den chokladoppade änden i degbollen och doppa i chokladen.
 
Låt torka lite innan du doppar i strössel, nötter eller det du vill dekorera med.
 
Låt de sedan torka/stelna i ett glas. Ett tips är att fylla glaset med ris, socker eller kaffebönor för att få bättre stabiltet.
Done!
 
 
 

En väldigt bra tårtbotten

 
Copyright © Ella
 
Har äntligen hittat ett recept på en bra och stabil tårtbotten som man kan hitta på det mesta med!
Av just denna ska det bli en hög gräddtårta. Har gjort två av denna size, så förhoppningsvis får tårtan en bra höjd.
 
Receptet kommer från Annette Rom Kühn och jag ser fram emot att se den färdiga tårtan sedan.
 
( Scroll down for english )
 
 
Här ovan har jag skurit den i tre delar. Vill man ha tunnare kan man självklart skära den i fyra delar istället.
 
När ni skär den kan det vara en bra ide att använda en snurrbräda och en lång brödkniv. Mät gärna höjden med en linjal och dela sedan i tre eller fyra för att få likadan höjd på varje botten. Min blev knappt 8 cm hög och jag bakade den i 22 cm springform.
 
Nu ska ni få receptet.
 
In english
I recently found a great recipefor sponge cake I thought I gonna share with you. You now, I made two of these so that my typical swedish " Whipped cream cake with strawberries " get a nice height. If you want the recipe in english please let me know and I´ll translate it for you.
 
Recept - En väldigt bra tårtbotten
 
5 ägg
3 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker superduperdunder vitt och pösigt! Akta dig, så du inte "råkar" provsmaka bort hälften - det är farligt gott :D
 
Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta sedan försiktigt ned de bara lite i taget i äggsmeten. Vänd ner mjölblandningen med en slickepott och sikta i lite till. Fortsätt tills all mjölblandningen är borta.
 
Smöra och kanta ( vad det betyder kan du se här ) en 22 eller 24 cm springform och häll i smeten. Grädda längst ner i ugnen på 175 grader i 40 minuter. Öppna för guds skull inte ugnluckan före 40 minuter. Kolla med en tandstickare att den är torr rakt igenom. Om så inte är fallet grädda i ytterligare 4 minuter eller så.
 
Låt kallna lite innan du tar ut den ur formen. Låt svalna helt innan du skär den i delar.
 
Klart!
 
 
 
 

Hembakat rågsurdegbröd med varm Kantarellröra

 
För någon vecka sedan startade min pappa och jag en rågsurdeg tillsammans. Igår bakade vi vårt första bröd med den. Såhär blev det. Riktigt riktigt gott faktiskt! Vi bakade efter ett recept av Martin Johansson som hade bloggen "Pain de Martin" ...
 
Visste ni förresten att man kan baka bullar med surdeg!?
Anyway, när man ska baka detta bröd så gör man såhär:
 
Recept - Rågsurdegsbröd
 

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
50 g rågmjöl
150 g rågsikt
 
Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck bunken med plastfolie och ställ på ett varmt ställe över natten, ungefär 22-24 grader.
 
Dag 2, morgon
Surdegen från igår kväll
60 g honung  ( 2 msk )
325 g vatten
500 g vetemjöl special
300 g rågsikt
20 g salt
 
Blanda allt utom salt och kör 4 minuter med en degblandare på mellanfart. Tillsätt salt och kör 2 minuter till. Täck bunken och låt jäsa i 3-5 timmar.
 Den ska uppnå dubbel storlek.
 
Strö rågmjöl på ett bakbord och stjälp upp degen. Platta till degen en aning och vik kanterna in mot mitten några gånger. Låt jäsa i mjölad jäskorg i ca 1½ timme.
Sätt ugnen på 275 grader ( eller så högt eran ugn kan ) Placera en baksten eller en plåt längst ner i ugnen.
 
Vänd upp brödet på på bakplåtspapper och ställ in i ugnen. Använd gärna ångfunktionen på ugnen om det finns möjlighet. So fort brödet är inne i ugen sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minu ter sänk till ytterligare 200 grader. Låt brödet gräddas klart ( totalt behöver det ungefär 30-35 minuter ). Brödet ska ha en innetemperatur av 96 grader. Ta ut bröder och låt svalna på galler.
 
 
 

Breakfast #3 Pizza on a knäckebrööööd ( utalas med fet engelsk brytning :D )

 
Pizza till frukost! Nej, det orkar jag inte!
 
Jooo det gör du visst! För man kan faktiskt göra pizza på knäckbröd. Det blir riktigt gott!
Inspirationen kommer från bloggen Morning Diaries. En riktigt fin blogg med vackra foton på olika frukostar.
 
Den ända regeln man måste hålla sig till är att ha på lite krossade eller ketchup ( eller annan sås ) underst så att resten som ska på sitter fast. Sen är det bara att lägga på lite vad man vill. Jag hade tomater, gurka och ost på. Skinka hade vi ingen hemma - annars hade jag garanterat tagit det med.
 
Sist men inte minst gräddar du din knäckebrödpizza på 200 grader i 10 minute. Då har knäckebrödet hunnit bli lite mjukt och osten har smält.
 
Bon frukost!
 

Matbloggspriset

Det finns något som kallas matbloggspriset. Där kan man nominera mat/bak bloggar man tycker om...
Om ni tycker om min blogg får ni jättegärna nominera min blogg här : http://www.matbloggspriset.se/nominera-2/

Då skulle jag bli toppenglad! Tack till er som gör det och ni som inte gör det :D

Förlåt om jag inte svarat på era frågor - lovar att göra det typ imorgon. Jag har så fullt upp hela tiden.

Pussar och kramar
Ella


american pancakes for breakfast

 
 
Idag har jag gjort amerikanska pannkakor. Till frukost. För visst ska man unna sig lite pannkisar till frukost ibland.
Det klassiska att servera de med, är ju självkart med sirap och smör. Men...
Jag tycker inte om att äta enbart sirap, så därför tänkte jag att jag skulle äta pannkisarna med fiskrom och gräddfil istället. Men när jag redan gjort pannkisarna, insåg jag att vi inte hade någon gräddfil hemma.
Smart, ellerhur!
 
Så det slutade med att jag ( vi! Jag åt ju inte upp alla själv - hur vågar ni ens tro något sådant :D ) åt de med våra egenplockade blåbär från skogen. Det var mumma det med. Det hade säkert smakat gott med en klick grädde också.
 
Men det där vad man lägger på pancaksarna ( Jajemensan - ett nytt ord! ) tycker jag man kan få bestämma heeelt själv. Vissa tycker det är gott med sirap och smör på. Andra med sylt och den tredje med ost och skinka.
 
Så det gäller att hitta sin egen favorit.
Jag gör alltid amerikanska pannkakor med yogurt eller fil, men inget vardera fanns hemma, så jag körde på lite nytt utan fil eller yogurt och det blev också riktigt bra. Varsågoda, här har ni receptet.
 
Recept - American pancakes
8-10 stk
 

2½ dl vetemjöl eller fullkornsvetemjöl ( nyttigare! men lika gott )
2 tsk bakpulver
en nypa salt
en nypa socker
2½ dl mjölk
2 msk olivolja
1 ägg
 
rapsolja till stekning
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner mjölken, sen olivoljan och sist ägget med en visp ( elektronisk visp ).
Grädda pannkakorna i en mycket upphettad stekpanna. Mellanvärme brukar funka bra.
Lägg ngn droppe olja i pannan och ta sedan ca ½ dl smet och låt flyta ut till en plätt på ca 10 cm i diameter.
När ytan börjat få bubblor ( det går snabbt! ) så vänder du på pannkakan, steker den lite på andra sidan och sedan är det klart!
 
Serveras kan de gärna med m a s s a färska bär och en klick grädde
 
 
 

Apple muffin with a merengue top

 

Åh dessa muffins är verkligen sååååå goda. En av mina absoluta favoriter - helt klart!
De är perfekta att göra nu till hösten om man har mycket äpplen...
Passar toppen till fikat, kalaset eller som efterrätt.
 
Lägg gärna ner fler äppelbitar än du tror - det blir extra gott!
Detta är verkligen ett toppenrecept som är otroligt enkelt och som går superbra att byta ut med blåbär, hallon samt andra bär. Man kan i så fall skippa marängen om man vill...
 
Lägg receptet på minnet. Ni hittar det på fotot ovanför.
 

Schackrutor med Vanilj och Choklad

 
Småkaketime it is. Japp.
Här har ni Schackrutor. En klassiker som inte tar mer än en halvtimma att göra.
Here is le recipe!
 
Recept - Schackrutor
ca 60 stk
 
4½ dl vetemjöl
½ dl socker
200 g smör
 
2 tsk vaniljsocker
2-3 msk kakao
 
Forma mjölet till en grop.
 
Lägg ner sockret samt smöret skuret i bitar i gropen.
 
Knåda till en smidig deg. Med händerna funkar det bäst tycker jag.
 
Dela degen i två bitar.
Blanda den ena degbiten md vaniljsocker och den andra med kakao.
 
Dela varje degbit på hälften igen och rulla alla fyra bitar till 1 cm tjocka rullar.
 
Lägg en ljus rulle på en mörk och brevid den mörka lägger du en ljus och på denna lägger du en mörk.
Detta gör du för att få till schackmönstret.
 
Tryck ihop rullen ( så att de fyra rullarna fäster i varandra ) till en fyrkantig deg med schackmönster.
 
Skär ca 1 cm tjocka skivor och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
Grädda i ugnen 7-10 minuter på 180 grader.
 
Klart!

Chocolato chip cookies

 
Idag har jag bakat Chocolate chip cookies. Med ett nytt recept. De blev riktigt bra.
Godast är de såklart nybakade. Annars är de ganska så krispiga.
Vill man få de mjuka igen kan man värma de i mikrovågsugnen några sekunder igen. Som nybakta!
 
Receptet kommer här.
 
Recept - Chocolato chip cookies
12 stk stora cookies
 

2 dinkelhavregryn eller havregryn
2 dl vetemjöl
100 gram hackad choklad
½ tsk salt
1½ dl socker
1½ dl farinsocker
75 g smör
½ tsk bakpulver
1 ägg
½ tsk vaniljsocker
 
Hacka chokladen. Vispa smör, socker, farinsocker, vaniljsocker pösigt.
 
Tillsätt ägget och vispa lite till.
 
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Blanda i havregryn samt mjölblandningen i äggsmeten.
 
Rör sist i den hackade chokladen.

Forma en 4 cm tjock rulle och skär i 12 bitar. Lägg bitarna på en plåt och platta till lite.
Grädda i ugnen på 175 grader ca 10 minuter.
 
Njut!
 
 
 
 
 

Canon eos 5D mark II

Tjenixen vänner,
 
Jag har äntligen köpt min efterlängtade systemkamera.Tjoohoo!
Så idag är jag en riktigt glad tjej.
Och som jag jobbat för den. För en riktig proffskamera som Canon eos 5D mark ll behövs det ju lite kosing och kosing tjänar man ju som bekannt ihop genom att jobba...och jobba och jobba lite till..men nog snackat om det.
 
Nu har jag den fina kameran i min hand och känner mig stolt och glad som köpt den helt för mina egen tjänade pengar.
 
Dessutom så köpte jag två objektiv och ett stativ samt minneskort. Batterigrepp, fjärrutlösare och blixt får stå på önskelistan sålänge...
 
Den korta tid jag haft kameran ( några timmar - hehe ) har jag hunnit fota några få foton ...
Här nedan kan ni se ett par av de. Varsågoda.
 
ÅÅh så glad jag är! Tralalala! Traaaaaalaalaalala! Tjoho!
 

RSS 2.0